תמונת עמוד תכנית דרור גלוברמן (צילום: קשת 12)
תמונת עמוד תכנית דרור גלוברמן | צילום: קשת 12

מהפכת הבינה המלאכותית עוברת בימים האחרונים קפיצה לשלב חדש. 

אחרי שהתפעלנו מקסמיה, הגיע הזמן לשלב הפרקטי: לשדרג את היומיום שלנו.

גוגל שחררה את בארד המשופר, ChatGPT גידל עיניים ואוזניים והוא מבין מה שהוא שומע ורואה, מיקרוסופט עומדת לשחרר את חבילת הקופיילוט לאופיס - מהפכת בינה מלאכותית  בוורד, אקסל, פאואר פוינט ואאוטלוק, אמזון שילבה בינה מלאכותית לתוך אלקסה והשקיעה באנת'רופיק ומטא - פייסבוק - הפציצה עם שלל הכרזות. ממה להתחיל? 

ChatGPT מציג: עיניים ואוזניים 

השדרוג החדש של ChatGPT, שיאפשר לו לראות ולהבין תמונות ולנו לדבר איתו בקול - ממציא דרכים חדשות לגמרי שבהן הוא יכול לעזור לנו בחיים. דרכים שעד לפני רגע היו דמיוניות. 

רק תראו את הוידאו הזה:

View this post on Instagram

A post shared by Dror Globerman (@drorgloberman)

צילמו לו אופניים ושאלו איך להנמיך את המושב. הוא ביקש - הצ'אט ביקש, כן? שיצלמו לו את המנגנון מקרוב. עכשיו הוא זיהה את המנגנון וחילק הוראות מפורטות. בשלב הבא צילמו ל-ChatGPT את הוראות ההפעלה ואת ארגז הכלים ושאלו אותו - האם יש לי פה את הכלי הנכון? התשובות לפניכם.

זה באמת מזכיר לי את הרגע שהבנתי מה זה "האינטרנט" ואת האפשרויות שהוא מציע. ליתר דיוק, את הרגע שהבנתי שאני לא מסוגל להכיל את הגודל של האינטרנט. זה היה בניינטיז, ומאז אני וכולנו לא מפסיקים לגלות ולהמציא עוד דרכים להשתמש בזה. 

אז בואו נחלום - איך עוד אפשר להשתמש ב-ChatGPT החדש?

 

  • לצלם מקרר ולבקש רעיונות למנות עם מתכונים
  • לצלם חדר ולבקש עצות ורעיונות לעיצוב
  • לצלם גרף ולבקש ממנו להפוך אותו לנתונים, לנתח או להמשיך את הגרף
  • לזהות מחלות דרך הקלטה קולית?

 

העליתי את זה לרשתות וביקשתי את הרעיונות של העוקבים. הנה כמה מהם: 

לבחור שילובים אפשריים ללוק היומי מתוך ארון הבגדים (אפרת איפרגן)

לצלם את עצמך ואז לבקש לעשות סטיילינג מקורי לפי תקופה, לפי מקום, סטיילינג שמבליט את החוזקות שלך ומחביא את חסרונות במראה שלך (איתי קורן)

לנתח דפוסי התנהגות בהתאם לצילום הפנים (איסק עידן)

עצות לגידול לצמחים על פי תמונותיהם (הראל ארונוביץ')

לסייע בעזרה ראשונה. ומה אם שואלים אותו איך לתקן אקדח? (שי בר חן)

לבקש ממנו לייעל מעגל חשמלי קיים (זוהר אונגר)

לתקן מכשירי אלקטרוניקה (עפרה כהן)

תמונה של הצוות- מי החוליה החלשה? (מיכאל צ'רניאק)

מחכה שאפשר יהיה להראות לו וידאו של ישיבת צוות ולבקש ממנו לתת פידבק אישי ופרקטי למנהל/ת כדי שהישיבות הבאות יהיו אפקטיביות יותר (דפנה קוסידוי)

אפשר לצלם ישיבות ממשלה וישיבות ועדות בכנסת והוא יגיד מה אפשר לעשות יותר טוב? (יוסף הרצליך)

לצלם את אשתי ולהבין איפה הייתי לא בסדר (גיל צימרמן)

 

לא כל הרעיונות האלה יכולים לעבוד, אבל לדמיון באמת אין גבול. ולא פחות מסעיר - ChatGPT שוב מסוגל לגלוש באינטרנט ולחפש מידע עדכני, רק בגירסה 4 שבתשלום. 

גוגל: אינטימיות מנצחת

אז נכון, מנוע ה-LLM של גוגל אמנם קצת מדדה מאחורי ChatGPT של OpenAI, אבל לגוגל יש קלף מנצח: היא מכירה אותנו אינטימית כבר שנים. חיפוש, מפות, ג'ימייל, דוקס, ווייז. בארד המשודרג יודע מעכשיו להתחבר לג'ימייל, לדרייב ולמסמכים שלנו. הוא יסכם מיילים שקיבלנו (למשל בתכתובת מיילים ארוכה שאין כוח לקרוא אחורה). תגידו לו: סכם לי את כל המיילים האחרונים מהבוסית. או מבית הספר של הילדה.

גוגל הציפה כמה תוספים חדשים שמחברים את בארד גם ליוטיוב. מה עושים עם זה? לפי הדוגמה, אפשר לתת לו תמונה של כסא התינוק שרכשתם, ולבקש סרטונים שמסבירים איך מתקינים אותו. בארד מחובר גם למנועי חיפוש הטיסות, המלונות והמפות שלה. רעיון לטיול שמישהו זרק במייל - יהפוך בשניות לטיול תפור עם טיסות, מלונות ותכניות טיול לכל שעה ביום.

האמת שכל זה מביא לי תיאבון. אני מחכה שבארד יתחבר גם ליומן, ויבין לבד שכדי להזיז פגישה לזמן שבו לוקחים ילדות מהגן, צריך לבקש אישור החלפת משמרות מאשתי. אוטומטית.

בינתיים, גוגל משתמשת בנכס הבאמת מוביל שלה - מנוע החיפוש - כדי להעלות את רמת המהימנות הבעייתית של התוכן. היא הוסיפה כפתור חדש בתחתית התשובות שבארד מספק: "בדיקה כפולה". בדוגמה הזאת, ביקשתי תוכנית טיול של שלושה ימים למשפחה בחיפה. קיבלתי תוצאות טובות - מקדש הבהאים, מוזיאון טיקוטין, מרכז הכרמל. לצדן הופיעו המלצות הזויות כמו "טיול בסירה למנזר סטלה מאריס" שבנוי במקרה על קרן ההר, או "מסעדות מעולות בנמל חיפה" - עד כאן נכון - "שיושבות על קו המים". זה דווקא לא. הבדיקה הכפולה עם גוגל סימנה בתוך הפוסט את המידע המדויק שנמצאו לו מקורות ברשת. ההזיות נותרו ללא סימוכין. 

מיקרוסופט: כלי עבודה משודרג

מיקרוסופט תשיק תכף את Copilot שייכנס לכל כלי האופיס ויקפיץ אותם דורות קדימה. למה להכנס ל-ChatGPT כדי לכתוב טקסטים, כשאפשר לעשות את זה ישר בתוך וורד או באאוטלוק? שלא לדבר על לעצב את המסמך באופן יפהפה בקלילות. מה יש לי לחפש ב-Tome או Decktopus, כשגם פאוור פוינט יודע לייצר מצגת ממשפט?

ולא פחות מהפכני: במקום לכתוב לאקסל פקודות מסובכות, נוכל להשתמש באנגלית פשוטה כדי להפוך ערימה מספרים לגרף מכירות, או לגלות באיזו כיתה הציונים הכי נמוכים. פתאום ניתוח נתונים הולך להיות משימה הרבה הרבה יותר קלה ונגישה לכל אחד. 

העלות אגב לא צנומה בכלל: 30 דולר בחודש, בנוסף למחיר של חלונות ואופיס. אבל השאלה אחרת: כמה שווה הפרודוקטיביות והחיסכון בזמן שזה הולך להכניס לחיים שלנו? ומה העלות של להישאר מאחור?

אני סקרן: האם תשלמו 30 דולר לכלי הבינה הפרודוקטיביים של מיקרוסופט? ושל גוגל?

ואם מדברים על כלים חדשים: דאלי-2 שכולנו עפנו עליו קיבל שדרוג וחיבור לתוך ChatGPT. בקרוב נוכל להשתמש ב-Dall-e-3. כך זה ייראה:

מטא, מה אני רואה?

ולקינוח, מטא הציגה אתמול (רביעי) את המשקפיים החדשים שלה, Quest 3, שמשלבים מציאות וירטואלית עם המציאות האמיתית למה שמכונה מציאות משולבת. מוזמנים לביקורת של דה-וורג'. 

יש בהם כמה חידושים שנעזרים בבינה מלאכותית. אבל היא פיזרה את ז'יטוני הבינה המלאכותית שלה גם לכיוון של עוזר אישי, שיחובר לשלל מנועים ורשתות, ויוכל להיות בעל אישיות ומומחיות שאתם קובעים. ויש גם השקה נוספת - משקפי בינה מלאכותית בשיתוף ריי-באן, שיוכלו לראות את מה שאנחנו רואים - ולענות על שאלות שלנו על הסביבה. כן, זה פסיכי.

אז אברה קדברה זה נחמד, אבל זמן התכל'ס הגיע. למרות הקשיים והסכנות לפרטיות למשל - קשיים שאני לא מזלזל בהם - אני חושש אנחנו עדים לשינוי דרמטי מדי בדרך שבה אנחנו מנהלים את החיים שלנו. לא נוכל ללמוד את כל הכלים האלה במהירות, זה פשוט יותר מדי. אבל חייבים להתחיל לעסוק בהם ולהתחכך איתם כל יום. הסכנה להישאר מאחור גדולה יותר.