לתקן את הרשת: טים ברנרס לי, מחלוצי האינטרנט, משיק יוזמה חדשה המכונה "חוזה למען הרשת". המטרה: לנצל לטובה את הכוח של האינטרנט. ברנרס לי היה אחראי ל-www - רשת האתרים, שהיא חלק ממה שאנחנו מכנים אינטרנט וכלל גם מיילים, אפליקציות, סטרימינג, שיחות קוליות ועוד ועוד.

אל היוזמה גייס ברנרס לי כבר יותר מ-150 חברות וארגונים, ביניהם אפשר למצוא ענקיות טכנולוגיה - כמו מיקרוסופט, פייסבוק, גוגל וטוויטר - לצד ממשלות, פעילים חברתיים, וגם חברות קטנות יותר. החוזה מכיל 76 סעיפים שונים, הוא נכתב במשך יותר משנה, ועבדו עליו יותר מ-80 ארגונים וחברות.

השקת היוזמה מגיעה מכיוון שחלק מחברות הטכנולוגיה מתמודדות עם לחץ גובר סביב כמות נתוני המשתמשים שהן אוספות, ודרכי הפעולה שלהן. הוא מושק על רקע נאום חריף של הקומיקאי סשה ברון כהן, שאמר שיש שישיית אנשים בעמק הסיליקון שאיש לא בחר בהם, אבל שהם שולטים באופן בלעדי במידע שאנחנו נחשפים עליו.

החוזה כולל תשעה עקרונות לממשלות, חברות ואנשים פרטיים:

ממשלות
1. ודאו שכולם יכולים להתחבר לאינטרנט.
2. ודאו שכל האינטרנט תמיד זמין.
3. כבדו ושמרו על הזכות הבסיסית לפרטיות ולמידע מקוון.

חברות
4. הפכו את האינטרנט לנגישה לכולם, גם במחיר שלו.
5. כבדו והגנו על פרטיות המידע של אנשים, כדי לבנות אמון ברשת.
6. פתחו טכנולוגיות שתומכות במיטב האנושות, ומאתגרות את המירע.

אנשים
7. היו יוצרים, ותורמים ליצירה ברשת.
8. בנו קהילות חזקות, שמכבדות שיח ציבורי וכבוד אנושי.
9. הילחמו למען הרשת.

"אני חושב שהפחד של אנשים מדברים רעים שמתרחשים באינטרנט הופך, בצדק, לגדול יותר," אמר ברנרס-לי, בריאיון לגרדיאן. "אם נשאיר את הרשת כפי שהיא היום יש מספר גדול של דברים שישתבשו. זה יכול להסתיים בדיסטופיה דיגיטלית. אנחנו צריכים לתקן את האינטרנט עכשיו".

בחודש מרץ השנה קרא ברנרס לי לממשלות, לחברות ולמשתמשים להתאחד כדי להיאבק בבעיות של הרשת - לפני שהן מחריפות. "האינטרנט אמנם יצר הזדמנויות והפך את חיי היומיום שלנו לקלים יותר, אבל הוא גם יצר הזדמנות לרמאים, העניק קול למפיצי שנאה והקל על ביצוע פשעים", אמר אז בריאיון.