תמונת עמוד תכנית דרור גלוברמן (צילום: קשת 12)
תמונת עמוד תכנית דרור גלוברמן | צילום: קשת 12

אלף הייטקיסטים חסמו רחוב בתל אביב לחצי שעה ואז התפזרו לאכול צהריים עם התן-ביס שלהם. "עובדים מדושני עונג", שמעתי שלועגים להם. "יש להם פריווילגיה למחות כשהעניים מתקשים לשרוד כלכלית". יאללה, אז נסתלבט עליהם. והם ייכשלו. ואז מה יקרה?

ההייטק הוא הצינור שמביא ארצה כסף ממשקיעים ומלקוחות זרים - מגדיל אותו, ושולח חלק יפה ממנו לכלל אזרחי ישראל לחינוך, לבריאות, לשכבות החלשות, לחרדים, לערבים, לקשישים, לפריפריה.

אבל המשקיעים הזרים האלה, מפחדים משינויים מהירים ומחוסר יציבות. תראו מה קרה בהונגריה - שם הטילו עליהם פתאום מס מפתיע והם רוצים לברוח. אז ייתכן - לא בטוח - שחלק מההשקעות יילכו למדינות אחרות, ואיתן חלק מהיוזמות, הסטארטאפים והעובדים. כי ההייטקיסטים המפונקים שיצאו להפגין - יכולים לעבוד גם מעמק הסיליקון, מלונדון או מתאילנד, ולשלם מסים שם. אז נגיד שההייטק בישראל יתכווץ קצת. רק בעשרים אחוז. בום! מדינת ישראל איבדה עשרה אחוז מהיצוא ולפחות חמישה אחוז מההכנסות שלה ממיסים - מדובר במיליארדים של שקלים שהולכים אלינו לכל עם ישראל. 

אז אפשר להסתלבט עליהם, אבל אם הם ייכשלו - להייטקיסטים יש הכי הרבה אופציות לעבור למקום אחר. לתכנת אפשר גם מעמק הסיליקון, מלונדון או מתאילנד. זו פריווילגיה, אבל מי שייתקע עם ההשלכות זה כל היתר. אנחנו. 

מצד שני - מילה לחברים בהייטק: יפה כשאתם יוצאים להפגין - אבל למה רק כשזה נוגע לחיים שלכם? איפה הייתם בכל שאר ההפגנות על יוקר המחיה למשל? הממ.. אולי בכל זאת קצת פריווילגים?

מחאת עובדי ההייטק (צילום: נטע פלר)
מחאת עובדי ההייטק | צילום: נטע פלר

קונטרול-זד

הדבר הראשון שעשתה הממשלה החדשה הוא אנ-דו. קונטרול זד. לבטל את מה שעשתה קודמתה. מנת"צים ועד כשרות, מתקשורת ועד מוזיאונים בשבת. 

כל זה היה מכתוב. ידוע מראש. לו רק הייתם קוראים את מה שכתוב בפייסבוק. לא בפיד, אלא במסמכים שהרשת ניסתה להסתיר. אלה שנחשפו לפני שנה, ובהם התברר שכבר ב-2018 פנו מפלגות אירופאיות לפייסבוק ואמרו לה - בגלל האלגוריתם שלך שמעודד קיצוניות אנחנו נאלצים להוביל צעדי מדיניות קיצוניים מדי - צעדים שאנחנו לא מאמינים בהם. צעדים שלא טובים למדינות שלנו. 

אבל אין לנו ברירה, כי הבנו שמי שלא יהיה קיצוני לא יוכל לנצח במשחק הפוליטי שמתרחש בפייסבוק. מי שלא קיצוני - לא מקבל בולטות מידי האלגוריתם - ומפסיד בבחירות. וכן, גם לתקשורת יש חלק בזה. אבל ברשתות החברתיות זה בליגה אחרת. מנותק מכל ביסוס עובדתי, ללא אחריות אישית, ואלגוריתם שמתאים את המסרים הקיצוניים שמקפיצים כל אזרח בנפרד. 

עובדי פייסבוק, אתם פטורים

זה לא התחיל עכשיו. ויש עוד סיבות למדיניות הנוכחית. אבל על הקיצוניות של כולם קשה להתווכח. מדינת ישראל קרועה ומפולגת. מה שאתה אומר - אני אומר ההפך. בכל תחום. והמחנות ממושטרים היטב. אין חופש תנועה וביטוי לא בימין ולא בשמאל, לחרוג מהשורה. אין דיון. אין מגוון דעות. כולם כקול אחד. מי שחושב אחרת מהמחנה - שומר זאת עמוק בלב מחשש שיוקע כבוגד. כל זה - לא מיוחד לישראל. זה קורה בהמון מדינות בעולם במקביל.

כמה זה קשור לפייסבוק? כשעובדת פייסבוק לשעבר פרנסס האוגן ניסתה לשכנע את החברה להנמיך את הלהבות. ללבות קיצוניות רק קצת פחות, אמרו לה השתגעת? נפסיד כסף. אז היא התפטרה והדליפה את המסמכים הפנימיים לכל העולם - ובהם ההוכחה לתחושות המשותפות בכל העולם, שלפיהן האלגוריתם גורם לפוליטיקאים להקצין ולפלג. 

אז כשעובדי הייטק יוצרים להפגין נגד המהפכה המשטרית והחלשת בתי המשפט, אפשר לחלק פטור מההפגנות לעובדי פייסבוק והרשתות החברתיות בכלל. אין צורך שתפגינו. אנחנו יודעים באיזה צד אתם. בצד של הכסף. בצד של עידוד הקיצוניות וההתלהמות והפיכתן לדולרים בכיס.