עובדי גוגל ואפל מהערים סן פרנסיסקו ואוקלנד שבקליפורניה איחרו ביום שישי האחרון לעבודה, לאחר שהאוטובוסים שלהם נחסמו על ידי פעילים מקומיים שמחו נגד בועת הדיור שיצרה נוכחותם בעריהם.

 

גוגל, תסתלקו מפה (צילום: twitter)
"גוגל, תסתלקו מפה" (בתרגום עדין) | צילום: twitter

עשרות פעילים התקבצו בכל אחת משתי הערים בבוקר יום שישי האחרון והקימו מחסומים אנושיים ופיזיים שמנעו מרכבי ההסעות של שתי ענקיות הטכנולוגיה להמשיך בדרכן. הסיבה להפגנה היא מחירי הדיור באזור, שעלו בשנים האחרונות באופן דרמטי בעקבות הגעתם של עוד ועוד עובדים בחברות טכנולוגיה. הללו משתכרים 80,000 דולר בשנה ומעלה, ובעלי דירות רבים מנצלים את הדבר כדי לגבות מחירי שכירות שרק משכורות היי-טק כאלו יכולות לממן.

עוד NEXTER כל הזמן בעמוד הפייסבוק

ההסעות של עובדי חברות הטכנולוגיה, שהחברות גאות בהן מאוד על כך שהן מעודדות נסיעה משותפת וחסכונית בדלק, נחשבות דווקא לאחד הסמלים לרוע של התעשייה. זאת מכיוון שהאוטובוסים המפוארים משתמשים בתחנות האוטובוס העירוניות בלי לשלם על כך את העמלה שמשלמות מפעילות תחבורה ציבורית. בנוסף, ההסעות הללו ניתנות לעובדים חינם, בעוד תושבי העיר הפחות עשירים נאלצים לשלם על נסיעותיהם באוטובוסים.

מסיבה זו, מהווים האוטובוסים יעד נוח למחאות מצד תושבי האזור, שחסמו אותם כבר מספר פעמים, שהאחרונה בהם היתה רק שבועיים לפני הנוכחית. אז היה זה אוטובוס של גוגל, שאחד מחלונותיו נופץ על ידי המפגינים.

"אנשים ייפגעו אם עולם הטכנולוגיה לא יתחיל לשנות את גישתו האנוכית"

הסכסוך בין חברות הטכנולוגיה לתושבי האזור מתפתח מזה זמן רב. אוקלנד הפכה ברובה בשנים האחרונות לפרבר עוני בעל שיעורי פשע גבוהים, בשל מעבר אוכלוסייה חלשה מסן-פרנסיסקו לשכונותיה הזולות יותר. בחודש שעבר עלתה המודעות האמריקאית לבעיה לאחר שראש העיר סן פרנסיסקו לשעבר, ווילי בראון, קרא לה בטורו הקבוע בעיתון סן פרנסיסקו גייט "מלחמת מעמדות" וכתב:

"מלחמה מתהווה ברחובות סן פרנסיסקו, ואנשים רבים עלולים להיקלע אליה אם עולם הטכנולוגיה לא יתחיל לשנות את גישתו האנוכית. בכל יום ובכל צורה, החל מעליית מחירים במסעדות ועד אוטובוסים פרטיים, עולם הטכנולוגיה הולך והופך למושא לנאצה. זהו רק עניין של זמן עד שהברק הצעיר של הטכנולוגים ידהה והם ייראו כסתם עוד הרחבה של וול-סטריט. וכשזה יקרה, פעילי דיור, קהילה, איגודי עובדים וטיפוסים מחאתיים יתחילו לשאול למה אנחנו מוסרים את העיר לידיהם של עסקים הנשלטים על ידי זכרים לבנים שאפילו לא טורחים לשכור לעבודה תושבים מקומיים. בנקודה זו, הפוליטיקאים יעשו מה שהם תמיד עושים – יספרו קולות. ולפי הספירה האחרונה שלי, למרות כל ההייפ והכסף שלהם, אנשי הטכנולוגיה הם עדיין חלק קטן בהחלט מהמצביעים. אם הם בכלל מצביעים".

גוגל, תסתלקו מפה (צילום: twitter)
ההייטקיסטים בעלי המשכורות הגבוהות מעלים את מחירי הדיור בעיר | צילום: twitter

דעתו של הפוליטיקאי לשעבר היא ניגוד מוחלט לראש העיר הנוכחי, אד לי, שלאחרונה אמר בראיון לניו-יורק טיימס כי השאלה היחידה שהוא שואל בקביעות אנשי טכנולוגיה הבאים לבדוק אפשרות להקים את חברותיהן סמוך לעירו, היא "מה אני צריך לעשות כדי שתישארו בעיר?".

אנשי הטכנולוגיה, מצידם, רואים במחאות הללו כפיות טובה של התושבים, שעריהם מרוויחות מנוכחותן של חברות ענק מתחומי התוכנה והחומרה סכומים עצומים המסייעים לפיתוחן.

>> המסיבות הבזבזניות בעמק הסיליקון

>> הצלמים נשלחו לתעד חוף נודיסטים וחזרו עם טראומה