מה קורה כשמקבצים למקום אחד סטארט-אפים מקומיים, נואמים מחו"ל וכסף של אחת החברות הגדולות בעולם? התשובה תוצג מחר בפעם השישית בנמל תל אביב בדמות כנס Think Next 2014 שעורך מרכז המחקר והפיתוח של מיקרוסופט ישראל.

הכנס של מיקרוסופט בישראל הפך בשנים האחרונות לאחד מאירועי ההיי-טק הגדולים במדינה ומעורר עניין גם מעבר לגבולותיה. "אנחנו מנסים להיות אירוע ההדגמות הטכנולוגיות הגדול בישראל", אומר ל-NEXTER צחי וייספלד, מנהל תוכנית ההאצה של מרכז המו"פ של מיקרוסופט ישראל וקרן ההשקעות העולמית שלה, Microsodt Ventures. "זה שילוב של טד (כנס בו הנואמים נבחרים בקפידה) וטק-קראנצ' דיסראפט (תחרות סטארט-אפים שנתית של בלוג היי-טק גדול), שילוב של נואמים מלאי השראה על הבמה והדגמות של חברות ישראליות".

צחי וייספלד, מנהל קרן Microsoft Ventures
העניין הוא לא העסקים. צחי וייספלד

החברות הישראליות שיציגו את הטכנולוגיות שלהן בכנס השנה מקיפות מגוון תחומים, החל מאפליקציית הודעות שעוררה לאחרונה לא מעט באזז ברחבי העולם ועד סטארט-אפ שמנסה ליצור פלטפורמה להנדסה גנטית באופן קל כמעט כמו הרכבה של ערכת לגו.

בתשובה לשאלה על תחומי מומחיות ישראלים, מציין וייספלד כי טכנולוגיות שמקורן בתחומי הצבא והביטחון בולטות במיוחד. "יש קורלציה גבוהה בין דברים שחזקים במודיעין ובכוחות הביטחון לבין מגמות חזקות שיוצאות מהתעשייה המקומית", הוא אומר, ומציין לדוגמא את תחום הראייה הממוחשבת, בו מיקרוסופט מעורבת עמוקות בזכות הקינקט, המצלמה שפיתחה בשיתוף עם פריים-סנס הישראלית ומאפשרת לשלוט על קונסולת המשחקים שלה בתנועות ידיים.

"בנושא של ראייה ממוחשבת, ישראל היא אחת מהמדינות החזקות בעולם", אומר וייספלד, "הכרנו את זה עוד לפני פריים-סנס והקינקט. זה היה בשימוש אצלנו (בביטחון) שנים ולקח זמן עד שזה התחיל לזלוג ליישומים מסחריים".

חברה מתחום זה שתציג בכנס היא Cimagine, המפתחת אפליקציית מציאות רבודה לצרכי מסחר. האפליקציה מאפשרת לצפות ברהיטים וירטואליים על גבי וידאו חי של החדר בו רוצים להציבם כדי לבדוק את רמת התאמתם אליו בתלת-ממד. "הם מדליקים ברמות מטורפות. הדרך בה הם מוציאים את היכולות האלו לפועל היא פנטסטית", הוא אומר.

תחום אחר בו ישראל חזקה במיוחד, לדברי וייספלד, הוא למידה ממוחשבת, או היכולת לנתח כמויות מידע גדולות ולהסיק מהן מסקנות. "היום העולם מתמודד עם זה שיש הרבה מאוד מידע שמגיע מהרבה חיישנים. צריך למצוא דרך לנצל אותו, להסיק ממנו מסקנות.

חברה אחת בתחום זה שתציג מחר את הטכנולוגיה שלה היא Askem, שיצרה פלטפורמה המאפשרת למשתמשים לשאול שאלות, לקבל תשובות מאחרים ולתת תשובות לשאלות של אחרים, בעזרת ניתוח של השאלות, התשובות והקשרים החברתיים. וייספלד מפתיע וטוען כי היא "יכולה להיות הוואטסאפ הבא. מדהים לראות השימוש בהם שהוא כל כך ויראלי".

חברה נוספת שמסתמכת על ניתוח מידע היא TipRanks, המנתחת המלצות קנייה ומכירה של ברוקרים ומומחים ומאפשרת למשתמשים לקבל המלצות קנייה ומכירה של מניות תוך חישוב רמת הסיכון שלהן לפי תוצאות ההמלצות הקודמות של היועצים.

אבל לא כל החברות שיציגו מחר בכנס עוסקות בתחומים רציניים למבוגרים בלבד: גם חברות הפונות לילדים נמצאות ברשימה. אחת כזו היא Kano, שהחלה את דרכה כפרויקט מימון המון באתר Kickstarter, גייסה מיליון וחצי דולר בחודש ומספקת ערכה לבניית מחשב נייד בסיסי בעיצובים שונים. אחרת היא TinyTap, המציעה יצירת משחקים באופן גרפי, ללא צורך בתכנות, וכך מאפשרת למורים ליצור אפליקציות משחק חינוכיות בקלות, ולילדים לשחק וליצור משחקים משלהם שיסייעו לילדים נוספים ללמוד.

חברה העוסקת במשחקים קצת פחות ילדותיים היא World Scouting Center, המפתחת כלי לניתוח שידורי ספורט וליצירה אוטומטית של קליפים קצרים מהם שיופצו ברשתות חברתיות ובכלים אחרים ויאפשרו לחברות שידורי הספורט להתאים סרטונים קצרים מתוך משחקים לבקשות האוהדים ברשת ולהרוויח יותר מהפצת הקטעים המוכנים.

גם Samba יוצרת קטעי וידאו באופן אוטומטי, אלא שכאן מדובר באפליקציית הודעות וידאו המקליטה את תגובת המקבל. השירות מעורר בחודשים האחרונים באזז ברשת, בעקבות הרעיון השנוי במחלוקת של הקלטת המקבל ושליחת תגובתו לשולח כברירת מחדל.

קטגוריה שלמה של טכנולוגיות שמעוררות מחלוקת היא קבוצת המחשוב הלביש. בקבוצה זו נמצאים אביזרים המיועדים להיצמד לגופו של המשתמש בדרך זו או אחרת, כחלק מבגד או כתוסף כגון שעון או משקפיים, ולהקליט את חייו לצורך סיוע בשמירה על בריאות או בהעלאת הזמינות של שירותים טכנולוגיים.

בקבוצה זו בולטת Appsee, המקליטה משתמשי אפליקציות לצורך שליחת תגובותיהם ודפוסי השימוש שלהם למפתחים ושיפורן בעתיד.

בעניין הדאגה לפרטיות עקב השימוש הגובר בטכנולוגיות מעקב אומר וייספלד כי "אני חושב שקשה מאוד לעצור מגמות כאלו. הן קורות לא בגלל שאנחנו כחברה דוחפים אותן, אלא בגלל זמינות של טכנולוגיות לחישוב וחישה". הוא נדגיש כי "צריך לראות כמובן איך משתמשים בהן תוך שימוש בגבולות הנכונים, מה מותר מה אסור, עבור מה צריך לקבל רשות ואיך מפתחים מספיק טכנולוגיות כדי להתגונן מהסיכונים שמסתתרים בהן".

כדוגמא לפיתוח שכזה הוא מביא את BioCatch, שתציג גם היא בכנס. החברה פיתחה טכנולוגיה לזיהוי המשתמש ומניעת גניבת זהות ללא הפרעה לרצף העבודה, על ידי ניתוח תגובות המשתמש להפרעות קטנות. החברה טוענת כי לכל משתמש דפוס ייחודי של התמודדות עם ההפרעות הללו, מה גם שהן קטנות מספיק כדי לא להפריע למהלך העבודה ברמה דומה להקלדת שמות משתמש וסיסמאות.

עניין שנוי-במחלוקת נוסף הוא, כאמור, בריאות. סטארט-אפ אחד שצפוי לעורר תשומת לב רבה בתחום זה הוא Genome Compiler, מעין פלטפורמת תוכנה המאפשרת בנייה וירטואלית של עצמים ביולוגיים מהונדסים גנטית מ"בלוקים" של מידע גנטי, באופן דומה לבנייה בלגו. חברה רפואית נוספת שנבחרה להציג באירוע היא Intendu, המשקמת תפקודים מוחיים שונים כגון זיכרון ותפישה מרחבית בעזרת משחקים.

מגמה בולטת נוספת בשנים האחרונות, לדברי וייספלד, היא תחום היישומים העסקיים. שתי חברות מתחום זה שיופיעו מחר בתערוכה הן Sky Giraffe, המפתחת פלטפורמת אפליקציות להנגשת המידע הארגוני למכשירים ניידים, ו-Zula, מעין פלטפורמת הודעות קבוצתית המשלבת בין הרשתות החברתיות השונות ומיועדת בעיקר לצרכי עבודה.

גם לטירוף הביטקוין תהיה שגרירות בתערוכה - Bitcoin emBassy, עמותה ישראלית שמטרתה קידום השימוש במטבע הווירטואלי. הצוות אף יציג במקום את כספומט הביטקוין הראשון בישראל.

וייספלד מדגיש כי מיקרוסופט אינה רואה בתערוכה הישראלית שלה הזדמנות עסקית ומדגיש כי ההצגה וההשתתפות באירוע אינן עולות דבר. "אנחנו לא עושים את זה למטרות מסחריות", הוא אומר. "המטרה היא לעודד יזמות, בכל מקום שהיא, להצביע על מגמות ולהיות חלק מהן. זה מה שמבדיל את הפעילות שלנו - גם בתערוכה וגם בתוכנית ההאצה לסטארט-אפים בחברה, מדברים אחרים שיכולים להיתפש כמתחרים" הוא מדגיש כי "גם בפעילות המאיץ, אחד הדברים שעוזרים לנו להגיע ליזמים הכי טובים הוא שאנחנו לא לוקחים אחוזים בחברות".

לצד התערוכה הנוכחית, תקיים החברה מפגשים עם עשרות פרויקטים לעידוד סטארט-אפים מכל רחבי העולם, על מנת לדון בדרכים הטובות ביותר לנהל את התוכניות, לעבוד נכון עם יזמים ותיקים המדריכים את הצעירים ולמצוא משקיעים לחברות החדשות.

בנוסף, בערב יתקיים רצף הרצאות, ששיאה הופעה של הארי שום, סגן נשיא מנהל בחטיבת המו"פ של מיקרוסופט העולמית, שאף צפוי להדגים על הבמה את המתחרה של מיקרוסופט לסירי, קורטנה. "אתה תשמע הרבה על ממשק בלתי-נראה שאנחנו לא שמים לב שנמצאים מולנו", הוא אומר, ומבטיח כי ממשקים שכאלו יביאו ל"דמוקרטיזציה של הטכנולוגיה".