שירות בתי הסוהר יפעיל בקרוב מערכת חדשנית המכונה 'האף האלקטרוני', שתאתר הברחות של סמים וסמארטפונים לתוך בתי הכלא.

המערכת החדשה תשים סוף למצב שהתקיים במשך שנים רבות, במהלכן השקיע שירות בתי הסוהר מיליוני שקלים ברכישת אמצעים טכנולוגיים משוכללים כדי למנוע מאסירים החוזרים מחופשות להבריח סמים, כלי נשק או טלפונים סלולריים. יחידה מיוחדת בשם 'דרור' הוקמה לטפל באותם אסירים, אך למרות הכל האסירים מצליחים להבריח כמויות אדירות של סמים וטלפונים סלולריים.

פרופסור חוסם חיאק ו"האף האלקטרוני" שפיתח (צילום: מתוך ביטאון שב"ס)
פרופסור חוסאם חיאק ו"האף האלקטרוני" | צילום: מתוך ביטאון שב"ס

על פי נתוני היחידה, רק 35% מהאסירים הנלקחים לבדיקה בעת חזרתם מחופשה לכלא פולטים מגופם את הסם או הטלפון הסלולרי. 65% מהאסירים היוצאים לחופשה וחוזרים לכלא עם פריטים אסורים מצליחים להבריח אותם לתוך כותלי בתי הכלא.

האסירים נוהגים להחדיר את הסמים, כלי הנשק (בעיקר אקדחים) וסמאטרפונים בתוך גופם - מה שמקשה מאוד על הסוהרים באיתורם ולמעשה מאפשר לאסירים לעקוף את גלאי המגנומטר, מכשירי שיקוף הרנטגן והחיפוש הגופני. אותם דברים אמורים לגבי אסירים ביטחוניים שמוגדרים כארכי-מחבלים ואשר מוברחים להם לתוך הכלא סמארטפונים באמצעות סוהרים ואסירים, כדי שייצרו קשר עם העולם החיצון במטרה לתכנן פיגועים.

גם כאשר לסוהרים יש מידע מודיעיני על אסיר שחזר מחופשה כשעל גופו מוסלקים סמים, קשה לברר את העניין הזה, בגלל הצורך לתמרן בין הזכות לשמור על כבוד האסיר לבין הצורך לשמור על ביטחון הכלא מפני החדרת פריטים מסוכנים כמו סמים ואביזרי תקשורת.

"זה עניין רגיש מאוד, כי הסוהר צריך מצד אחד לשמור על זכויות האסיר והכבוד על גופו ומצד שני לעשות את עבודתו כדי למנוע את ההברחה", הסביר קצין בשב"ס.

תעשיית ההברחות של סמים וסלולריים מצד האסירים מגלגלת מיליוני שקלים בשנה. מאות טלפונים מוברחים ועבור כל טלפון מקבל האסיר שיצא לחופשה או בני משפחתו מהעבריינים או מאסירים ביטחוניים - לרוב מדובר במחבלים - עשרות אלפי שקלים במזומן.

בשב"ס ובמשרד לביטחון פנים החליטו לחפש טכנולוגיות ופתרונות חדשניים כדי למגר לחלוטין את התופעה. לפני כשנתיים שמעו בכירי השב"ס והמשרד לביטחון פנים על מחקר ראשון מסוגו בתחום חקר הסרטן שעורך פרופסור חוסאם חיאק מהטכניון ואשר מטרתו לאתר שמונה סוגים של מחלות סרטן. פרופ' חיאק פיתח מכשיר שמנתח את תבנית הריחות בנשיפה ומאפשר לגלות האם יש בגופו של האדם עצמים זרים.

כך, כאשר אסיר בולע חפץ מסוים מתוך כוונה להבריחו לכלא, ניתן לקחת אותו לבדיקת נשיפה במכשיר, שזכה לשם "האף האלקטרוני", ולזהות האם הבריח סמים, סלולרי או אקדח. הנשיפה למכשיר גורמת לפליטה של שלושה סוגי גזים וריח, שאותם ניתן לנתח ולבדוק במעבדה ואשר חושפים האם האסיר ביצע את ההברחה.

בשב"ס ערכו ניסויים באב-טיפוס של המכשיר, כאשר 80 אסירים התנדבו לסייע בפיילוט. לתדהמת צמרת השב"ס, נרשמו 100 אחוזי הצלחה בגילוי עצמים זרים בגופם של האסירים.

בתוך חצי שנה ייכנס האף האלקטרוני לפעולה בשב"ס. אסיר שיחזור מחופשה או אסיר בתוך הכלא יצטרך לעבוד בדיקה תחת פיקוחו של החובש, יחובר לאף האלקטרוני ויידרש במשך שלוש דקות לנשוף לתוך שקית. הבדיקות מועברות לבדיקת מעבדה ואלו קבועות האם האסיר הבריח לכלא סמים, סלולרי או כלי נשק.

בשב"ס טוענים כי הפעלת האף האלקטרוני תחסוך משאבים כספיים רבים ותזרז את מציאת הגופים הזרים בגופו של האסיר המבריח. "בהפעלת המכשיר החדש יש תועלת כפולה", טוען מפקד יחידת 'דרור', סגן גונדר יוסי מנחם, בראיון לביטאון השב"ס. "ראשית, ייחסך זמן המתנה, שכן האסיר יידע שההברחה ממילא תיחשף ויהיה לו חבל על הזמן. ברגע שהמכשיר יופעל ויוכר יימנעו האסירים מלהבריח, כי הם ייתפסו".

בקרוב יעברו שוטרי יחידת דרור הכשרה לשימוש במכשיר, יקבלו מטעם השר לביטחון פנים סמכויות דומות לשוטרים וכנראה יידרש תיקון חקיקה שיאפשר לסוהרים לקחת אוויר נשוף מכל אסיר.

"אין ספק שזו מהפכה דרמטית בשב"ס", ציין קצין בשירות. "זה יגרום לאסירים רבים לא לנסות להבריח, כי הסיכוי שייתפסו גבוה מאוד והם יקבלו כתב אישום חמור וענישה מחמירה".