אפליקציית זיהוי השירים שאזאם מקליטה משתמשים גם לאחר שכיבו אותה, כך גילה האקר לשעבר בסוכנות הלאומית לביטחון לאומי בארה"ב (NSA).

פטריק וורדל, שפרש מה-NSA לפני מספר שנים, הקים את חברת אבטחת המידע Synack והוציא תוכנה בשם OverSight, שנועדה למנוע מאפליקציות זדוניות לנצל פרצת אבטחה במחשבי מק של אפל, שמאפשרת להן "לרכוב" על אפליקציות לגיטימיות שמקליטות שמע מהמיקרופון ווידאו ממצלמת הרשת ולתת להאקרים גישה להקלטה.

אלא שאחד ממשתמשי התוכנה שם לב שאפליקציית שאזאם למק מתנהגת באופן מחשיד כמו תוכנה זדונית, וממשיכה להקליט את מה שהמיקרופון שומע גם לאחר שכיבה אותה. הוא דיווח על כך לוורדל, שניתח את האפליקציה ומצא כי היא אינה שומרת את ההקלטה או מעבדת אותה, אך משאירה את המיקרופון פתוח ללא הפסקה. הוא ציין שלדעתו אין לאפליקציה כוונה רעה, אך הדגיש כי כשמשתמש מבקש במפורש לכבות תוכנה מסוימת הוא מצפה שהיא תיכבה לחלוטין, ולא תמשיך לעבוד ברקע.

ג'יימס פירסון, סגן נשיא לענייני תקשורת בשאזאם, טען בתגובה שנשלחה לאתר Motherboard ולגופי תקשורת נוספים כי "אין באג מקליט. שאזאם לוקחת את פרטיות המשתמשים ברצינות רבה. שאזאם אינה שומרת או שולחת דוגמיות אודיו. רק תקצירי טביעות דיגיטליות של הקול נשלחים לשרתי שאזאם לזיהוי התוכן. כמו תמיד, למען פרטיות המשתמשים, לא ניתן לשחזר את השמע המקורי מטביעות קול של שאזאם".

לא רק מוזיקה: תגלה לכם איזו סדרה זו (צילום: צילום מסך)
אפליקציית שאזאם | צילום: צילום מסך

הוא הוסיף כי הסיבה לכך שהאפליקציה ממשיכה להקשיב למיקרופון הוא שאם לא היתה עושה זאת, בפעם הבאה שהמשתמש היה מפעיל אותה כדי לזהות שיר הפעלת ההקלטה היתה לוקחת יותר מדי זמן והשיר היה עלול להסתיים בינתיים. זו טענה מוזרה, שכן הפעלת המיקרופון ותחילת ההקלטה לא צריכות לקחת יותר מכמה עשיריות שנייה אפילו במחשבים איטיים - ומחשבי מק אינם נחשבים לכאלה.

שאזאם אינה האפליקציה הראשונה שנחשדת בהאזנת סתר למשתמשים: בשנים האחרונות עולות מדי תקופה האשמות נגד פייסבוק על האזנה למשתמשים דרך המיקרופונים בסמארטפונים שלהם. החשדות החלו כשהאפליקציה החלה לבקש גישה למיקרופון לצורך הפעלה מהירה של הקלדת סטטוסים על ידי דיבור באפליקציית הרשת החברתית ושיחות קול ווידאו באפליקציית מסנג'ר.

אך מאז הן מועלות בכל פעם מחדש בצירוף ריאיות לכאורה לכך שדברים שאמרו משתמשים בשיחות עם חברים כשהסמארטפון היה מונח לידם שימשו להתאמת פרסומות בפייסבוק. עד כה אין שום הוכחה מוצקה להאזנה כזו, פייסבוק הכחישה אותה ומיכוון שמדובר בעבירה פלילית יתכן מאוד שמדובר בצירופי מקרים.