"אני מסכים לתנאי השימוש" - המלים הללו נראות לנו כיום כה בנאליות, שאנו מסמנים אותם בלי לקרוא את ההסכם עליו הן מדברות. אך ניסוי שבוצע לאחרונה בבריטניה הוכיח כי אולי הגיע הזמן שנתייחס אליהן קצת יותר ברצינות - אלא אם אנחנו רוצים להכניס את עצמנו לצרות.

עמדת WiFi במקום טלפון ציבורי (קרדיט: gigaom.com)
נוכלים יכולים להציע אינטרנט חינם ברחוב ולגנוב את המידע של המשתמשים. נקודת גישה אלחוטית בניו-יורק

הניסוי, שנערך בלונדון על ידי המוסד למחקר אבטחת סייבר של בריטניה וחברת בדיקות האבטחה הגרמנית SySS, נתמך על ידי היורופול - סוכנות אכיפת החוק של האיחוד האירופי. החוקרים הציבו בלונדון נקודת גישה פתוחה לאינטרנט, או בכינוי הנפוץ "נקודה חמה". כל תעבורת המידע דרך הנקודה נוטרה - כלומר: החוקרים יכלו לראות לאן גלש כל מי שהשתמש בנקודת הגישה, לשמור את הסיסמאות שהזין לאתרים ולקרוא מיילים ששלח.

תוך חצי שעה מהפעלת נקודת הגישה בבית קפה סמוך לפרלמנט הבריטי התחברו אליה 250 מכשירים, 33 מתוכם היו בשימוש פעיל שכלל חיפושים, גלישה ומיילים - שכולם, כאמור, היו גלויים למפעילים באופן דומה לזה בו יכולים האקרים לרגל אחרי משתמשים אחרים ברשת אלחוטית.

עוד ב-NEXTER:

בשלב מסוים החליטו החוקרים לקחת את עניין הויתור של משתמשים על אבטחת המידע שלהם צעד אחד הלאה והוסיפו לאחר החיבור לנקודת הגישה הסכם שימוש, שכלל פסקה בה נאמר כי המשתמש מסכים "למסור לידינו את בנו הבכור למשך נצח". תוך דקות אישרו שישה משתמשים את ההסכם - מן הסתם בלי לקרוא אותו - עד שהחוקרים הסירו אותו.

F-Secure, חברת אבטחת מידע פינית שהיתה מיוזמות הניסוי, הבהירה כי כל המידע שנאסף במהלך הניסוי נמחק מייד אחריו וכי "לפנים משורת הדין" אין בכוונתה לקחת את ילדיהם או חיותיהם של המשתמשים שאישרו את ההסכם. אך אנשי החברה מדגישים כי הניסוי מבהיר באיזו קלות אנו נוטים לוותר על בטחון המידע שלנו. הם ציינו כי חיבור לנקודת גישה אלחוטית לא מאובטחת חושף את כל המידע שאנו מעבירים לא רק בפני מפעיליה, אלא בפני כל משתמש אחר המנסה לגשת אליו. "בעוד אנו תלויים לחלוטין בטכנולוגיה, האוכלוסייה אינה מודעת ליכולות הריגול והחדירה לחייהם של אותה טכנולוגיה. הבעיה היא שאנשים סומכים על טכנולוגיה בעיניים עצומות ללא מודעות להשלכות".