כשמלי גרוסמן ובעלה הזמינו מאתר אינטרנט שלוש מצלמות אבטחה חכמות לבית הם היו בטוחים שעשו עיסקה מצוינת - גם שילמו מחי נמוך וגם יוכלו לצפות מכל מכשיר מחובר לרשת בשידור החי מהבית ולבדוק שהכל בסדר. אלא שזמן קצר לאחר ההתקנה, הבחין הזוג גרוסמן במשהו מוזר: המצלמה, שכוללת יכולת תנועה על צירה, התחילה לזוז מעצמה, בלי שאף אחד מהם התחבר לממשק השליטה שלה וביקש ממנה לעשות זאת.

בתוכנית "הבוקר של קשת" סיפרה מלי את הסיפור והציגה את התיעוד המטריד, בו נראית המצלמה עוקבת אחרי בעלה בזמן שהוא מצלמם אותה חזרה ומאיים על ההאקר כי הפריצה שלו מתועדת. "אחרי שזה קרה הבנו שצריך להחליף שם משתמש וסיסמה", היא אמרה.

אבל להחליף שם משתמש וסיסמה זה לא בהכרח מספיק: מני ברזילי, מהמרכז למחקר סייבר באוניברסיטת תל אביב, הבהיר בתוכנית ש"חשוב להבין שכל מכשיר טכנולוגי שאתה קונה מגיע עם אחריות" - והוא לא מתכוון לתעודת האחריות על תקלות, אלא לאחריות שלכם להפעיל את המכשירים כמו שצריך: "אתה צריך לנהוג פה באחריות".

אז מה עושים? הנה הטיפים שנתן ברזילי בשידור:

1. "חשוב לקנות מצלמות מחברות מוכרות - ככל שהחברה מוכרת יותר, יש סביבה יותר ביקורת ציבורית, ולכן הם משלמים מחיר גבוה יותר במקרה שהם פישלו מבחינת אבטחת מידע, ולכן הסבירות שם הולכת ופוחתת. לא לקנותת מצלמות מכל מיני יצרניות סיניות שאף אחד לא מכיר, לקנות מחברות מוכרות".

2. "קנית מצלמה? לזכור שאתה חייב להחליף את סיסמת ברירת המחדל. המצלמה הזו אמורה לאפשר לאנשים להתחבר אליה מרחוק, בשביל זה אתה קונה. מי שיש לו את הסיסמה פעמים רבות יכול להתחבר למצלמה".

3. "לשים לב, כמו שקרה להם, שמעבר לחשבון הבסיסי שאותו אתה משנה, לפעמים יש חשבונות נוספים. חשוב להסתכל על זה, חשוב לקרוא וחשוב למחוק את החשבונות האלה".

4. להתקין עדכונים שהחברות משחררות, שפעמים רבות מיועדים לתקן פרצות אבטחה שנמצאו במכשירים.

5. לחבר את המצלמה רק לרשת אלחוטית מאובטחת - אם אתם לא יודעים אם הרשת הביתית שלכם מאובטחת, התקשרו לספקית האינטרנט שלכם ובקשו מהמוקדנים עזרה בהגדרת הסיסמה. הם עושים זאת ברצון.

מצלמת אבטחה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אילוסטרציה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

ומה קורה למי שלא עושה את כל זה? ברזילי הזכיר שכמו גוגל, קיים באינטרנט מנוע חיפוש ייעודי למכשירים שמחוברים לאינטרנט ואינם מאובטחים כראוי. המנוע הזה נקרא Shodan, וכבר דיווחנו עליו בעבר. הוא סורק את האינטרנט בחיפוש אחרי מכשירים חכמים שמחוברים לרשת בלי סיסמאות או עם סיסמאות ברירת המחדל שלהם, ונותן לכל אחד גישה אליהם. "אתה נכנס לאנשים הביתה בעבודה של שתי שניות", אמר ברזילי.

כדי לסיים באופטימיות, הודיעה מנחת התוכנית גלית גוטמן: "אם מישהו מנסה לפרוץ ולהגיע לכל המידעים שלי - אין צורך לפרוץ, כל התמונות שלי בעירום כבר בחוץ. אין עוד שום דבר שלא ראיתם. תניחו לטלפון שלי, תעברו לנייד של חיים".

חיים אתגר הגיב בהודעה משלו: "אם אתם רוצים לראות (אותי) - זה יגרום לכם טראומה שתפיל אתכם".