אנחנו יכולים לקנות סמארטפון חדש מהמיטה בכמה הקשות באפליקציה, להשוות מכונות כביסה ולהזמין אחת באוטובוס בדרך לעבודה ואפילו לקנות רכב יד שניה באתר מכירות פומביות בלי להתברבר בטלפון עם המוכר. התרלגנו לזה, אבל אנחנו רוצים הכל אפילו יותר מהר ובלי לחשוב פעמיים. אין לנו כוח לזכור לעדכן את רשימת הקניות בכל פעם שאנחנו מגלים שמשהו חסר, לדפדף באתרים, להשוות מחירים ובסוף לעמוד בתור בסניף דואר חודש אחר כך (במקרה הטוב).
לקראת כנס Go eCommerce 2016 למסחר אלקטרוני בשיתוף NEXTER, שייערך מחר (ה') בתל אביב, ליקטנו כמה דוגמאות לטכנולוגיות שיקלו עלינו יותר בביצוע קניות ויעשו במקומנו את כל העבודה.
הזמנה
מטלה אחת שאתם יכולים לוותר עליה היא חיפוש מוצרים באתרי אינטרנט. יותר ויותר עסקים היום מציעים בוטים - שירותי הזמנה דרך צ'ט. בשנה האחרונה הציגו מיקרוסופט, טלגרם, פייסבוק, גוגל ואפל שירותים שמתחברים לאפליקציות הצ'ט שלהן ודרכם אפשר להזמין ארוחות, טיסות, בתי מלון ועוד - הכל מתוך השיחה, בעזרת מין נציג וירטואלי שמציג לכם את האפשרויות או מציע לכם להזמין אוטומטית מה שהזמנתם בשיחה הקודמת עם אותה חברה.
כך זה עובד בסקייפ, שמציעה באמצע שיחה הזמנה אוטומטית לבית מלון לפי תאריכי החופשה:
בארץ אין עדיין הרבה בוטים. החברות הראשונות פה להציע הזמנה בצ'ט הן פיצה האט ואגאדיר ששילבו בדפי הפייסבוק בוטים של TikTuk, ומוזס, בורגר-קינג ו-BBB ששילבו בפייסבוק בוטים של Personify:
מה שאתם צריכים, מתי שאתם צריכים אותו
פתרון קיצוני אפילו יותר להזמנות מהירות הוא Amazon Dash, שהוצג לראשונה ב-1 באפריל 2015 ובמשך יומיים לא היה ברור אם מדובר במתיחה או במוצר אמיתי. הרעיון הוא לשים כפתור פשוט שמחובר לאינטרנט ליד כל מוצג בבית: כפתור על מכונת הכביסה להזמנת אבקה, כפתור ליד מכונת הקפה להזמנת כמוסות, כפתור במגירת החלב להזמנת חלב וכך לגבי כל מוצר מתכלה בבית. בכל פעם שאתם רוצים שמשהו עומד להיגמר - כל מה שתצטרכו לעשות הוא ללחוץ על הכפתור הקרוב לאריזה שלו ואמזון תדאג לשלוח לכם אריזה חדשה.
החברה הראשונה בישראל להציע כפתור דומה היא דומינוס פיצה, שהכפתור שלה מזמין לכם את סוג הפיצה האהוב עליכם:
משלוח
גם למוצרים שכן צריך לחפש באינטרנט יש פתרון, בדמות שירותי העברה שיחסכו מכם את ההמתנה בסניף של דואר ישראל לקבלת החבילה.
האפשרות הבסיסית היא לוקרים - תיבות דואר ענקיות לשימוש חד-פעמי שממוקמות בתחנות דלק ומקומות מרכזיים אחרים, פתוחות 24 שעות ביממה ונפתחות באמצעות קוד שנשלח אליכם ב-SMS. שני השירותים העיקריים בתחום הם בוקסיט ו-e-post. בקרוב מתכנן גם דואר ישראל להשיק שירות זהה.
ואם אין לכם כוח או זמן להגיע לאסוף את המשלוח, היום הוא יכול להגיע אליכם באמצעות שליחים שאינם של דואר ישראל. כמובן ששליח עולה יותר מתיבת איסוף, אבל חוסך לכם יותר זמן. שתי חברות ישראליות מציעות היום לכל מי שיש לו זמן ורכב לשמש שליחים בזמנם הפנוי - Sopick ו-Buzzr.
ובעתיד לא נצטרך אפילו תיבות דואר ושליחים. הדבר הבא הוא רחפנים, שיביאו כל דבר - שקנינו או סתם ביקשנו ממישהו - עד אלינו, לא חשוב אם אנחנו בבית או בעבודה. אפילו בפארק. חברת אמזון חשפה את הרעיון לראשונה ב-2013 וכיום כבר מפעילה פיילוט בערים מסוימות שמעביר משלוחים תוך חצי שעה מההזמנה. Flytrex הישראלית עובדת גם היא על שירות כזה, מה שאומר שייתכן שנראה את זה גם בישראל בעתיד הלא רחוק.