כאב ראש, כאב ראש, כאב ראש ועוד כאב ראש - זה מה שנגרם כשגונבים לכם את הסמארטפון. לא רק שאתם מאבדים את כלי התקשורת שלכם עם העולם, אלא שכמו שנוכחנו היום מסיפורה של מגישת הספורט שרון פרי, הגנב (או מי שיקנה את המכשיר מהגנב) גם יכול לנצל את מכשיר התקשורת שלכם כדי לתקשר בשמכם ולגנוב מידע אישי ששמרתם על המכשיר, מתמונות עירום ועד הקוד הסודי לכרטיס הכספומט ששמרת באנשי הקשר.

אבל לא הכל אבוד. אם המכשיר מחובר לרשת (סלולרית או ווייפיי) והגנב לא הספיק לאפס אותו - תוכלו למנוע ממנו גישה למידע על ידי נעילה ומחיקה מרחוק.

במכשירי אנדרואיד

היכנסו לעמוד Android Device Manager. גוגל תציג בפניכם היכן נמצא מכשירכם.

אם תבחרו רק לנעול את המכשיר (למשל: אם לא גיביתם אותו ואתם סומכים על המשטרה שתמצא אותו), תוכלו להגדיר סיסמה לפתיחתו ולהציג על מסך הנעילה הודעה וכפתור ליצירת קשר עם מספר טלפון לתיאום החזרה.

אם אתם מגובים ולא סומכים על המשטרה, ייתכן שתעדיפו פשוט למחוק את כל המידע מהמכשיר. לחיצה על Erase ואז על הכפתור האדום המפחיד תשלח למכשיר הוראה להשמיד את כל המידע שעליו.

אם מופיע לכם באתר המכשיר הלא נכון, לחצו על שם המכשיר ותוצג לכם רשימה של מכשירים אחרונים בהם השתמשתם, ומהם תוכלו לבחור את המכשיר שאתם רוצים לאתר ולחסום.

באייפון

אם יש לכם אייפון, היכנסו לעמוד Find My iPhone שבתוך שירות iCloud.

כדי לנעול את המכשיר ולהציג הודעה עם בקשת החזרה ופרטים לתיאום, בחרו ב-Lost Mode.

כדי למחוק את המידע, בחרו ב-Erase iPhone.

מה עדיף - לנעול או למחוק?

ההבדל העיקרי בין חסימה למחיקה, מלבד איבוד המידע, הוא שמחיקת המידע גם תכבה את המשך המעקב אחרי המכשיר. עם זאת, בדרך כלל גנבים מודעים לאפשרויות האלו ומכבים את הקישוריות די מהר כדי למנוע את קבלת בקשת הנעילה או האיפוס. לכן הפעולות האלו חייבות להתבצע בשיא המהירות.

למרות משבר האמון: פנו למשטרה

מאוד קל להתלונן על משטרת ישראל ולא חסרים מקרים בהם היא מרוויחה את הביקורת הציבורית ביושר. אבל יש גם מקרים בהם שוטרים משקיעים מאמצים אדירים ומצליחים להחזיר לאזרחים את הסמארטפונים הגנובים, ולאחרונה אף עצרה המשטרה גנב סמארטפונים סדרתי והחזירה את המכשירים האחרונים שגנב. אין לכם מה להפסיד - הגישו תלונה במשטרה, ודאגו להתקשר מדי פעם להתעדכן במצב החקירה.

לא לשכוח לחסום את הסים

בתוך כל הצער על איבוד המידע, קל לשכוח שהגנבים יכולים גם להשתמש בסמארטפונים הגנובים שלנו או למכור אותם למעוטי יכולת שייהנו מהשימוש במכשירים הגנובים כשאנחנו משלמים את החשבון החודשי. אפילו יום אחד שבו הגנב מחזיק במכשיר יכול לעלות לכם ביוקר אם הוא ינצל את המצב כדי להתקשר לחו"ל או לשירותי פרימיום כמו שיחות אירוטיות - מה שקורה לא פעם. לכן, חשוב מאוד ליצור קשר עם חברת הסלולר בהקדם האפשרי ולדרוש לחסום את כרטיס הסים ולשלוח לכם אחד חלופי.

ליתר ביטחון: תוכנית ההתנתקות

דרך נוספת למנוע מגנב כמו זה שהפיץ את תמונות העירום של שרון פרי לבצע את זממו היא לנתק במהירות את כל החשבונות שהסמארטפון מחובר אליהם. כך הגנב לפחות לא יוכל להתחזות אליכם, ולהפיץ תמונות ותגובות מביכות בשמכם.

כדי להתנתק מרחוק מחשבון גוגל, היכנסו לעמוד המכשירים האחרונים בהגדרות הבטיחות של גוגל, לחצו על המכשיר הרצוי ובחרו ב-Remove (למדריך מפורט יותר).

כדי להתנתק מרחוק מחשבון פייסבוק, בחרו בסעיף "מכשירים מזוהים" שבעמוד הגדרות האבטחה ולחצו על כפתור ההסרה מול המכשיר הגנוב.

להתנתק מרחוק מאינסטגרם זה קצת יותר מסובך: לחברה אין עמוד שמאפשר לנתק מכשירים או אפליקציות שלה, אלא רק שירותי צד שלישי שמחוברים אליה. לכן, הדרך היחידה לנתק את המכשיר הגנוב מאינסטגרם היא לשנות סיסמה, כך שכל מכשיר שבו לא תתחברו מהסיסמה החדשה ינותק אוטומטית.

אם אתם בין הישראלים עם חשבון טוויטר פעיל, תוכלו לנתק את המכשיר הגנוב מטוויטר באמצעות כניסה לעמוד הרשאות האפליקציות של הרשת ולבחור באפליקציה המותקנת על הסמארטפון הגנוב. שימו לב שמכיוון שסביר להניח שתחזרו להשתמש באותה אפליקציה במכשיר החלופי או החדש, רצוי להחליף סיסמה לפני שנותנים לאותה אפליקציה הרשאה חדשה לגשת לחשבון.