עולם הטכנולוגיה רועש: לארי פייג' וסרגי ברין, שייסדו את גוגל לפני 17 שנה, מקימים חברה חדשה בשם אלפאבית, שתבלע לתוכה את ענקית החיפוש, הסמארטפונים, הווידאו, המייל, הפרסום, הבתים החכמים, הניווט, הרובוטיקה, המכוניות שנוהגות את עצמן, האנרגיה הירוקה ועוד ועוד.

ריבוי התחומים הללו של גוגל הוא אחד הנימוקים להקמה של החברה החדשה. אלפאבית הוא "אוסף של חברות", מסביר המנכ"ל לארי פייג', "כשהגדולה בהן היא גוגל, שקצת תצומצם ותנותק מחברות שרחוקות בתחום שלהן". תחת אלפאבית יהיו חברות מתחום המדעים, כמו למשל קאליקו, שחוקרת הארכת חיים והאטת תהליכי זקנה.

גוגל אלפאבת
רקע האתר של אלפאבית

פייג' וברין יהיו מנהלי-על של כל החברות הקטנות הללו ויעבירו את ניהול גוגל לידי סונדאר פיצ'אי, שניהל בעבר את כרום ולאחר מכן את תחום מערכות ההפעלה (אנדרואיד וכרום). פייג' אומר שהעברת הניהול לידי פיצ'אי תאפשר לו ולברין להתמקד בשאיפות שלהם ובהזדמנויות שיש בגוגל.

לשנות את העולם?

עד כאן התירוצים. לא הופיעו בהם המשפטים "לשנות את העולם" או "להפוך את העולם למקום טוב יותר", שהפכו כבר לקלישאות. אבל פייג' כן כתב "לשפר את חייהם של כמה שיותר אנשים". כמעט הצליחו.

ואגב לשנות את העולם, בפסקה השמינית של ההכרזה, בשורה השלישית, לחצו על הנקודה אחרי המילה effort. חובבי הסדרה "סיליקון ואלי" קיבלו מתנה, ולאחרים שלא צופים בה נסביר כי האתר Hooli.xyz הוא פרודיה של הסדרה על מעבדות Google X שעושות ניסויים מוזרים והביאו לנו מוצרים כמו הגוגל גלאס.

אז למה באמת?

פרשני הטכנולוגיה סבורים כי גוגל אכן הפכה לגדולה ומסורבלת מדי, ותהליך של פיצול לחברות קטנות ועצמאיות, שלכל אחת מהן מנכ"ל משלה, יאפשר לגלגלים לנוע בצורה יעילה יותר, כאשר כל חברה תחת אלפאבית תתמקד בלעדית בתחום שלה.

אך מניע עיקרי נוסף למהלך הוא האפשרות של פייג' וברין לבצע יותר רכישות והשקעות בשמה של אלפאבית, במקום בשמה של גוגל, ויחד עם זאת לא לפגוע בשותפות. או לפחות לפגוע בהן פחות.

ב-The Next Web מסבירים כי למשל, גוגל שותפה של אמזון בתחום הפרסום, אבל רוצה להתחרות בה בתחום הקניות ברשת.

החברה החדשה אלפאבית יכולה להחזיק בגוגל, לרכוש בנפרד את JET (מתחרה של אמזון) כחברה אחות לגוגל ולנהל יותר בקלות את היחסים המורכבים של שותפות-תחרות מול אמזון. כלומר: מי שמתחרה עכשיו באמזון לא תהיה גוגל, אלא פשוט חברה אחות שלה, ששתיהן תחת חברת האחזקות החדשה.

אלפאבית ככל הנראה מקווה גם, כי תוכל להתגבר על בעיות רגלוציה והגבלים עסקיים. כלומר אם לא מדובר בחברה שעושה הכל, אלא בהרבה חברות קטנות שכל אחת עושה משהו אחר - יהיה יותר קשה להגביל פעילות כמו איסוף מידע, ושליטה בשווקים.

מניע נוסף, אבל אולי לא עיקרי שעולה, הוא פיצ'אי. לפי דיווח של ביזנס אינסיידר, יש סברה בעמק הסיליקון שלפיצ'אי הוצע תפקיד מנכ"ל טוויטר. מהלך של ארגון מחדש מאפשר לגוגל לתת לפיצ'אי עמדה בכירה יותר בחברה ובעמק הסיליקון. כך גם למנהלי מחלקות אחרים בחברה שיוכלו להפוך למנכ"לים של חברות בנות.

מניות גוגל כעת נסחרות כמניות של החברה החדשה, ועל פי דיווחים מהלילה, המחיר של המנייה זינק בארבע נקודות. בהכרזה על אלפאבית נאמר גם כי גוגל תקבל פרק ממשלה בדיווחים הרבעוניים. המשמעות של זה היא שהחברה תוכל להציג את הרווחיות האמיתית של גוגל כיחידה עצמאית, ולהפריד את ההוצאות על ניסויים והשקעות בחברות אחרות - שמיועדים לטווח ארוך יותר.

איך זה משפיע עלי?

אמ;לק: בשימוש היום-יומי, לצרכן, בטווח הקצר זה לא ישפיע. הג'ימייל שלכם ימשיך לתת לכם מיילים, האנדרואיד ימשיך לא להתעדכן בסמארטפון בקצב אחיד, תוכלו לנווט עם ווייז ממקום למקום.

תוכלו כמובן להמשיך לחפש כרגיל תשובות לכל השאלות בעולם רק בהקלדת כמה מילים, ולא בהכרח את התשובות הכי נכונות או הכי רלוונטיות, אלא אלה שהצליחו להגיע למעלה. גוגל תמשיך כמובן לאסוף את כל המידע הזה.

פרוייקטים ומוצרים חדשים שיבואו מבית היוצר של גוגל, או יירכשו על ידי גוגל, אולי יקבלו מיתוג עצמאי משלהם. גם זה, אגב, לא שינוי גדול. ווייז ויוטיוב, למשל, נרכשו על ידי גוגל ונכון לעכשיו עדיין שומרים על השם והמראה העצמאי שלהם.

מי אתה סונדאר פיצ'אי?

אחרי שסרגיי וברין ימלאו את הזמן שלהם באלפאבית ובאסטרטגיות ארוכות טווח לכדור ארץ טוב וממוחשב יותר, מי שיקח את המושכות של גוגל יהיה סונדאר פיצ'אי.

סונדאר פיצ'אי (צילום: גוגל)
סונדאר פיצ'אי | צילום: גוגל

אמנם פייג וברין אומרים כי החברה תהיה "מצומצמת", אבל סביר מאוד להניח שלא יצמצמו עד כדי כך, ושפיצ'אי יהיה אחד האנשים החזקים והמשפיעים בעולם הטכנולוגיה.

פיצ'אי בן ה-43 נולד בהודו, והוא הופך ליליד המדינה השני שמקבל עמדה כה בכירה בחברת טכנולוגיה בארצות הברית, אחרי סטיה נדלה שהתמנה למנכ"ל מיקרוסופט. פיצ'אי גדל בבית עני בדירת שני חדרים וישן עם אחיו על רצפת הסלון שלו. לא הייתה למשפחתו מכונית, טלוויזיה, או קו טלפון.

אביו של סונדאר עבד בחרת אלקטרוניקה בריטית, שוחח עם בנו על ענייני עבודה  והלהיב אותו על טכנולוגיה. פיצ'אי עשה את התואר הראשון שלו בהנדסה, באוניבריסטה ההודית IIT Kharagpur, ולאחר מכן קיבל מלגה לסטנדפורד. על פי דיווחים על סיפור חייו, רק כרטיס הטיסה לארצות הברית היה גבוה יותר מהמשכורת השנתית של אביו.

פיצ'אי עבד באפלייד מטיריאלס, הצטרף לגוגל ב-2004 והתמנה עם השנים למנהל של מוצרי כרום ואנדרואיד - שתי זרועות מרכזיות של גוגל, כאשר תפקידו האחרון הוא סגן נשיא בכיר בחברה.