גייס במרמה 17 מיליון שקלים (צילום: חדשות 2)
צילום: חדשות 2

הפופולריות הרבה לה זוכות הרשתות החברתיות, יצרה תופעה שהולכת וצוברת תאוצה: בריונות רשת. אחת מהצורות הנפוצות וההרסניות של התופעה היא הפצת תמונות עירום - הפצה שהסתיימה במקרים מסוימים אפילו בהתאבדות. חוקר ומרצה על תחום הפשיעה ברשת טוען: גם אם תמונתכם כבר הופצה ב"וואטסאפ" - ישנה דרך למנוע את המשך ההפצה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

"מגיעות אלי עשרות פניות בחודש בנוגע להפצה של תמונות מיניות פוגעניות", אמר החוקר גלעד האן לחדשות 2 Online. "ישנם אין סוף מקרים שבהם קטינות מצלמות את עצמן בעירום, מעבירות לחבר או חברה ותמונה זו מופצת באמצעות הוואטסאפ. מתלוננים רבים שפונים למשטרה נתקלים בחוסר אונים בטיפול בבעיה. בחלק מהמקרים ניתן לאתר את מקור ההפצה, אך התמונה כבר מסתובבת בין מאות, אם לא אלפי משתמשים".

לדברי האן, גם אם התמונה כבר הופצה, ניתן ליצור קשר דרך מומחים התחום ואנשים העובדים בתחום חקירות מחשב -  היודעים כיצד לפנות למשרדי חברת וואטסאפ. במשרדים מתקבלת התלונה וניתן לבקש מהם, לפנים משורת הדין, להוריד את התמונה או את הסרטון.

אורנה היילינגר, מנהלת המרכז לאינטרנט בטוח, מנסה גם היא לסייע לגולשים שנפגעו: "אנו באיגוד האינטרנט עומלים בימים אלה על מיסוד קשר פורמלי מול חברת וואטסאפ. הקשרים האלו, כמו גם מול פייסבוק וגוגל, מאפשרים לנו להגיב הזמן אמת ולמזער את הנזקים, בהתאם כמובן לחומרת הפנייה ולגיל הפונה. אנו מקבלים פניות על תכנים פוגעניים ופונים לגורם הרלוונטי במטרה להסירם או לחסום אותם במהרה".

"התוצאה של הפצת תמונות עירום - הרסנית"

אין תמונה
גלעד האן

"על ידי איתור החתימה הדיגיטלית הייחודית לאותה תמונה או סרטון, ניתן לחסום את הקובץ ולצמצם את החשיפה", אומר האן. "כל מי שינסה לשלוח את הקובץ - פשוט לא יצליח, ובכך ניתן, גם אם לא למנוע לחלוטין, לפחות לצמצם את ההפצה". האן הוסיף כי במקביל לחסימת הקובץ, ניתן לקבל גם את רשימת הטלפונים שהפיצו את התמונה הפוגענית - ולהעבירה לטיפול משטרתי.

מ', אם לנערה בת 16 שתמונה חושפנית שלה הופצה בוואטסאפ, תיארה את תחושותיה הקשה. "התמונה עברה בין החברות ותוך זמן קצר פשוט הוצפה. היינו בחקירת המשטרה והם אמרו שאין הרבה שהם יכולים לעשות", סיפרה מ'.

"חשוב שתהיה מודעות גם להורים וגם לילדים, ששולחים תמונות כאלו. חשוב שיידעו שהכל יכול לקרות - הנייד יכול להיגנב, מישהו יכול לפרוץ לטלפון, והתוצאה כל כך הרסנית - בושה והשפלה עצומה", הוסיפה מ'. "לא כל אחד יכול להתמודד עם ההשפלה והצלקות שנשארו. מאז אותו אירוע פקחתי את עיניי. חשוב לעורר את המודעות של הילדים שזה יכול לקרות לכל אחד, וכשזה קורה - זה מתפשט כמו אש בשדה קוצים".

הפצת תמונות עירום - עבירה פלילית

"אם ישנה פגיעה, הדבר החשוב ביותר הוא שאסור להתעלם. יש להתלונן ולטפל בבעיה", אומרת מ'. "במקרים רבים נדמה שאם נניח לזה, הסיפור ייעלם, אבל לפעמים התמונה רק מופצת עוד יותר והבעיה גדלה".

גם החוקר גלעד האן מדגיש את החשיבות הרבה של ההסברה. "מלבד האפשרות לחסום את ההפצה, חשוב כמובן להמשיך לפעול בדרכים אחרות כדי למנוע הישנות מקראים שכאלו, כמו חינוך והסברה לפרטיות וכן הגדרות פרטיות בחשבונות ברשתות החברתיות. בנוסף חשוב גם לשמור על מכשיר הטלפון החכם, דרכו ניתן בקלות להתקין תוכנות ריגול. חשוב לזכור כי הפצת תמונות עירום היא עבירה פלילית - החל מהפצת תועבה, דרך פגיעה בפרטיות ועלה בהטרדה מינית. אלו עבירות פליליות בגינן ניתן לקבל מספר שנות מאסר".

היילינגר, מנהלת המרכז לאינטרנט בטוח, מאשרת כי קיימת בעיה: "אנחנו מזהים מגמה שמתגברת בקרב קבוצות חברים בוואטסאפ בכל הגילאים, בין אם מדובר בתכנים ויזואליים ובין אם בתכנים פוגעניים מילוליים. אנו מזמינים את הציבור לפנות אלינו לייעוץ וסיוע במקרים הנוגעים להפצת חומרים פוגעניים בתוכנת הוואטסאפ וברשתות החברתיות בטלפון: 03-9700911".