ארגוני פרטיות הגישו ביום שלישי האחרון תלונה נגד איום חדש על ילדים: בובות מדברות.

בתלונה, שהוגשה לרשות לסחר הוגן בארה"ב (FTC) על ידי EPIC (מרכז המידע לפרטיות אלקטרונית), CCFC (הקמפיין לילדות ללא פרסומות), CDD (המרכז לדמוקרטיה דיגיטלית) ואיגוד הצרכנים, נטען כי הבובות החכמות של יצרנית הצעצועים Genesis Toys ומפתחת תוכנות הדיבור Nuance פוגעות בפרטיות של ילדים.

שיתוף הפעולה בין שתי החברות הניב עד היום שני סוגים של בובת: בובה מדברת בשם "החברה שלי קיילה" (My Friend Cayla, בתמונה למעלה) ורובוט מדבר בשם "איי-קיו" (i-Que), שפונות לבנות ובנים בהתאמה ושואלות את הילדים מה שמותיהם ושמותיהם של ההורים, אילו תוכניות טלוויזיה או מאכלים הם אוהבים ועוד. את התשובות של הילדים הן מקליטות ושולחות לשרתי Nuance, וזאת לפי התלונה מבלי לבקש את אישור ההורים לכך או לתת להם אפשרות להחליט למה ישמשו ההקלטות.

לפי תנאי השימוש של ניואנס, היא אמנם משתמשת בהקלטות מתוכנות שלה רק כדי "להרחיב ולשפר את השירותים לצעצועים ולשירותים ומוצרים אחרים" - אך לא ברור מה זה אומר. במיוחד מטרידה את אותם ארגונים המחשבה על כך שאחד מאותם שירותים שקולות הילדים משמשים לשיפורו הוא תוכנת זיהוי הקול שניואנס מוכרת לרשויות.

הגופים המתלוננים דורשים מהרשות לפתוח בחקירה נגד שתי החברות ולחייב אותן לשנות מה שצריך כדי לעמוד בחוקים הרלוונטיים לגבי פרטיות והגנה של ילדים. במקביל, הוגשו תלונות דומות לרשויות צרפת, בלגיה, הולנד, נורווגיה והאיחוד האירופי.

בתגובה לפרסום התלונה כתב ריצ'ארד מאק, דובר ניואנס, בבלוג החברה: "ניואנס לוקחת פרטיות ברצינות רבה. המדיניות שלנו היא לא להשתמש או למכור מידע קולי למטרות שיווק ופרסום. ניואנס אינה משתפת מידע קולי שנאסף על ידי אחד הלקוחות שלנו עם לקוחות אחרים שלנו".

זו אינה הפעם הראשונה בה יצרניות צעצועים נחשדות בהפרת פרטיות של ילדים. לפני כשנה חשף חוקר אבטחה כי בובת ברבי מדברת ניתנת לפריצה בקלות וניתן לגשת מרחוק להקלטות הילדים המאוחסנות על ידיה ואף לכתוב לבובה מה להגיד לילדים. כך, לדוגמה, הוא יכול לדעת מתי ההורים לא נמצאים בבית (דמיינו ילד שאומר לברבי משהו כמו "ברבי, אמא ואבא יצאו. אני מפחד") ולגרום לה להגיד לילדים לפתוח לו את הדלת לבית.