ג'ס, בחורה צעירה ואטרקטיבית פונה לגבר שצופה, מסירה את החולצה שלה ומפתה את הצופה להתפשט ולגעת בעצמו. מבלבל?

זהו חלק מקמפיין של הרשות הבריטית למלחמה בפשע. הסרטון (העשוי באופן מכוון כסרטון חובבני) נועד להעלאת המודעות לסחיטות ברשת על רקע מיני - sextortion, לאחר שבשנה האחרונה התאבדו 4 גברים שנפלו קורבן להונאות.  המטרה, על פי הרשות, היא לחשוף את הקלות הבלתי נסבלת שבה גברים יכולים ליפול למלכודת שתהפוך את חייהם לסיוט. 

בשנים האחרונות יותר ויותר גברים צעירים ממדינות שונות, כולל בישראל, נסחטים לאחר שנשים צעירות בזהות בדויה (שמופעלות על ידי ארגוני פשע) פונות אליהם ברשתות החברתיות, ומשכנעות אותם להתפשט מול המצלמה ולבצע מעשים מיניים בעצמם. לאחר זמן קצר הן סוחטות מהם כספים תוך כדי שהן מאיימות שאם לא ישלמו, הן יפיצו את אותם סרטונים ותמונות בקרב אנשי הקשר שלהם ברשתות החברתיות.

רק בשנה האחרונה מספר האנשים בבריטניה שדיווחו על סחיטות במצלמות הרשת קפץ בשיעור גבוה. מ- 385 בשנת 2015 ועד 864 בשנה זו. ב-2011 לעומת זאת היו רק 9 דיווחים למשטרה. ההנחה הרווחת היא כי מספר הקורבנות הכולל הוא הרבה יותר גבוה, משום שלא מעט קורבנות אינם מדווחים על העבירה.

פועלים ממרוקו והפיליפינים

הרשות למלחמה בפשע והמועצה הלאומית של מטה המשטרה בבריטניה החליטו להשיק קמפיין על מנת להתמודד עם האיום ההולך וגדל. "כתוצאה ממקרי עבריינות אלו ארבעה צעירים בבריטניה התאבדו כי הם לא ראו שום דרך לצאת מהמצב שאליו הם נכנסו", אמר לגרדיאן סגן נציב משטרת המטרופולין מרטין יואיט, אחראי על חטיפות, סחיטות ועבירות מין במבוגרים, והוסיף כי כוחות המשטרה קיבלו כלים ומידע נוסף על מנת להעלות את המודעות לנושא ולעזור להם להתמודד עם קורבנות.

הרשות הבריטית למלחמה בפשע (NCA) זיהתה כנופיות פשע המופעלות ממרוקו, הפיליפינים וחוף השנהב, אשר מאתרות קורבנות פוטנציאליים ברשתות כמו פייסבוק, סקייפ או לינקדין. באחד מהמקרים, נאמר לקורבן: "החיים שלך נגמרו, אתה יכול עכשיו ללכת ולהרוג את עצמך." ההמלצה העיקרית של ה- NCA לכל הקורבנות הפוטנציאליים היא: "אל תיכנסו לפאניקה, אל תשלמו, אל תמשיכו לתקשר עם העבריינים ושמרו ראיות".

בשנה שעברה, יותר מ -40 מעצרים בוצעו בפיליפינים ומתגבשת תביעה בינלאומית הקשורה לאחד ממקרי המוות שקרו השנה. רוי סינקלייר מה-NCA אמר לגארדיאן: "אין מספיק דיווח על סוגי עבירות אלו, לעתים מהסיבה שהקורבנות מתביישים או נבוכים, זו בדיוק התגובה שעליה נסמכים הפושעים כדי להצליח במזימה שלהם".

קורבנות בכל הגילים

גברים בגילי 21 ועד 30 הם קהל היעד הפוטנציאלי של סחיטות מסוג כזה, אבל גם חלק ניכר מצעירים בני 11-20 נופלים קורבן לתופעה, ויש אף קורבנות בני יותר מ-80. "מה שיותר חשוב בקמפיין הוא להעלות את המודעות לא רק בקרב קורבנות פוטנציאליים אלא בקרב כל הסובבים אותם - חברים של קורבנות פוטנציאליים ובני משפחתם", אמר יואיט.

על פי הדיווחים בחו"ל, בשנה שעברה ילד 17 בן מצפון אירלנד התאבד לאחר מה שמשפחתו תיארה כמערכה "בלתי נלאית" של בריונות באינטרנט על ידי כנופיה. רונאן יוז, ממחוז טיירון, התפתה לשלוח תמונות אינטימיות שלו ברשת לאחר שקיבל תמונות של בחורה. הוא התבקש לשלם לפושעים 3,000 פאונד אחרת ישתפו את התמונות האינטימיות שלו בדפי פייסבוק של חבריו.

אחד מהקורבנות בסוף שנות העשרה שלו אמר שהוא חשב להרוג את עצמו לאחר שהתפתה לחשוף את גופו ופניו בסקייפ. "הצעתי להם שאלך לבנק, אבל הלכתי לתחנת המשטרה במקום. רעדתי מפחד וחששתי ממה שעלול לקרות, חשבתי שזה יכול להרוס את החיים שלי, לא ידעתי מה לעשות. מאז, ניסיתי לשים את זה מאחור ולהמשיך בחיי. אבל לא הייתי עומד כאן היום ומדבר לולא שיתפתי מישהו במה שקרה". 

קורבן נוסף בשנות ה -60 לחייו אמר שההונאה הרסה את חייו. "אפילו עכשיו אני מתקשה להיכנס לאינטרנט, ואני לא יכול להשתמש יותר בפייסבוק. אני מתעורר כל בוקר עם השאלה האם הסרטון ההוא עדיין קיים או לא".

גם בישראל

בישראל מאות גברים נפלו לסחיטה בשנה האחרונה, והמשטרה מתקשה להתמודד עם התופעה ולאתר את העבריינים שעומדים מאחוריה. בחודש יולי השנה דיווחנו כי במהלך השנתיים האחרונות התקבלו כ-200 תלונות מגברים שפותו לקיים קשר מיני וירטואלי מול מצלמות פתוחות.

מנהלת המרכז לאינטרנט בטוח של איגוד האינטרנט הישראלי אורנה היילינגר, ממליצה לגברים שנפלו קורבן, לא להיכנע למעשי הסחיטה ולא לשלם כסף, אלא להנמיך פרופיל, להשהות את חשבון הפייסבוק, לנתק מגע מהסוחטות כדי שהאירוע יסתיים במהירות.