זה לא נעים לראות טלוויזיה מקולקלת, במיוחד כאשר יש מי שיאמר לכם שאתם יכולים לתקן אותה בעצמכם – בחינם ובעבודה לא מורכבת של כמה דקות.

סרטון שהעלה אתמול (ד') כתב רשות השידור ליאן וילדאו לפייסבוק הראה איך הוא מתקן את הטלוויזיה המקולקלת שלו – בשיטת העוגיות: מכניסים את הלוח הראשי של הטלוויזיה לתנור לכמה דקות ב-190 מעלות, והוא אמור לצאת ממנו כמו חדש.

חכמת המונים לטובת מי שנתקל בבעיה דומה. נשמע הזוי, אבל עובד! ניסיתי והצלחתי.טלוויזית LG בת 5 בערך, כל שקעי hdmi הפסיקו ...

Posted by Lian Wildau on Wednesday, March 23, 2016

וילדאו אינו הראשון, וכנראה גם לא האחרון, שניסה את השיטה הזו. כהוכחה הוא צירף סרטון הדגמה של ישראלי אחר שעשה זאת והעלה את התוצאה ליוטיוב וקישור לפורום בו דנו בשיטה לפני כשנה וחצי. בחיפוש מהיר מצאנו עשרות סרטונים נוספים של אנשים שתיקנו טלוויזיות, מחשבים ומכשירים אחרים על ידי הוצאת לוח האם (המעגל החשמלי הראשי) ואפייתו בתנור ודיונים רבים בהם נראה שרוב המשתמשים בשיטה הצליחו לתקן בעזרתה מכשירים ולחסוך כסף.

 

 

 

 

 

איך זה עובד? דוקטור דניאל מדר, מומחה לבריאות, סביבה וטכנולוגיה בשותפות SP Interface וכותב ב"זווית", מסביר בשיחה עם NEXTER: "בלוחות האלקטרוניים יש רכיבים חשמליים שמחוברים בהלחמה, בעזרת תערובת מתכות בעלות טמפרטורת התכה נמוכה". כלומר: מתכות שהופכות לנוזליות בחימום מתון יחסית משמשות במפעלים כדבק מוליך בין רכיבי חשמל ללוח עליו הם מורכבים. "בגלל שיש נקודת התכה נמוכה, אם אתה מחמם בתנור יש התכה של מתכת ההלחמה והיא סותמת חורים וסדקים שנהיים עם הזמן וגורמים לתקלות במכשירים האלקטרוניים". כך, למשל, חריצים בחומר המוליך שנגרמים משחיקה שלו במשך הזמן, מתוקנים כאשר מתכת ההלחמה נמסה וממלאת אותם מחדש.

אבל לפני שאתם ממהרים להתחיל להשתמש בעובדות האלה כדי לתקן מכשירים מקולקלים ברחבי הבית, כדאי שתדעו גם את הדברים הבאים שמספר לנו מדר: המתכות הנפוצות ביותר להלחמה הן בדיל ועופרת, אם כי בעשורים האחרונים נאסר השימוש בעופרת ברוב העולם בעקבות הגילוי שהיא רעילה למערכת העצבים "כמעט בכל מינון", לדבריו. אך "אם מייצרים טלוויזיה במדינה שפחות מקפידה על תקנים (ובסין פחות מקפידים על תקנים) – יכול להיות שיש בה עופרת".

"כשאתה מחמם לוח-אם בתנור ביתי", מזהיר מדר, "הוא עלול לשחרר מתכות כבדות וחומרים אחרים שיש ברכיבים אלקטרוניים". הרשימה מתחילה, כאמור, עם עופרת שנמצאת במעגלים שמגיעים ממדינות כמו סין, ממשיכה בליתיום ואלומיניום (שאמנם אינו מסוכן מאוד אך מוגדר כרעיל) ומגיעה עד פלסטיק, שרוב סוגיו רעילים, כמו ביספנול איי שהשימוש בו נאסר לאחר שהתגלה שבקבוקים לתינוקות שהיו עשויים ממנו פלטו חומרים רעילים בעת החימום, מה שפגע בתפקוד ההורמונלי של התינוקות ששתו מהם.

מדר מדגיש שכל החומרים האלה משתחררים גם לאוויר בבית וגם לאוכל שייאפה בתנור בעתיד – כלומר: ההשפעה שלהם אינה רק מיידית, אלא גם ארוכת טווח. הוא מציין ש"אם יש לך תנור מחוץ לבית, שאתה לא אוכל ממנו והוא נמצא באזור מאוורר היטב - אפשר לעשות את זה", אך הוא מוסיף שגם אז קיימות סכנות נוספות, כמו התחשמלות וגרימה לשריפה. בכל אופן, הוא מבהיר, "הדרך היא לא המטבח בבית".

מומחה אלקטרוניקה נוסף עמי התייעצנו סיפר לנו על סכנות נוספות באפיית מעגלים חשמליים בתנור: לא כל הרכיבים על המעגל מסוגלים לעמוד בטמפרטורת ההתכה של הבדיל או העופרת, והאפייה עלולה להרוס אותם, מה שיכול בתורו לגרום להם להתפוצץ בעת חיבור מחדש לחשמל ושהחימום עלול להרוס את האיפוקסי – חומר שמיועד לבודד בין רכיבים על המעגל – כמו גם רכיבים אחרים שלא מיועדים לעמוד בתנור ביתי. התוצאות האפשריות: פיצוצים, שריפות ונזק לא רק למכשיר אלא גם למשתמש ולרכושו. לוחות מודפסים ורכיבים אכן עוברים חימום לעתים, אך בתנאי מעבדה ובתנורים יעודיים לכך (ולעתים בואקום).

לכן, למרות הפוטנציאל לחיסכון ולמעט גאווה עצמית והעובדה שנראה כאילו מדובר בטרנד של ממש, כל המומחים ממליצים פה אחד "לא לנסות את זה בבית". או בכלל.