ההנפקה המתקרבת של חברת המדיה החברתית סנאפ, שמפעילה את האפליקציה הפופולארית סנאפצ׳ט, מעוררת עניין רב בתעשיית ההיי-טק העולמית. תשקיף ההנפקה שהתפרסם ביום חמישי כולל נתונים רבים על החברה ועל ענף המדיה החברתית שבה היא פועלת: הטכנולוגיות הפופולאריות, המספרים שמאחורי ההכנסות והמשתמשים - וגם על החברות המתחרות. הנה כמה דברים שכדאי לדעת:

1. החזון: חברת מצלמה. הדבר הראשון שכתוב בתשקיף מגדיר את איך שסנאפ רואה את עצמה ואת ההתקדמות שלה, ואפשר ללמוד ממנו הרבה על החזון של החברה:

"סנאפ היא חברת מצלמה", נכתב בתשקיף. "אנחנו מאמינים שההמצאה מחדש של המצלמה מייצגת את ההזדמנות האדירה לשפר את הדרכים שבהן האנשים חיים ומתקשרים. זאת, מכיוון שתמונות שנוצרות בסמארטפונים מכילות הקשרים נוספים ומידע עשיר וכן צורות נוספות של תוכן, כמו למשל טקסטים שנוספו במקלדת".

2. מה זה נותן לנו? המשמעות היא שבשנים הקרובות נראה את החברה ממשיכה לנסות לפתח יכולות בתחום של ניתוח תמונה ופיתוח ממשק שמבוסס על קלט שמתקבל ממצלמה ומניתוח מידע ויזואלי. בהנחה שהחברה תמשיך באסטרטגיית הרכישות האגרסיבית שלה, זו יכולה להיות הזדמנות להיי-טק הישראלי - שיש לו יכולות בתחום שיכולות להשתלב גם בחזון של סנאפ.

3. קצת מספרים: לסנאפצ׳ט, אפליקציית הדגל של החברה, 158 מיליון משתמשים שנכנסים אליה מדי יום. הם יוצרים יחדיו 2.5 מיליארד פיסות תוכן. המשתמשים חוזרים לאפליקציה בממוצע 18 פעמים ביום, בעיקר כדי לבדוק מסרים שהתקבלו בצ׳ט. רבע מהמשתמשים יוצרים בכל יום "סיפור" - פיסת תוכן וידאו שנמחקת בתוך 24 שעות. קהילת המשתמשים מבלה בממוצע 25-30 דקות ביום בסנאפצ׳ט.

4. אתם משתמשים בסנאפ? רוב משתמשי האפליקציה הם בגילאי 18-34. רוב המשתמשים באפליקציה מגיעים ממדינות מפותחות שבהן יש תשתית סלולר רחבת פס התומכת בתוכן וידאו עשיר. באפליקציה משתמשים בעיקר ממכשירים יקרים.

5. הצעירים מכורים: משתמשים בגילאי 25 ומעלה נכנסו לאפליקציה בממוצע 122 פעמים ביום ובילו בסנאפצ׳ט 20 דקות ביום בממוצע ברבעון האחרון של השנה, בהשוואה לקהל של בני 25 ומטה שביקרו באפליקציה יותר מ-20 פעמים ביום במשך יותר מ-30 דקות כל יום.

6. איפה הכסף: כל ההכנסות של החברה נובעות מפרסום. ב-2016 הן הסתכמו ב-405 מיליון דולר, בהשוואה ל-59 מיליון דולר ב-2015 – צמיחה של קרוב לפי 7. ההכנסה ממשתמש ברבעון האחרון של 2016 היתה 1.05 דולר, בהשוואה ל-0.3 דולר ברבעון המקביל אשתקד. בשוק הצפון-אמריקאי ההכנסה למשתמש היא 2.15 דולר.

70% מהכנסות החברה ו-85% מהכנסותיה מפרסום במובייל מגיעות מעשרת השווקים הגדולים בעולם במונחי פרסום, כלומר היכולת של החברה לייצר הכנסה במדינה מסוימת תלויה בגודל שוק הפרסום בה. סנאפ בונה על כך שההכנסות שלה יגדלו הודות לנדידת הדולרים מפרסום בטלוויזיה לפרסום במסכים החדשים.

7. סנאפ שורפת כסף: למרות הצמיחה המהירה בהכנסות, סנאפ היא חברה הפסדית. את 2016 היא סיימה עם הפסד נקי של 514 מיליון דולר, שצמח מהפסד של 373 מיליון דולר שנה קודם לכן. כיאה לחברת סטארט-אפ, תקציב המו״פ של סנאפ ממשיך לצמוח - 183 מיליון דולר ב-2016 בהשוואה ל-82 מיליון דולר שנה קודם לכן. זהו תקציב גדול יותר מההוצאות של החברה על שיווק ומכירות, שהסתכמו ב-124 מיליון דולר בשנה האחרונה. סנאפ מגייסת בטירוף ומעסיקה 1,840 עובדים - צמיחה של 210% בשנה האחרונה.

8. גוגל היא הסיכון: סנאפ נסמכת על תשתיות ענן של גוגל לרוב השירותים שלה, לרבות אחסון וכוח מחשוב. לכן, כל שינוי בשירותי הענן של גוגל ישפיע עליה. סנאפ התחייבה להוציא 2 מיליארד דולר בחמש השנים הקרובות על שירותי גוגל.

9. ומה יקרה בעתיד? ברבעון האחרון של השנה הצמיחה במספר המשתמשים היתה די שטוחה, בהשוואה לצמיחה של 7% ברבעון השני של השנה. הצמיחה של החברה במשתמשים היא רק בשווקים האמריקאי והאירופי. המשמעות היא שהחברה לא צומחת בכלל בשוק האסייתי, בו כידוע ישנן שחקניות ענקיות בתחום האינטרנט שלסנאפ יהיה קשה להתחרות בהן. בלי מנועי צמיחה חדשים והתרחבות לקהלים חדשים (מבחינת גילאים או גיאוגרפיות), הגורל של סנאפ עשוי להיות עגום לא פחות מזה של טוויטר.

משקפי סנאפצ'ט (צילום: ירדן זהב,  יחסי ציבור )
המשקפיים של סנאפ | צילום: ירדן זהב, יחסי ציבור

10. ומה עם טוויטר? מעניין להשוות את המספרים של סנאפ, טוויטר ופייסבוק ערב ההנפקה. כמו שאפשר לראות בתרשימים של statista (למטה), סנאפ מציגה את המדדים הנמוכים ביותר מכל השלוש. פייסבוק ערב ההנפקה הייתה בליגה משלה וקיבלה שווי שוק גבוה פי 5, אז ההשוואה פחות רלבנטית. אבל גם בהשוואה לטוויטר - שגייסה הון לפי שווי דומה לזה שמקווה סנאפ להשיג - המצב לא נראה מזהיר, ואנחנו יודעים איך זה המשיך משם. כאמור, כבר עכשיו לסנאפ יש צמיחה איטית במשתמשים וכחברה צעירה היא תהיה חייבת להמשיך להראות צמיחה.

Infographic: How Snapchat Compares to Facebook and Twitter Pre-IPO | Statista
You will find more statistics at Statista

פרופ׳ סקוט גלאווי צפה במצגת שערך ב-DLD במינכן שסנאפ תהיה אחד מסיפורי הכשלון של 2017. להערכתו, ההנפקה שבינתיים יצאה לדרך לא תצא לפועל - ובעוד שנה סנאפ תהיה שווה פחות מהערכת השווי הנוכחית שלה.

גלאווי הראה כיצד מותגים שמפרסמים וידאו באינסטגרם, שנמצאת בבעלות פייסבוק, מקבלים מספר גבוה משמעותית של צפיות בווידיאו. אם סנאפ לא תצליח לסגור את הפער ולהגדיל משמעותית את קהל המשתמשים שלה, זה עלול להיות עוד שלב ביציאת האוויר החם ממועדון חדי הקרן.

לכתבה המקורית ב-TheMarker

עוד ב-TheMarker:
פייסבוק שוב הרוויחה סכום שיא מהפרסומות שהיא דוחפת לנו בכל מקום
גוגל מודה: המתחרות שלנו גורמות לנו להזיע