צנזורה (צילום: אילוסטרציה, Thinkstock)
" לחסום אתרים פוגעניים ובעלי תוכן מיני כברירת מחדל" | צילום: אילוסטרציה, Thinkstock

בחירות 2013: עוצמה לישראל היא המפלגה שמציגה את המצע הטכנולוגי הקיצוני ביותר ביחס לצנזורה באינטרנט הישראלי. על פי המצע של עוצמה לישראל יש לחסום אתרים שיש בהם הסתה ברורה לאלימות, אתרים המפרסמים תכנים אסורים על פי חוק וכן אתרים שלטענתם חותרים נגד מדינה יהודית ודמוקרטית.

"למשטרה צריכה להיות אפשרות להתערבות מיידית כשעולה אתר כזה לרשת, החסימה צריכה להיות מוגבלת בזמן ל-48 שעות ובתוך פרק זמן זה תצטרך המשטרה להגיע לבית המשפט ולקבל אישור לפעולתה. אם לא תקבל אישור כזה תוסר החסימה לאלתר". כך נכתב בתשובה לשאלון שערך איגוד האינטרנט הישראלי לקראת הבחירות. 

נקסטר גם בפייסבוק

השאלון המקיף שערך האיגוד בדק את עמדות המפלגות הגדולות בנוגע לנושאים טכנולוגיים שונים במטרה להעלות לסדר היום נושאים החשובים לשמירת האינטרס הציבורי לגבי האינטרנט בישראל. הסקר נועד להציג את עמדתן של המפלגות לגבי חופש הפרט, עמדות בנוגע לצנזורה ומעורבות שלטונית באינטרנט.

תוצאות הבדיקה מגלות מהי עמדת המפלגות בנושאים הקשורים בסוגיית חופש המידע באינטרנט; איזו מפלגה קוראת לפיקוח משטרתי על האינטרנט; איזו מפלגה מציעה חופש מוחלט; איזו תלחם לביטול חוק המאגר הביומטרי אשר יכיל מאגר תמונות פנים וטביעות אצבע של כל אזרחי המדינה; ונבחרי איזו מפלגה ינסו לחסום אתרי אינטרנט.

מבין כל המפלגות הרצות לכנסת, רק שמונה ענו לסקר. מדובר בתעודת עניות קשה למפלגות הישראליות שאינן רואות לנכון להציע לבוחרים שלהן אף תפיסת עולם בנושאים הטכנולוגים השונים שכה ישפיעו עליהם בעתיד הקרוב כגון צנזורה על רשת האינטרנט או טיפול בחוק המאגר הביומטרי.

מבדיקה שערכנו מתברר שגם באתרים של המפלגות לא ניתן למצוא מצע טכנולוגי סדיר, אפילו לא אצל מפלגת הפיראטים המתהדרת בתשדיריה בחשיבה טכנולוגית מתקדמת. תגובות על מצע טכנולוגי לא התקבלו גם ממפלגות כמו הבית היהודי, ש"ס או יהדות התורה.

בעד ונגד חסימת אתרים "בעייתיים"
על פי השאלון, מסתבר שלא מעט מפלגות תומכות בחסימת אתרים פוגעניים ובעלי תוכן מיני כברירת מחדל, כאשר מבוגר המעוניין לפתוח את התכנים החסומים, עליו ליצור קשר עם מפעיל האינטרנט שלו על מנת לפתוח אותם, כפי הנהוג בשידורי הטלוויזיה. גם קדימה, גם מפלגת העבודה וגם עוצמה לישראל תומכות בהצעה. "כן, אנו בעד חקיקה שתבטיח מנגנון בטחון באינטרנט, כך שיידרש קוד שיאושר בידי ההורים לילדים הגולשים באתרים מסוימים. ככל שיתאפשר במסגרת הטכנולוגיה, יהיה ניתן לשלוט בגלישה של ילדים לאתרים פוגעניים באמצעות חסימה/קוד". כתבו קדימה. מרצ חדש ויש עתיד מתנגדות להצעה. "לילדים יש הורים, והם אחראים לפעילות הגלישה שלהם. יש שפע אמצעים טכנולוגיים שיש ברשות מבוגרים על מנת לחסום גלישה של ילדים, ובנוסף, על מבוגרים לבדוק מה הפעילות של ילדים ברשת ועם מי הם בקשר ברשתות החברתיות כדי לשמור עליהם - ממש כשם שהם עושים כשהם נותנים לילדים להסתובב ברחוב". כתבו במרצ.

בעד ונגד המאגר הביומטרי
מפלגות העבודה, מרצ, חד"ש עלה ירוק ויש עתיד מתנגדות באופן גורף להקמת המאגר הביומטרי. "הגנה על זכותו של היחיד למרחב פרטי ואוטונומי מהווה חלק מנשמת אפה של חברה דמוקרטית. לאור זאת מתנגדת מפלגת העבודה נחרצות להקמתו של מאגר ביומטרי בישראל. המפלגה תפעל לביטול חוק המאגר הביומטרי ולקידום חקיקה אשר תבטיח כי אף גוף במדינה, בין אם הוא ממשלתי או ציבורי ובין אם הוא משתייך למגזר העסקי, לא יורשה להחזיק בריכוז בלתי דמוקרטי זה של מידע הטומן בחובו סכנה לפגיעה אנושה בחירויות הפרט של אזרחי ישראל", כתבו במפלגת העבודה. קדימה, לעומת זאת, ששר מטעמה הוא זה שקידם את חוק המאגר הביומטרי, מביעה הפעם התנגדות אך אינה מתכוונת לפעול נגד החוק. "חוק המאגר הביומטרי עבר בכנסת – ולכן אין ל'קדימה' אלא למזער את הנזקים שעלולים להיווצר בעתיד. ועדת המדע והטכנולוגיה בראשות ח"כ רונית תירוש דנה בכל סעיף בנפרד, ווידאה כי הסכנות בגניבת זהות (הרכשה כפולה) ימוזערו בניסוי שיחל בקרוב, כך גם אבטחתו של המאגר." כתבו במפלגת קדימה.

לעומתם, מפלגת עוצמה לישראל תומכת ברעיון של הקמת המאגר הביומטרי, וזאת בתנאי שיהיו אמצעים טכנולוגים שישמרו על פרטיות הציבור. "רק אם הרשויות יוכיחו שיש בידן אמצעים להגן על המאגר מפני דליפת המידע וגניבת זהויות. מוצע כי ועדת המדע והטכנולוגיה בכנסת היא זו שלפניה יוצגו אמצעי ההגנה הללו ורק אם הכנסת תשתכנע כי ההגנה יעילה - יוקם המאגר."

חסימת אתרים בצו משטרתי
גם נושא של חסימת אתרים בצו משטרתי עלתה בשאלון. הנושא עלה לא פעם ולא פעמיים בקדנציה האחרונה בכנסת. מבין כל המפלגות שנשאלו, כולן הביאו התנגדות כזאת או אחרת לחסימת אתרים על פי צו משטרתי. מבין המפלגות, רק עוצמה לישראל הביאו רצון לחסום אתרים. "אנו תומכים בחסימת אתרים שיש בהם חשש להסתה ברורה לאלימות, חתירה נגד המדינה כמדינה יהודית ודמוקרטית, ואתרים המפרסמים חומרים אסורים על פי החוק . למשטרה צריכה להיות אפשרות להתערבות מיידית כשעולה אתר כזה לרשת, החסימה צריכה להיות מוגבלת בזמן ל48 שעות ובתוך פרק זמן זה תצטרך המשטרה להגיע לבית משפט ולקבל אישור לפעולתה. אם לא תקבל אישור כזה תוסר החסימה לאלתר". כתבו.

עמדת מפלגת השלטון: הליכוד ביתנו
גם הליכוד ביתנו הגיבה לשאלון. על פי מה שענו במפלגת השלטון, הפיילוט למאגר הביומטרי ממשיך בשיא המרץ. "עבר חוק בכנסת ישראל לקיום פיילוט לתקופה של שנתיים למאגר הביומטרי, שבו משתתפים רק אזרחים שהביעו את הסכמתם להשתתפות בפיילוט. לאחר הפיילוט, ייבדקו הממצאים, ותתקיים דיון ציבורי מעמיק ולאחריו תקבע עמדת הממשלה בנושא." כתבו.

בנוסף, בליכוד ביתנו מתחמקים מהשאלה בנוגע לצווי סגירה מיידיים לאתרים. " הליכוד – ישראל ביתנו רואה בסגירת אתרי אינטרנט על ידי המשטרה, ללא ביקורת שיפוטית, נושא רגיש הדורש התייחסות ומחקר מעמיק, תוך התחשבות ברגשות הציבור והצורך להגן על הילדים ברשת מחד, וחופש הביטוי מאידך".

>> "הילדה שנרצחה בטבח בקונטיקט צולמה חיה"

>> מגהאפלוד החדש עלה לאוויר: שיתוף קבצים ואחסון חינם