טלפונים חכמים, טאבלטים, מחשבים ניידים ושלל התקנים נוספים המחוברים לרשת הופכים את חיינו לקלים יותר ומאפשרים לנו להגיע אל מידע רב בקצות אצבעותינו. אך לנוחות הזו ישנם גם צדדים פחות זוהרים, ומי שלא מודע לסכנות השונות שבאינטרנט עלול למצוא את עצמו נפגע מהן.

עבור הורים לילדים הדבר מהווה אתגר לא פשוט: כיצד שומרים על הילדים מפני חשיפה לאלימות או לתכנים מיניים? איך ניתן להרחיק אותם מפדופילים ומעברייני רשת? ואיך ניתן למנוע מהילדים לבצע רכישות בשם ההורים או להגביל את זמן השימוש במסכים?

הכל, כמובן, מתחיל בחינוך לשימוש נכון בטכנולוגיה. אך בכתבה זו נתמקד באמצעי עזר נוספים שיאפשרו לנו, ההורים, להיות עם אצבע על הדופק. נדגיש כי אף פיתרון מבין אלו שנציג כאן לא יהפוך את האינטרנט לסטרילי, ועל כן יש להמשיך ולעקוב מקרוב אחר התכנים המקוונים שאותם ילדינו צורכים.

תנו לספק לעשות את העבודה השחורה

כל חיבור אינטרנט, בין אם זה בבית או בבית הספר, עובר דרך ספקית שירות - אותה חברה שאחראית לכך שנוכל לגלוש באינטרנט ולצרוך דרכו תכנים שונים. לפי חוק, כל ספקיות האינטרנט בישראל מחויבות לספק שירות סינון בסיסי אותו ניתן לבקש להפעיל חינם - אך ישנן ספקיות המתמחות בסינון תכנים.

יתרון מרכזי של שירות כזה הוא המנגנון המתוחכם שעומד מאחורי מנועי החסימה של החברה. המנגנון מסתמך על רשימות של אתרים בעייתיים ("שחורים") או לא-בעייתיים ("לבנים"), המתעדכנות כל העת על ידי צוותי סינון, בנוסף לאלגוריתמים מתוחכמים היודעים לזהות תוכן בעייתי ולא להציגו ללקוחות.

בשוק האינטרנט הישראלי ישנן כמה חברות המספקות אינטרנט מסונן, כזה המותאם לאוכלוסיות שונות. אחד השירותים הוותיקים מסוג זה, המכוון בעיקר לציבור הדתי, הוא "אינטרנט רימון", בו ניתן לסנן תכנים לפי רמות הגנה שונות לבחירת הלקוחות. גם חברת Tom היא ספקית אינטרנט המסננת תכנים ומותאמת בעיקר להגנה על ילדים, עם יכולות התראה מפני חרם ומפני פדופילים.

בחברות אלה ניתן לרכוש חבילות הגנה ברמות שונות: כפי שהזכרנו קודם, גישה פתוחה יותר היא "רשימות שחורות" - כל האינטרנט פתוח מלבד אתרים שהוגדרו כבעייתיים. הגישה הקפדנית יותר היא "רשימות לבנות" - כל האינטרנט חסום מלבד אתרים שנבדקו ואושרו.

עם זאת, יש לזכור שכל עוד החסימה היא של ספק האינטרנט, ייהנו מהסינון רק גולשים המשתמשים בחיבור המסונן, גם אם הדבר מתבצע באמצעות רשת Wi-Fi. בשימוש במכשירים ניידים ניתן לעיתים לעבור בקלות לרשת Wi-Fi אחרת (של השכנים למשל) או לגלישה סלולרית בלתי מסוננת (אם כי גם חברות הסלולר מציעות סינון תכנים למי שמבקש זאת).

פותחים לילדים חשבון משתמש

אם אתם משתמשי מערכת ההפעלה ווינדוס, תוכלו לפתוח לילדים חשבון משתמש אישי, שיהיה שייך רק להם ואיתו הם ישתמשו במחשב. בשנים האחרונות (החל מווינדוס 8) מאפשרת מיקרוסופט להורים להגביל בצורה אפקטיבית יותר חשבונות משתמשים של ילדיהם. יכולות כמו יצירה של רשימת אתרים המותרים לגלישה או מעקב אחר שעות השימוש במערכת הפכו לנגישים יותר. ניתן ללמוד יותר על יכולות ההגבלה של חשבונות, כמו גם הדרכה מדוייקת כיצד לבצע זאת, כאן.

גם גרסאות האנדרואיד האחרונות מאפשרות ליצור מספר חשבונות משתמש על אותו מכשיר. בחלק ממכשירי האנדרואיד ניתן לפתוח אמנם חשבונות משתמש גם לילדים, אך את אלה ניתן להגביל בעיקר ביכולת להוציא ולקבל שיחות. הגבלה זו יכולה לסייע בעיקר להגן על הילדים מתקשורת עם גורמים זרים באמצעות שיחות קוליות או הודעות, אך בעת שחשבון האינטרנט ממשיך לפעול במכשיר הילדים חשופים לסכנות רבות.

כך תציגו תוכן בטוח יותר בשירותי גוגל

ובעוד שמכשירי אנדרואיד נשענים על חשבונות גוגל, ניתן לעבור בין השירותים השונים של החברה ולהגדיר אותם ככאלה המציגים תוכן בטוח יותר המותאם לילדים. למשל, בשימוש בחנות האפליקציות של גוגל, Google Play , תוכלו להגדיר שהילדים יוכלו לחפש ולהוריד ממנה רק אפליקציות המסווגות כמתאימות לגילאים שונים: היכנסו לחנות, לחצו על שלושת הפסים מצד ימין למעלה -> הגדרות -> בקרת הורים. הפעילו את המתג בקרת הורים כבויה, קבעו קוד הגנה והגדירו, תחת אפליקציות ומשחקים, את הסיווג הרצוי.

(לחצו על התמונה להגדלה)

במנוע החיפוש של גוגל ישנו מצב המכונה "חיפוש בטוח", באמצעותו ניתן לצמצם הופעת תוכן בלתי הולם בתוצאות החיפוש. כך תפעילו אותו.

גם בשירות YouTube ניתן להימנע מהצגת תוכן למבוגרים: במחשב תוכלו להגדיר זאת בתחתית כל עמוד באתר YouTube באמצעות הפעלת התכונה "סינון תוכן". במכשירים ניידים ניתן להיכנס לאפליקציית YouTube, ללחוץ על שלוש הנקודות בצד שמאל למעלה -> הגדרות -> כללי -> סינון תוכן.

 

(לחצו על התמונה להגדלה)

אייפון מסונן

בעוד שבאנדרואיד מלאכת החסימה מעט מסורבלת, במערכת ההפעלה הסגורה יחסית של אפל, iOS, ניתן להגיע אל תפריט ההגבלות ולהחליט אלו אפליקציות יעבדו במכשיר ואלו לא. ניתן להחליט על רשימת אתרים מורשים וגם לקבוע את אופן פעילויות שירותי אפל השונים. כל שינויי ההגדרות מתבצעים באמצעות קוד סודי שתקבעו מראש, זאת על מנת שהילדים לא יוכלו להתערב בהגדרות ההגבלות.

כך תעשו זאת: הגדרות -> כללי -> הגבלות.

(לחצו על התמונה להגדלה)

סינון באמצעות אפליקציות צד שלישי

לעיתים, הגדרות סינון התכנים המובנות במערכות ההפעלה, או בשירותים השונים, לא מספיקות. על כן ישנן אפליקציות רבות בהן נוכל להיעזר בהגנה על ילדינו כשהם גולשים ברשת. בחרנו כמה אפליקציות כדוגמה, אך בחיפוש נוסף באינטרנט תוכלו לגלות עוד אפליקציות רבות. חשוב שלא תורידו כאלו שמגיעות ממפתחים לא ידועים ושאין אזכורים שלהן באתרים אמינים.

עולם תוכן המותאם לילדים

Kidoz היא אפליקציה ישראלית שהופכת את הסמארטפון לעולם תוכן שלם המותאם לילדים. בגרסת האנדרואיד שלה היא משמשת כתחליף למסך הבית, בו הילדים (בעיקר עד גיל 12) יביעו עניין: יש באפליקציה משחקים מקוונים, אפליקציות חינוכיות והצגת סרטונים המתאימים לילדים משירות YouTube. כמו כן ישנו דפדפן ייעודי המציג אתרים המותאמים לילדים וכן מצלמה וגלריית תמונות ייעודיות לילדים. בגרסה בתשלום ניתן גם להפעיל הגבלת זמן למניעת שימוש ממושך במכשיר וכן בקרת הורים מתוחכמת. הגרסה למכשירי אפל מצומצמת יותר וכוללת בעיקר את עולם הסרטונים של Kidoz.

להורדה: אנדרואיד | iOS

כל המכשירים מוגנים

Mobicip הוא שירות המאפשר בקרה היקפית על מגוון המכשירים בבית - מהמחשב האישי, דרך הטאבלטים ועד הסמארטפונים - על פי מגבלות שנקבעו מראש בממשק הניהול. באמצעות Mobicip ניתן לסנן אתרים על פי סיווג התכנים המופיעים בהם, להגדיר מראש רשימת אתרים מותרים או אסורים לגלישה וגם להפעיל פילטר החוסם גלישה לפי ביטוי או מילת מפתח. ניתן גם לקבל רשימה של כל האפליקציות המותקנות במכשירים ואפילו לקבל התראות בזמן אמת לשעונים חכמים.

לשירות גרסה חינמית בסיסית וגרסה בתשלום, לפי הפרטים המופיעים כאן.

שומרים על הילדים גם ברשתות החברתיות

חברת PureSight היא חברה ישראלית ותיקה בתחום ההגנה באינטרנט. היא מציעה שירות המתאים לשימוש במחשב האישי וגם בסמארטפונים ובטאבלטים המריצים אנדרואיד. השירות כולל בראש ובראשונה סינון אתרים, אך הוא גם מנטר את הפעילות ברשתות החברתיות. באמצעותו ניתן להגדיר זמנים מותרים לגלישה, לקבל התראות על סכנות בזמן אמת ולהימנע מתוכנות שיתוף קבצים מפוקפקות.

האח הגדול רואה הכל

אפליקציית Koala אמנם לא תחסום שימושים שונים בסמארטפון, אך תגביר את נוכחות ההורים בשימושים שעושים הילדים במכשירים החכמים. גרסאות שונות של האפליקציה מותקנות הן במכשיר ההורה והן במכשירו של הילד. כך ההורים יכולים לראות את המיקום של הילד בזמן אמת ולקבל גם סיכום יומי של המיקומים שהוא היה בהם. כמו כן, אפשר לקבל יומן פעילות הכולל את כל הפעילויות שהילדים עשו במכשיר: אפליקציות שהתקינו, הודעות SMS שקיבלו ממספר לא מוכר, אתרים בהם ביקרו ואף מתי כיבו והדליקו את המכשיר.

בגרסה בתשלום (4 דולרים לחודש) ההורים יוכלו לצפות באפליקציות שהורדו או נמחקו, באנשי הקשר, ביומן השיחות, במסרונים, בגלריית התמונות ובהיסטוריית הגלישה. בגרסת הילדים קיים מצב "בוא לאסוף אותי", באמצעותו ההורה יוכל לקבל את מיקומו הנוכחי של הילד היישר לאפליקציית הינווט החביבה עליו ולאסוף אותו. ניתן גם להפעיל מצב SOS בעת חירום וגם להשתתף בצ'אט משפחתי.

להורדה (אנדרואיד): גרסת ילדים | גרסת מבוגרים