האינטרנט מרגיש לכם איטי? רוצים לדעת אם אתם מקבלים את מהירות הגלישה שהבטיחו לכם? זה ממש קל.

כל מה שצריך לעשות כדי לבדוק את מהירות הגלישה הוא להיכנס לאתר SpeedTest של חברת אוקלה. אם נכנסתם ממחשב - כל מה שנשאר לעשות הוא ללחוץ על Begin test, ואם נכנסתם מהסמארטפון תופנו להורדת האפליקציה מהחנות המתאימה (אם אתם רוצים לקצר את הדרך: הורדה לאנדרואיד | הורדה לאייפון | הורדה ל-Windows), שאחריה תוכלו ללחוץ על הכפתור. המכשיר יתחיל בבדיקה, שלוקחת בין כמה שניות לדקה, ובסיומה יציג לכם תוצאות בצורה כזו:

בדיקת מהירות גלישה בspeedtest

עכשיו הגיע הזמן להבין מה התוצאות אומרות.

Download - מהירות ההורדה היא המדד הנפוץ להתייחסות למהירות הגלישה, משום שרוב הגלישה באינטרנט מורכבת כיום מהורדה או הזרמה של תכנים מהרשת למכשירים שלנו. היא נמדדת במגה-ביט לשנייה. חשוב מאוד לא לבלבל בין מגה-ביט (Megabit) למגה-בייט (Megabyte). מהירות של 22 מגה-ביט לשנייה, כפי שקיבלנו בבדיקה לדוגמה, לא אומרת שאתם יכולים להוריד שיר באיכות גבוהה (בין 5 ל-10 מגה-בייט ברוב המקרים) בפחות מחצי שנייה. בייט הוא 8 ביטים, והוא היחידה המקובלת למדידת נפח קבצים, לעומת ביט שמשמש למדידת מהירות גלישה. 22 מגה-ביט לשנייה הם בערך 2.75 מגה-בייט. גם זו מהירות מקסימום - כלומר, גם המספר הזה לא מסמל את נפח התעבורה בין האינטרנט למכשיר שלנו בכל שנייה. זאת משום שהמהירות משתנה לפי גורמים שונים כמו המרחק מהמחשב או הסמארטפון, מיקום האתר ממנו אנחנו מורידים והעומס עליו. מהירות ההורדה בבדיקה מסמלת את המקסימום שהמכשיר שלנו יכול להגיע אליו בתנאים הנוכחיים (בהמשך ניגע בשינויים אפשריים).

Upload - מהירות ההעלאה קובעת את היכולת שלנו להעביר תכנים מהמכשיר החוצה, מה שדרוש בעיקר בגיבוי מידע לענן (שנפוץ בעיקר בסמארטפונים), בשיתוף קבצים כמו תמונות וסרטונים באפליקציות שונות ובשידור וידאו חי. המהירות הזו בדרך כלל נמוכה בהרבה ממהירות ההעלאה, אם כי ברשתות סלולר ההבדל קטן בהרבה ולעתים מהירות ההעלאה בהן יכולה אף להיות גבוהה יותר, ובעתיד הקרוב, עם המעבר לסיבים אופטיים באינטרנט הקווי, גם בבית המהירות אמורה להיות סימטרית - כלומר מהירויות הורדה והעלאה דומות. גם כאן חשוב לשים לב להבדל בין מגה-ביט למגה-בייט.

Ping - פינג הוא בקשה קצרה שנשלחת על ידי מכשיר אחד ברשת למכשיר אחר במטרה לבדוק האם הנמען יגיב ובאיזו מהירות. בניגוד לבדיקת מהירות הורדה או העלאה, בקשת התגובה לא בודקת את המהירות המתמשכת, אלא את זמן התגובה המינימלי לתחילת תקשורת. המבחן הזה רלוונטי בעיקר לגבי שימושים שדורשים תקשורת בזמן אמת, כמו משחקים או שיחות מולטימדיה (קול/וידאו) על גבי הרשת. ככל שזמן התגובה לבקשת פינג קצר יותר, כך המידע יועבר בהפרש (שנקרא בדרך כלל דיליי או לאג) קטן יותר.

Server location - מיקום השרת חשוב מאוד לרלוונטיות של בדיקת מהירות גלישה. ברוב המקרים, התקשורת עם שרתים הנמצאים קרוב יותר אליכם תהיה מהירה יותר, משום שהיא עוברת פחות "תחנות". בישראל הדבר בולט במיוחד כאשר גולשים גם באתרים מקומיים וגם בבינלאומיים: בדרך כלל אתרים מקומיים מגיבים במהירות יחסית, בעוד אתרים בינלאומיים איטיים יותר. כך, לדוגמה, יכול להיות שאתם מתקשים לצפות בסרטונים באיכות טובה מיוטיוב למרות שחיבור האינטרנט שלכם מהיר מאוד. הדבר נגרם בגלל המרחק והעומס על הכבלים התת-ימיים (בישראל יש שלושה כאלה, שכל התקשורת לחו"ל עוברת דרכם). לכן, אנחנו ממליצים תמיד לבצע שתי בדיקות מהירות - אחת לשרת הישראלי הקרוב, שתייצג את המהירות בה אתם יכולים ליהנות מאתרי חדשות מקומיים, ואחת לשרת באירופה או ארה"ב, כדי לדעת עד כמה איטית יותר הגלישה לחו"ל.