הפופולאריות של יוטיוב הביאה לכך שחברות תוכן גדולות עוקבות במגוון דרכים אחר הסרטונים העולים אליו כדי למנוע הפרת זכויות יוצרים. אבל מה קורה כשהן טועות ונלחמות נגד האנשים שיוצרים את התוכן שגם הן עצמן משתמשות בו?

את התשובה לשאלה הזו למד הצלם מיץ' מרטינז על בשרו בשבועות האחרונים, כפי שסיפר אתמול בבלוג הצילום PetaPixel. מרטינז מתחזק חשבון יוטיוב ואתר שמספק תכני וידאו באיכות גבוהה. כמה גבוהה? המצלמה שבעזרתה הוא מצלם את התכנים, המגיעים באיכות 4K (פי 4 מ-Full HD, מהירות שרוב הלקוחות בישראל לא יכולים לצפות בה ישירות מהרשת בלי לעצור ולתת לסרטון להיטען מראש), עולה יותר מ-20,000 דולר.

הסרטון המקורי:

 

לפני כמה חודשים הוא סיפק רישיון לחברת מוזיקה בשם Epic Records. החברה השתמשה בסרטון בשם "דיו במים4 90 שניות" כווידאו לקליפ של ההרכב Transviolet. אך זמן קצר לאחר שעלה הקליפ לרשת, קיבל מרטינז הודעה מיו-טיוב כי הקרנת פרסומות על הסרטון המקורי הופסקה עקב תביעת זכויות יוצרים מצד סוני, חברת האם של Epic, וכי החברה זכאית להציג עליו פרסומות משלה.

למזלו של מרטינז, ליוטיוב יש מנגנון לערעור על החלטות כאלו - והוא מיהר לשלוח ערעור על ההחלטה לסמן את הסרטון שלו ככזה ששיייך לסוני. אך לאחר יומיים הוא נדהם לגלות שסוני קראה את הערעור וטענה כי הוא שגוי - כלומר: נציגי החברה טענו כי הוא משקר וכי הוא אכן גנב תוכן השייך לחברה.

מרטינז לא אהב את התגובה הזו, והחליט לעשות צעד אמיץ וצודק - להילחם בחברת הענק. הוא שלח מיילים לחברה בהם הסביר את המצב, דרש מהם להסיר מיידית את טענת זכויות היוצרים נגדו - והגיש טענה נגדית על הסרטון שלהם, כפי שחוזה הרישוי בינו לבין החברה מאפשר לו לעשות במקרה שהיא מפרה את הסיכומים.

הקליפ המתבסס על הסרטון:

 

לאחר כמה ימים והרבה מאמצים, הוא הצליח לקבל תשובה מחברת הבת של סוני, שהודתה סוף סוף שקרתה טעות והתחננה שיבטל את הדרישה הנגדית שיסירו את כחומר שלו מערוץ היוטיוב שלהם. בחברה טענו כי זו היתה רק אי הבנה, וסירבו להסיר את הקליפ שמבוסס כולו על הצילום שלו. בתגובה הוא הציע להם פשרה: קרדיט וקישור לאתר שלו כפיצוי. האדם איתו התכתב טען שאינו יכול לעשות זאת, אך בסוף השבוע נכנעה החברה ומילאה אחר התנאים.

מרטינז סיים את הסיפור במסקנה שניתן להילחם בהתנהלות הדרקונית של חברות גדולות בענייני זכויות יוצרים, אך הדגיש כי לא היה מצליח אילולא הקפיד לשמור תיעוד של כל שלבי העבודה - מתיעוד ההסכם בינו לבין החברה ועד הקלטות של שיחות הטלפון בהן הודו שטעו אך סירבו לשאת בתוצאות.