מציאות מדומה

מציאות רבודה. מציעות מעורבבת. הטכנלוגיה מביאה כל מיני סוגים של מציאות לפתח ביתנו, במה שיכולה להיות הקפיצה הטכנולוגית הכי משמעותית מאז ה-iPhone. השבועות האחרונים הביאו עימם את השקות ה-Oculus Rift, ה-Vive קסדות מציאות מדומה מודרניות (שמיועדות בשלב זה בעיקר למשחקי מחשב). בחודשים הקרובים יצטרף לחגיגה ההולולנס, קסדת מציאות רבודה שתאפשר לשלב מידע דיגיטלי על המציאות שלנו והפליסטיישן VR שתגיע באוקטובר. ואסור לשכוח את חברת Magic Leap המסתורית, שעובדת על טכנולוגית "מציאות מעורבבת" משלה, והאנשים שהתנסו בה מספרים שהיא מרגישה כמו קסם.

המציאות המדומה תאפשר לנו לשלב באופן כמעט מוחלט בין המציאות האנלוגית שלנו לבין העולם הדיגיטלי. דמיינו למשל שיחה עם המשפחה כשאתם בחו"ל. במקום לדבר בסקייפ באיכות מזעזעת, תוכלו להרכיב את משקפי המציעות המעורבבת שלכם, ולראות הולוגרמות באיכות מצויינת של הילדה הקטנה שלכם, כאילו היא נמצאת אתכם בחדר. עכשיו דמיינו את הטכנולוגיה בשירות מערכת החינוך או חברות בינלאומיות. נכון המכשיר הסלולרי החדש והמשוכלל שלכם כבר לא כל כך מרשים?

צריך להגיד - למרות מה שחובבי טכנולוגיה אוהבים להגיד, טכנולוגית ה-VR החדשה עדיין לא הוכיחה את עצמה. היא נמצאת בחיתוליה, המוצרים שיצאו בשבועות האחרונים לשוק הם רק הדור הראשון. או לפחות הדור הראשון בעידן ה-HD והאינטרנט המהיר (אחרי הנסיונות של מציאות מדומה בשנות ה-90), ואם הצרכנים לא יאמצו אותה יש סיכוי שכל השגעון הזה ידעך לפני שהוא יזעזע את העולם. מצד שני, פוטנציאל כזה לטכנולוגיה שתשנה את העולם לא ראינו כבר הרבה מאוד זמן. אנחנו אופטימיים.

רפואה אישית

הרפואה הגיעה בעשרות השנים האחרונות למצב די מוצלח. רמות התמותה יורדות, איכות החיים עולה, ובני אדם רבים מגיעים היום לגילאים שרק לפני 100 שנה נראו בלתי אפשריים. ועדיין תמיד יש לאן להשתפר: אנשים רבים עדיין אלרגיים לרכיבים שונים בתרופות, מה שמוביל לתופעות לוואי לא רצויות. וזה בלי לדבר על סרטן ועוד קבוצה של מחלות חשוכות מרפא.

הצעד הבא ברפואה נמצא תחת השם הכולל של "רפואה אישית": פיתוחים רפואיים שאינם מכוונים למכנה המשותף הרחב ביותר, אלא מנסים להתייחס לגנום הספציפי של החולים כדי להתאים להם פתרונות מדוייקים יותר, ואולי גם כדי למנוע מחלות מלהתפתח מלכתחילה. התחום הזה עוד בחיתוליו, ולמרות שפרוייקט מיפוי הגנום האנושי מסייע לביולוגים ואנשי רפואה לפתח עוד פתרונות מתקדמים, היישום שלהם על חולים בצורה יומיומית עוד רחוק.

איך זה יוכל לעזור לנו? זה יכול להתחיל בהתאמה מדוייקת יותר של תרופות. תרופה X לא משפיעה עליכם אבל התחליף הגנרי שלה, Y, דווקא כן משפיע? הרופאים יוכלו לדעת זו מראש ולוותר על שלב הניסויים. אם ניקח את זה עוד כמה צעדים קדימה, נוכל לחזות התפרצויות של מחלות גנטיות או סרטניות מראש, ואולי אפילו להצליח למנוע אותן. מי יודע, אולי התחום הזה סוף סוף ימצא תרופה מוחצת לסרטן.

וזה עוד לא הכל. בזמן שעולם הרפואה מתקדם לאט לאט, פתרונות אחרים מגיעים ממקומות פחות צפויים: הטכנולוגיה האישית שלנו. אפל משקיעה יותר ויותר באפליקציות בריאות שמסוגלות לאסוף ולנטר אחרי מידע רפואי של לקוחות שמסכימים לשתף את המידע הזה. לצרכן היחיד זה אולי לא יעזור - אבל מדובר בדרך מהפכנית לאסוף מידע רפואי מקהל גדול של משתתפים בעלות נמוכה מאוד שיכולה לסייע לחוקרים רבים.
אומרים שהאיש שיחייה עד גיל 150 כבר נולד, ואולי לא רחוק היום בו יוולד האיש שיחיה עד גיל 200. מה זה יעשה לפנסיה שלנו אנחנו עוד לא יודעים - אבל טוב לדעת שבעתיד ככל הנראה נהיה הרבה יותר בריאים.

הקץ לפקקים מתקרב

הכירו את א (השם המלא שמור במערכת). א. גר ברעננה ועובד במרכז תל-אביב. יש לו ילדה קטנה, ומכונית חמודה וחסכונית בדלק. כל בוקר יוצא א. בשבע וחצי בבוקר, מוריד את הילדה בגן, נוסע כשעה בפקקים לתל-אביב, מחפש עוד כעשרים דקות מקום לחנות בו ואז סוף סוף מגיע לעבודה בסביבות 9:30- 10:00. בערב, כשהוא יוצא מהמשרד בשש, צפויה לו עוד שעה שעה-ורבע של פקקים. כשהכבישים פנויים אותה דרך בדיוק לוקחת לו 20 דקות.

זה לא סוג שחברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם עובדות קשה על ייצור מכוניות אוטונומיות. גוגל עורכת כבר שנים ניסויים במכונית שיודעת לנסוע בעצמה, ועל פי שמועות רבות גם אפל עובדת במרץ על מכונית עצמאית משלה. אם החזון של מהנדסי המכוניות האלה באמת ייצא לפועל, יש מצב שבעוד 10-20 שנה אף אחד לא יצטרף לדעת לנהוג.


עם המכוניות האוטונומיות סביר להניח שנוכל להפרד לשלום מבעיות חניה ואולי אפילו מפקקים. יש להאמין שגם מספר תאונות הדרכים יירד משמעותית כאשר מחשבים שלא יכולים להתעפץ ולהתעייף יהיו אחראים על ההגה. כל זה טוב ויפה - אבל לא באמת מה שמרגש בטכנולוגיה המתקרבת הזו.

טכנולוגיה מאז ומתמיד עזרה לנו לשלוט בטבע ולרתום אותו לשירותינו. החל בפיתוחים החקלאיים הראשונים ועד לסמארטפונים החדשניים - פיתוחים טכנולוגיים מסייעים לנו להיות יעילים יותר ומדוייקים יותר. המכוניות האוטונומיות עושות בדיוק את זה - אבל יכולות, על הדרך, לעשות משהו שטכנולוגיה דווקא לא תמיד מאפשרת לנו: לפתוח לנו עוד זמן פנוי. תחשבו על זה. במקום לבזבז שעות על פקקים מתסכלים כל בוקר, נוכל לנצל את הנסיעה האוטומטית למשרד במנוחה. במקום לזגזג בין נתיבים ולצפור לנהגים חסרי סבלנות נוכל פשוט לעצום עיניים ולנמנם. או לקרוא ספר טוב. או סתם לחשוב על משמעות החיים.

בעלי מכוניות תמיד מתייחסים אליהן כמעין "שגרירות של הבית בחוץ". המכוניות האוטונומיות יאפשרו להפוך את ה"שגרירות" הזו לחדר מנוחה. א. יוכל לבלות יותר זמן עם הילדה, וכמותו עוד עשרות אלפי ישראלים שמבזבזים שעות יקרות בפקקים.

ויש גם סיבה לאופטימיות לחובבי הנהיגה

יש כאלה שוודאי לא מתלהבים מהתחזית לפיה בעוד כמה שנים פעולת הנהיגה תחלוף מהעולם. כי נהיגה, מחוץ לפקקים ולשגרה, היא פעולה שהרבה אנשים אוהבים לעשות. חובבי המוטוריקה ישלמו מאות אלפי שקלים על מכוניות מהירות (ואז כפול מזה על דלק), יצפצפו על חוקי המהירות וייצאו בסופי השבוע לקרוע את הכבישים. מכוניות אוטונומיות? אל תצחיקו אותם.

אילון מאסק הוא ככל הנראה הטכנולוג הכי מעניין והכי חשוב מאז סטיב ג'ובס. וגם הוא, כך נראה, לא ממש בונה על כך שהנהיגה הולכת לחלוף מהעולם. כשהוא לא מנסה לשגר את האנושות לחלל הוא מטפח את טסלה, חברת המכוניות החשמליות שלו. להגיד שהוא הולך לעשות לתעשיית המכוניות את מה שסטיב ג'ובס עשה לתעשיית הסלולר זו לא הגזמה.

מלבד המטרה המוצהרת, לייצר מכוניות חשמליות שלא תהיינה תחליף חיוור למכוניות דיזל, נראה שלמאסק יש גם כוונה נוספת: להפוך את המכוניות שלו לגאדג'טים נחשקים. ממש כמו סלולרי חדש או קונסולת משחקים נוצצת - למכוניות של טסלה יש אפיל שקורץ לא רק לחובבי מכוניות, אלא גם לחובבי טכנולוגיה באופן כללי.
זו הסיבה ש-Model X, הדגם המשפחתי של החברה, זכה לדלתות "כנפי פלקון" שמזכירות את הדלוריאן המיתולוגית, או מערכת טיהור אוויר פנימית שהופכת את פנים המכונית לשטח סטרילי (מעולה נגד מגפות זומבים). אנחנו אמורים להסתכל על המכונית הזאת ולהזיל ריר - ולעשות את זה גם אם אנחנו לא מאלה שמתלהבים ממכוניות בדרך כלל.

בשר כבר לא יהיה בהכרח רצח

ישראלים רבים עדיין מנסים להבין האם תופעת הטבעונות היא טרנד חולף או מדרגה מוסרית חדשה שהולכת להשאר איתנו לנצח (או לפחות עד שכולם יפסיקו לאכול בעלי חיים). עד שהסוגיה הזאת תוכרע, יש לפעמים תחושה שאוכלי הבשר והטבעוניים נמצאים במלחמה. אלה צועקים על אלה שהם אינם מוסריים, אלה שולחים לאלה תמונות של המבורגרים עסיסיים כדי לעצבן. הלנצח נאכל חרב? והאם חרב זה טבעוני בכלל?

בזמן שהצדדים מתגוששים, המדע מנסה למצוא פיתרון שיספק את כולם. בשר מלאכותי. הפיתוחים האחרונים בתחום הם הרבה יותר מעוד שניצל טבעול - אלא בשר אורגני של ממש שמפותח בתנאי מעבדה. המטרה היא לגדל המבורגרים של ממש, שלא יהיה צריך לחסל אף חיה בשביל לאכול אותם.

בשנת 2013 נערכה הטעימה הראשונה של המבורגר כזה. הטועמים אמרו שיש לזה טעם של בשר "אמיתי", אם כי קצת יבש. לא משהו שעוד כמה שנות פיתוח לא יוכלו לפתור.

וכך יוכל לגור זאב עם כבש וטבעוני עם קרניסט. הבעיה: חזון אחרית הימים הזה לא הולך להגיע בקרוב. כדי שהבשר המלאכותי יהפוך למוצר מסחרי צריך עוד שנים ארוכות של פיתוח (בינתיים המבורגר כזה הוא פשוט יקר מדי), ואז יהיה צריך לבדוק שבאמת מדובר במוצרים ראויים למאכל אדם. בקיצור - צפויות לנו עוד שנים רבות של התגוששויות בפייסבוק.