כל אחד יודע לדקלם את הסיסמה - "אם שותים, לא נוהגים". אלא שבפועל זה לא תמיד עובד, וההורים מתקשים להירדם בשעה שילדיהם נמצאים מחוץ לבית. מערכת חדשה לרכב מנסה להילחם בתופעה המסוכנת ולמנוע מנהגים צעירים לנהוג בחוסר אחריות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

המכשיר החדש שנקרא "סייף-קי" (SAFE KEY) בוחן למעשה את מהירות התגובה של הנהג. נהג שנכשל בבדיקה יזכה בהדממת המנוע למשך שעה שלמה, בעוד ההורים יזכו לדיווח בדמות מסרון שמצביע על מיקומו המדויק של הרכב ושל הנהג הלא כשיר.

"הבחינה נעשית בצורה פשוטה - ישנם שלושה כפתורים על שלט, שנדלקים אחד אחר השני ובודקים את מהירות התגובה של הנהג, ומוודא שהיא לא עולה על שלושת רבעי השנייה ללחיצה. לאחר שלושה ניסיונות כושלים הרכב מנתק את אפשרות ההתנעה למשך שעה", הסביר גיא סלע, מנהל תפעול וממייסדי חברת good2go, שפיתחה את המערכת.

התערבות מוגזמת בפרטיות הנהגים הצעירים?

אלא שגם אם הנהג הצעיר מצליח במבחן הכשירות ומתחיל בנסיעה, הוריו עדיין נשארים בתמונה. "המערכת שולחת להם התרעות כשהנהג עבר את המהירות המותרת או אם סטה מגבולות הגזרה שהוגדרו מראש", הוסיף סלע. אחיו, אסף סלע, מנכ"ל ומייסד החברה מוסיף: "המוצר, להבדיל מדברים אחרים, מיועד להורים שיוכלו לקבל לילות נטולי דאגה ולדעת שהילדים בסדר".

המערכת אמנם אינה חפה מבעיות - ישנה ביקורת כי עדיין אין אמצעי המוודא כי את בחינת הכשירות עבר דווקא הנהג ולא למשל חבר שלו, שלא שתה. כמו כן, קיימת ביקורת המתריעה בפני חדירה מוגזמת לפרטיות הנהג, גם אם מדובר בצעיר שנוהג ברכב הוריו.

מערכת חובה ב-40 מדינות בארצות הברית

אך המפתחים סבורים שעיקר האפקט של המערכת - שעלותה תעמוד על כ-2,000 שקלים - הוא התרעתי, וכי צעירים שרכבם יינעל פעם או פעמיים והם יאלצו לחזור הביתה במונית, יחשבו פעמיים לפני שהם שותים בפעם הבאה.

גרסה מעט שונה של המערכת המדוברת כבר נפוצה בחלק ממדינות המערב, וב-40 מדינות בארה"ב המערכת כבר מוגדרת כחובה לנהגים שנתפסו בעבר נוהגים בשכרות. המערכת נמצאה יעילה בעד כ-90% מהמכוניות בהן היא מותקנת.