אין שכ"ד, יש כתם? נתראה בביהמ"ש (צילום: שאטר סטוק)
בית המשפט קבע: זה לא חוקי לחסום אתרים בלתי חוקיים | צילום: שאטר סטוק

בית המשפט המחוזי בתל אביב קיבל את עתירת איגוד האינטרנט הישראלי נגד משטרת ישראל בנושא חסימת אתרי אינטרנט וקבע כי הצווים שהורו לספקיות לחסום את האתרים אינם חוקיים.

באוגוסט 2010 נחסמה באופן תקדימי הגישה של גולשים ישראלים לאתרי הימורים בינלאומיים, כגון ויקטור צ'נדלר (vcbet.com) סטאן ג'יימס stanjames.com ואחרים. הגישה נחסמה בעקבות החלטה של ניצב במשטרה, ללא גיבוי של חקיקה בכנסת או אפילו פסיקה של בית משפט. המשטרה הוציאה צו שהורה לכל ספקיות האינטרנט הישראליות לחסום את הגישה לשורה ארוכה של אתרי אינטרנט זרים, וטענה שהחלטתה זו נסמכת על החוק שאוסר ארגון הימורים.

ההחלטה התמוהה עוררה ביקורת רבה, שכן מדובר בצעד מרחיק לכת שלא היה בסמכות המשטרה להורות על ביצועו. ספקיות האינטרנט אמנם טענו כי יערערו על ההחלטה, אבל נסוגו מכוונתן ומילאו אחר הצו - עד כה, חסומים כל האתרים הללו בפני הציבור. רק איגוד האינטרנט הגיש עתירה לבית המשפט - עתירה שהתקבלה היום תוך מתיחת ביקורת על המשטרה. 

השופטת מיכל רובינשטיין קבעה בין היתר כי מניעת גישה לאתרים, כולל אתרי הימורים, היא פגיעה בחופש הביטוי. וכן, שלפי חוק העונשין למשטרה לא הייתה סמכות להוציא את הצווים מלכתחילה.

לאור קביעות אלה, הוחלט לקבל את העתירה ולבטל את הצווים שניתנו לספקיות האינטרנט לחסום את אתרי האינטרנט. כמו כן, חויבה המשטרה לשאת בהוצאות איגוד האינטרנט ולשלם סכום כולל של 20 אלף שקלים.

לדברי רימון לוי, חבר הנהלת איגוד האינטרנט, "אנו שמחים על החלטת בית המשפט וקבלת העתירה. המטרה שלנו היא למנוע הגבלת גישה למידע ופגיעה בלתי מידתית ולא ראויה בחופש הביטוי. בימים שבהם רשתות חברתיות מניעות מהפכות של המונים בעולם, המחשבה שהמשטרה היא זו שקובעת מהו ביטוי מוגן, היא פשוט מצמררת. יש להדגיש כי עתירה זו איננה מתכוונת לעודד שימוש באתרי הימורים, אלא למנוע  את המגבלה שמטילה המשטרה על גישה למידע. אם הייתה המשטרה מגישה כתב אישום פלילי נגד האתרים,  והצו היה מוגש מטעם בית המשפט, ודאי שלא הייתה מוגשת כל עתירה. אך במקום זאת, המשטרה בחרה להיות החוקרת, התובעת, השופטת והמוציאה לפועל".