אתם לא אירופאים? אל תצפו שגוגל ישכח אתכם

ועדת בדיקה בת שמונה אנשים שמינתה גוגל במאי 2014 הגישה בשבת את המלצותיה לחברה בנושא "הזכות להישכח". ההמלצות התנגדו בבירור להחלת הזכות באופן בינלאומי.

כזכור, הזכות להישכח היא כינוי לפסיקה של בית הדין האירופי לצדק בתחילת השנה שעברה. בתביעה שהוגשה נגד גוגל מספרד, קבע בית הדין כי עליה לאפשר לאזרחי האיחוד לבקש ממנה להסיר מתוצאות החיפוש תוצאות שלטענתם פוגעות בזכויותיהם. בעקבות הפסיקה פתחה גוגל טופס המאפשר לאירופאים להגיש בקשות למחיקת תוצאות חיפוש הנוגעות אליהם, ובמקביל מינתה ועדה שתמליץ לה על גבולות ל"זכות להישכח".

התוצאה היתה המלצה חד-משמעית של הוועדה שלא להרחיב את הזכות לאזרחי מדינות אחרות. בדו"ח נטען כי הרחבת הזכות למדינות בהן לא חויבה גוגל לעשות זאת עלול להוות עבירה על חוקי חופש המידע.

בוועדה היה חבר בין היתר מייסד ויקיפדיה ג'ימי וויילס, שטען כי עצם הטלת השיפוט המוסרי בין הזכות של אדם אחד לפרטיות לחופש המידע של אדם אחר על חברה מסחרית הוא בלתי רצוי. לדבריו, על כל מדינה לחוקק חוק ברור שישרטט את הגבולות המקומיים בין פרטיות לחופש המידע במקום לאפשר לכל חברה לפרש את החוק כראות עיניה.

בניגוד אליו, כתבה שרת המשפטים הגרמנייה לשעבר, סבינה לויטהויסר-שנארנברגר, כי מאחר שהרשת היא בינלאומית, צריכים נהלי ההסרה להיות תקפים באופן זהה באופן בינלאומי. היא ציינה כי הדרך בה מבצעת גוגל כרגע את "הזכות להישכח" - מחיקת תוצאות חיפוש מאתריה בסיומות של מדינות אירופאיות אך השארתן בגרסאות אחרות - לא מגנה על זכותם של המבקשים, מאחר וכל משתמש בגרסה הבינלאומית של מנוע החיפוש עדיין יראה את המידע שהוסר מהגרסה המקומית-אירופית.

חולה על תרומות

מארק צוקרברג ופריסילה צ'אן בירח דבש באיטליה
נדיבים. מארק צוקרברג ופריסילה צ'ן

מארק צוקרברג ואשתו פריסילה החליטו לתרום 75 מיליון דולר למימון חדר מיון חדש בבית החולים הכללי של סאן פרנסיסקו. צוקרברג כתב בפייסבוק כי "אנו מאמינים שלכל אחד מגיעה גישה לטיפול רפואי איכותי. הכללי הוא בית החולים העיקרי בסאן פרנסיסקו, והוא רשת ביטחון חשובה לקהילה שלנו. הוא פתוח לכל מי שגר, עובד או מבקר בעיר".

יש לציין כי לצוקרברג סיבה טובה לרצות בטובתו של בית החולים: אשתו סיימה שם לאחרונה את ההתמחות כרופאת ילדים, חוויה שלדבריו "העמיקה את המחויבות שלנו לסייע למשפחותת האלו".

סמארטפון, יש לי איידס?

צוות חוקרים מאוניברסיטת קולומביה פיתח מתקן קטן וזול המסוגל לאבחן חולי איידס בקלות ובמהירות. המכשיר, המתחבר לסמארטפון, עולה 34 דולר בלבד ודורש רק טיפת דם אחת ו-15 דקות עבודה. הוא נבדק לאחרונה ברואנדה וסובל עדיין מאחוז גבוה יחסית של אבחונים שגויים גם של מי שאינם חולים, אך המפתחים עובדים על שיפור ההתקן כדי לאפשר אבחון מדויק, זול ומהיר.

להשתחרר מהשריטות והנפילות

מסכי הסמארטפונים שלנו הם הפתח שלנו לעולם של מידע, אבל בכל פעם שקורה להם משהוא הם פותחים פתח עבה לארנק שלנו. חברת Corning, המפתחת ציפויי זכוכית עמידים למכשירים, הכריזה ביום שישי כי בהמשך השנה תחל למכור ליצרניות סוג חדש של זכוכית שיהיה עמיד במיוחד לשריטות ונפילות.

לדברי יו"ר החברה, ג'יימס קלפין, בעת פגישת משקיעים, החברה פיתחה חומר חדש שאמור לשלב בין העמידות לשריטות של ספיר - החומר ממנו היתה אמורה להיות עשויה זכוכית השעון של אפל עד שהחברה שאמורה היתה לייצר אותו פשטה את הרגל - לעמידות בפני נפילות של Gorilla Glass - ציפוי המסך הנפוץ ביותר לסמארטפונים.

טרם ידוע מתי נראה סמארטפונים ראשונים עם ציפוי המסך החדש, שכן היצרניות יצטרכו לחכות לתחילת הייצור, המשלוח ותהליך ההרכבה של מכשירים משלהן עם החומר החדש. אך ביר להניח שמכשירים כאלה יגיעו לשוק ב-2016.

הסמארטפון שלא צריך אפליקציות

נמאס לכם מהאייפון? התייאשתם מאנדרואיד? לא מוכנים לתת הזדמנות ל-Windows Phone? החל מהשבוע תוכלו לרכוש סמארטפון עם מערכת הפעלה שלא שייכת לאף אחת מענקיות התוכנה המעצבנות שמשתלטות לנו על החיים.

Aquaris E4 של BQ הוא הסמארטפון הראשון בעולם המריץ את מערכת ההפעלה Ubuntu. זוהי הפצת הלינוקס הפופולארית ביותר למחשבים מזה קרוב ל-10 שנים ובשלוש השנים האחרונות עבדה המפתחת שלה, חברת Canonical הדרום-אפריקאית, על גרסה שלה לסמארטפונים. בחודשים האחרונים הכריזה החברה כי התוכנה מוכנה והאקואריס הוא המכשיר הראשון שיביא אותה לצרכנים.

המערכת מבוססת על מחוות, כך שלמכשיר אין כפתורים על הצד הקדמי. במקום זאת,מעבר בין אפליקציות פתוחות נעשה במחוות החלקה משוליו הימניים של המסך ורשימת האפליקציות המותקנות נפתחת בצורת "מגירה" בהחלקה מהשוליים השמאליים.

מאחר וכרגע אין כמעט אפליקציות זמינות למערכת, בנתה החברה סביבה שאינה מבוססת על אפליקציות מלאות, אלא על שילוב תכנים. מסכי הבית מסודרים בקטגוריות, כאשר ניתן למצוא קטגוריית "חדשות" עם ממשקים ניידים לאתרי חדשות, קטגוריית "בסביבה" עם מקומות שניתן לבקר בהם, לדרג אותם וכמובן לבצע צ'ק-אין (מישהוא עוד עושה את זה?). מפתחי אפליקציות לא יצטרכו כלל לפתח אפליקציות למערכת, אלא יוכלו להסתפק בלתמוך בשילוב התכנים שלהם בקטגוריות. כך, לדוגמא, יוכלו שירותי מוסיקה להציג למשתמשים שירים מומלצים באותה כרטיסייה המציגה את השירים שעל המכשיר.

האקואריוס יציע מפרט בינוני, הכולל מסך 4.5 אינצ', מעבד מרובע-ליבות במהירות 1.3 גיגה-הרץ, זיכרון עבודה (RAM) בנפח 1 גיגה-בייט, מצלמה אחורית עם חיישן 8 מגה-פיקסל וצילום וידאו באיכות Full HD, תמיכה בשני כרטיסי SIM ותו מחיר של פחות מ-200 דולר.