אמצעי התקשורת השונים משתמשים בטשטוש ופקסול על מנת שלא לחשוף פרצופים של חשודים, מרואיינים בעילום שם ואף לוחיות זיהוי של מכוניות - אך כנראה שבקרוב הם יצטרכו למצוא דרך חדשה לעשות זאת. חוקרים מאוניברסיטת טקסס שבאוסטין ומקורנל טק, טוענים כי הצליחו לפתח תוכנה שמאפשרת למשתמשיה לנטרל טכנולוגיות שנועדו לשמור על פרטיות, ובכך לזהות פרצופים שטושטשו בתמונות או סרטוני וידאו. התוכנה לומדת לקרוא ולנתח מתוך הטשטוש את נתוני התמונה המקורית, ממספר של בניין ועד פניו של אדם.

החוקרים הבינו שאין צורך בפיתוח של מתודולוגיה מורכבת שתקרא תמונה ותפענח את נתוניה. במקום זאת, הם הגו מחקר שבו השתמשו בשיטת למידת מכונה (machine learning), ובה "אימנו" את התוכנה באמצעות הזנת מאגר נתונים, תמונות ודוגמאות, על מנת שתצליח לזהות פרטים ופרצופים. החוקרים מדגישים כי התוכנה לא נועדה לתקן או לשחזר תמונות שעוותו.

החוקרים השתמשו בתוכנה כדי לנטרל שלושה כלים שונים, המשמשים לשמירת פרטיות: אלגוריתם של יוטיוב המסייע לטשטוש פרטים מסוימים בסרטוני הווידאו, פקסול פנים באמצעות תוכנת פוטושופ, וכלי לשימור פרטיות בשיתופי תמונה (Privacy Preserving Photo Sharing (P3, שתפקידו לטשטש נתונים מזהים בתמונות JPEG.

על מנת ללמד את התוכנה לזהות פנים, צוות החוקרים אימן את רשת הנוירונים של האינטליגנציה המלאכותיות לבצע זיהוי תמונה. זאת, על ידי הזנת ארבעה מאגרי נתונים גדולים, המשמשים לצרכי מחקר וניתוח. ככל שהמערכת נחשפה ליותר מילים, פרצופים וחפצים, כך השתפרו יכולותיה לזיהוי פרטים. ברגע שהמערכת הגיעה להישג של 90 אחוזי דיוק ומעלה בזיהוי אובייקטים מתוך מאגרי המידע, החוקרים טישטשו את התמונות באמצעות שלושת הכלים, ובכך אימנו אותה להכיר את התמונות המקוריות כשהן מטושטשות.

"בכל מה שנוגע לזיהוי תמונה, השיטות בהן השתמשנו בזמן כתיבת המחקר היו מאוד פשוטות - וזוהי מחשבה מטרידה", אמר ויטאלי שמאטיקוב, אחד החוקרים, למגזין WIRED. לדבריו, הטכנולוגיה שבה השתמשו במחקר זמינה לכל משתמש שירצה לבצע פעולה של זיהוי פנים או פרטים מתמונה מטושטשת. "אני מקווה כי תוצאות המחקר יביאו לכך שאנשים לא יטענו כי הטכנולגיה שלהם לשמירת פרטיות היא מאובטחת ביותר - מבלי לעבור דרך סוג של בדיקה", הוסיף שמאטיקוב.

פורסם במקור ב-TheMarker

עוד ב-TheMarker

יו"ר הדואר פורש - טרם מונה מחליף
הסטארט-אפ יאלו של היזמים יוסי תאגורי וטל אלישיב - נסגר; כ-15 עובדים פוטרו