לפני קצת יותר מחודש הורה בית המשפט המחוזי בתל אביב על חסימת אתרי ההורדה של שירות Popcorn Time (פופקורן טיים)  לבקשת ארגון זיר"ה, הוט, יס וגופי תוכן נוספים. עתה, מבטל השופט את הצו הזמני ופוסק בנוסף כי על המבקשות לשלם למשיבות הוצאות משפט.

פופקורן טיים
פופקורן טיים

כזכור, דרשו ארגוני זכויות היוצרים מבית המשפט שיורה לכל ספקיות האינטרנט בישראל לחסום את שרתי ההורדה של האפליקציה הפופולארית. ספקיות האינטרנט (למעט הוט.נט ואינטרנט רימון) התנגדו לבקשה והעלו מספר טענות שאת רובן קיבל השופט. בין היתר קובע השופט המחוזי אלטוביה כי צו חד-צדדי, מבלי לשמוע את טענות הצד שכנגד חייב להינתן רק במקרים חריגים. מכיוון שפופקורן טיים אינו שירות חדש ומכיוון שארגוני זכויות היוצרים יודעים על פעילותו כבר זמן רב, הרי שהם השתהו בהגשת הבקשה ולכן אין כל דחיפות בהוצאה של צו שכזה. בנוסף מציין השופט כי התועלת של הצו הזמני מועטה אם בכלל, מכיוון שמשתמשים שכבר הורידו את התוכנה, לא יושפעו מהצו ויוכלו להמשיך להשתמש בשירות.

לגופו של עניין טוען השופט כי ארגון זיר"ה בא בטענות לספקיות האינטרנט, למרות שטענותיו צריכות להיות מופנות כלפי המפתחים האנונימיים של פופקורן טיים. בהקשר זה מציין השופט כי הוא מטיל ספק רב באפשרות של זיר"ה וגופי התוכן לאתר את המפתחים האנונימיים ולמנוע מהם להקים אתרי הורדה אחרים של התוכנה.

השופט: ארגון זיר"ה רוצה להפוך את הספקיות ל"צנזור" של האינטרנט

השופט לא חוסך בביקורת כנגד ארגון זיר"ה, כאשר הוא דן בדרישה שלו ושל שאר המבקשות לחייב את ספקיות האינטרנט לעקוב אחרי כל אתר הורדה חדש שנפתח לשירות ו"לסגור או לחסום כל אתר נוסף שיפתח משיב 1 (המפתחים של פופקורן טיים, י.א.) לביצוע הפעולות המפרות". לדברי השופט, אם יקבל את בקשת ארגון זיר"ה יהפכו ספקיות האינטרנט ל"צנזור מטעם המבקשות". השופט כתב בהחלטתו: "בכלל חשבון יש להביא את גודלו הבלתי ידוע של קרחון חסימה זה העשוי להטביע את התחרות החופשית, את חופש הביטוי, וכיוצא באילו אם בית המשפט ייתן סעד של חסימה בטרם מתבררת המחלוקת בין הצדדים 'הנכונים'".

עוד ב-Geektime:
הממיר הישראלי שישתלט על כל המסכים בבית שלכם
יותר ויותר משתמשים כבר לא מפעילים אפליקציות ממסך הבית

אם כן, השופט אלטוביה טוען שלא ניתן לנהל את ההליך המשפטי ללא הצד האמיתי לבקשה, כלומר, מפתחי פופקורן טיים. אולם בנוסף להם, נוקב השופט בעוד שני גופים מעניינים, שלדעתו חייבים להיות צד בתהליך: הראשונים הם לקוחות הספקיות, כלומר, הגולשים שעושים שימוש בפופקורן טיים. לדעת השופט יטענו המשתמשים כי אין פסול בשימוש וכי ניתן לצפות בו גם בתכנים שאינם מפרים זכויות יוצרים, ועל כן אסור לחסום את השירות בצורה גורפת. הגוף השני, שקולו לא נשמע, הוא היועץ המשפטי לממשלה, שעל פי השופט, צריך להשמיע את קולו ודעתו בעניין.

לבסוף, מסכם השופט אלטוביה כי מחיר הפיכת ספקיות האינטרנט לצנזור שווה אם לא כבד ממחיר הפגיעה האפשרית בזכות הקניין הרוחני של גופי התוכן. השופט הורה כי ארגון זיר"ה וגופי התוכן השותפים לבקשה ישלמו לבזק בינלאומי הוצאות משפט בסך 40 אלף שקל.

מפתחי פופקורן טיים: החסימה פגעה קשות בהורדות מישראל

בראיון מיוחד לגיקטיים מסרו מפתחי פופקורן טיים: "ההחלטה החדשה היא צעד קטן לפופקורן טיים וצעד ענק כדי להבטיח את נייטרליות הרשת". לדברי דובר הקבוצה: "זה רק מראה שאתם הישראלים מגניבים בדיוק כמו שחשבנו. אתם לוחמים ובהחלט 'העם הנבחר' (צוחק)". הדובר המשיך: "זה היה לנו די מוזר לשמוע שדבר כזה יכול לקרות דווקא בישראל, כמו שסיפרנו לך כשעדכנת אותנו על צו החסימה, חשבנו שדברים כאלו יכולים להתרחש במדינות כמו טורקיה".

האם ראיתם ירידה בגלישה מישראל בשבועות שלאחר החסימה? כן, היתה ירידה של 35 אחוזים בכניסות מישראל לאתר שלנו. אבל באופן מפתיע למדי, מספר המשתמשים הפעילים בישראל המשיך לעלות, כך שאנחנו יכולים להגיד שהחסימה לא פגעה בפופקורן טיים, אלא להיפך.

מה התוכניות עכשיו? פופקורן טיים אינו אתר טורנטים, כמו שכבר אמרנו אלפי פעמים, כך שאין כל סיבה לחסום אותו. למרות זאת, אנחנו לא מקלים ראש בדברים מסוג זה. בקרוב יוכלו כל משתמשי השירות שיורידו את האפליקציה ליהנות מגרסה שבנויה כולה על תשתית p2p. בדרך הזו, כשכל הדאטה שלנו מאוחסן ומועבר בין המשתמשים, פופקורן טיים לא יזדקק לשרתים מרכזיים. הכח להחליט אם פופקורן טיים יהיה זמין או לא יהיה רק אצל המשתמשים שלנו.

תגידו תודה לתוכי

ראוי לציין כי מבין כל ספקיות האינטרנט, היחידה שנעמדה על רגליה האחוריות והתנגדה לחסימה קבועה של פופקורן טיים היא חברת בזק בינלאומי. לאורך כל פסק הדין מתייחס השופט לטענות של "משיבה מספר 2" (בזק בינלאומי) ומקבל אותן כמעט אחת לאחת. שאר הספקיות הגיעו לפשרה עם ארגון זיר"ה מחוץ לכותלי בית המשפט, אולם השופט סירב לתת לפשרה זו תוקף של פסק דין. כתוצאה מכך חוייבו ארגון זיר"ה ושאר הגופים שהגישו את בקשת החסימה לשלם לבזק בינלאומי הוצאות משפט על סך 40 אלף שקל.

תגובת אירגון זיר״ה טרם התקבלה לידיעה.

הכתבה התפרסמה במקור ב-Geektime