כשחברת איי-רובוט, חלוצת שואבי האבק הרובוטיים, הציגה את רומבה 980 בספטמבר האחרון, הרמנו גבה: אחד החידושים בדגם היה שיטת שאיבה חדשה הממפה את הבית ועוברת עליו בשיטתיות - תכונה שקיימת בכל שואב אחר שמחירו מעל 1,500 שקל כבר כמה שנים. אך דווקא השואבים המקוריים דבקו עד כה בשיטת הפינג-פונג האקראי, שהביאה לכך שהשואב נסע באלכסונים ברחבי הבית, פונה בכל פעם שהוא נתקל בקיר לכיוון אחר ולא מוגדר כמו כדור פינג-פונג, שאב אזורים מסוימים עשרות פעמים ולנקודות מסוימות לא הגיע בכלל.

רומבה 980, Roomba 980, (צילום: יאיר מור, NEXTER)
רומבה 980 | צילום: יאיר מור, NEXTER

זיג-זג במקום פינג-פונג

עתה, כאמור, הצטרפה איי-רובוט לשאר העולם והחלה לצייד את הדגמים היקרים ביותר שלה במערכת חיישנים שנקראת vSLAM, המאפשרת לשואב למפות את הבית על ידי שימוש במצלמה שנמצאת בחלק העליון שלו.

וזה עובד, בגדול. שחררנו את הרובוט בדירת הרווקים שלנו במצבים שונים והוא עמד כמעט בכולם באופן מושלם:

 

כשנתנו לו להתחיל מעמדת הטעינה ולנקות ללא הגבלות כל מקום שהוא יכול להגיע אליו, הוא התחיל לעבור על החדר בשיטת הזיג-זג (לא לפני צליל הרוורס של משאית, שהצחיק אותנו כל פעם מחדש), תוך שהוא מקיף רגלי רהיטים כאשר הוא מגיע אליהם וחוזר למסלול בצד השני שלהם, וחוזר על הפינות, ההקפות סביב הרהיטים ושולי החדר לקראת סוף העבודה;

כשהפעלנו אותו בחדר עם הדלת סגורה ונקודת ההטענה בחדר אחר, הוא שאב אותו באותה שיטתיות וחזר בסיום לנקודת ההתחלה, כדי שלא נצטרך לחפש מתחת לאזה רהיט הוא סיים;

כשניסינו לחלק את הבית בעזרת המחסומים הווירטואליים של החברה ונתנו לרובוט לנקות ביניהם, גילינו שכל עוד הוא מנקה בחלק שבו נמצא המטען - הכל עובד כרגיל. אך ברגע שמשחררים אותו מעבר ל"קיר" וירטואלי שמפריד בין המכשיר לנקודת ההטענה, הוא מתחיל להתבלבל, לשאוב את האזור שוב ושוב בכל פעם שהוא מנסה לחזור למטען ו"נתקל" באותה קרן המודיעה לו שאין מעבר. יכול להיות שעדכון תוכנה עתידי יתקן את הבלבול הזה, ובכל מקרה כל עוד לא מבלבלים את השואב ביצירת מחסום וירטואלי בינו לבין המטען - הכל בסדר.

שמה סוף לפינג-פונג. המצלמה למיפוי הבית

לא מדלג על כלום

את עבודת השאיבה מבצע המכשיר ביעילות ממחושבת: עוצמת השאיבה שלו חזקה יותר משל דגמים קודמים של החברה ומזו של מתחרים רבים, אך הוא שקט במעט מקודמיו - אם כי הוא עדיין הרעיש הרבה יותר מהמארח שלו (כלומר: הרובוט הקבוע בבית), LG Hom-Bot Aquare. בעת עלייה על שטיח - הוא מגביר את עוצמת השאיבה באופן אוטומטי. חיישני הרצפה שלו מזהים לכלוכים ומודיעים לו לעבור הלוך וחזור על האזור עד לניקוי - אך לפעמים הם מזהים בטעות את הנקודות הצבעוניות במרצפות הנפוצות בישראל כלכלוך, כך שהשואב מנסה לעבור הלוך וחזור על המרצפת הנוכחית עד שהוא מבין (לאחר 2-3 מעברים) שאין לו מה לעשות פה.

חידוש אחר בדגם הזה הוא קישוריות ווייפיי, שמאפשרת לשלוט עליו באמצעות סמארטפון אנדרואיד או אייפון דרך אפליקציית iRobot Home החדשה. האפליקציה מינימליסטית מאוד, וכוללת בעיקר אפשרויות תכנות של שעות ניקוי קבועות ומתגים שקובעים האם הרובוט ישאב את החדר פעם אחת, פעמיים או שוב ושוב עד שהסוללה מתרוקנת. כמו כן, האפליקציה מציגה מידע על תחזוקת השואב, כמו כמה אחוזים ממיכל הלכלוך מלאים, מתי חייבים לנקות את המכשיר מבפנים ועוד. מה שאין הוא האפשרות שנמצאת בשלטים של לא מעט רובוטים - ניווט ידני של המכשיר בכפתורי חיצים. טוב עשתה החברה שוויתרה על התכונה המיותרת הזו, אך מצד שני את כל שאר התכונות היא יכולה היתה לשלב בו דרך תוכנת צ'ט סטנדרטית, כפי שעשו LG וסמסונג שהדגמים העליונים של הרובו-שואבים שלהן תומכים בצ'ט דרך אפליקציות המסרים האסייתיות הנפוצות Line ו-ChatOn (בהתאמה).

החיסרון היחיד ששמנולב אליו בעת העבודה של הדגם הזה הוא שפתחי האוויר שלו מכוונים בזווית שטוחה מדי, כך שהם מעיפים לכלוכים מסוימים לעבר פינות החדר. יש לציין שרוב השואבים הרובוטיים החזקים לוקים בסעיף הזה, כך שלא התפלאנו שגם רומבה החדש לא מצליח להימלט מהפח הזה.

מיכל הלכלוך. לא מאוד מסובך, אבל גם לא הכי פשוט

מבחינה פיזית, השואב הזה והערכה שלו הם מהמרשימים בשוק: העיצוב יפה ומרשים, הגלגלים מרגישים חזקים ועמידים, המברשות הן סיליקון ללא שערות כך שקל מאוד לנקות אותן, והסרת החלקים השונים לניקוי קלה יחסית, אם כי מעט מורכבת. הוא מגיע בערכה עם שני תוחמים - מכשירים דמויי עמודים שמאפשרים ליצור "קירות" וירטואליים שיגדירו לשואב תחום שממנו הוא לא יוצא או לחילופין עיגול אליו הוא לא נכנס.

סיכום: הכתר לא נשאב

בשורה התחתונה, רומבה 980 הוא ללא ספק השואב הרובוטי הטוב ביותר שהוציאה החברה עד היום, ובהפרש עצום. לעומת מתחרים גדולים כמו LG, סמסונג או ניטו, שכבר משווקות דגמים רבים עם רוב היכולות של 980, ההבדל אינו גדול, אך איי-רובוט בכל זאת שומרת על הכתר שלה - ולדעתנו למעשה זוכה בו ממחדש לאחר מספר שנים בו המתחרות האסייתיות הגדולות החליפו אותו ביניהן. במחיר של כ-3,600 שקל, הוא אחד היקרים בשוק, אך ביחס למחיר בחו"ל - 900 דולר (3,500 שקל) - הוא כנראה השואב שהכי כדאי לקנות בישראל.