תמונת עמוד תכנית דרור גלוברמן (צילום: קשת 12)
תמונת עמוד תכנית דרור גלוברמן | צילום: קשת 12

קחו שנייה של אסקפיזם טהור וכיפי: היא יודעת להמציא משחקים ולחוד חידות, מבינה לעומק ציורים ושרטוטים, נותנת עצות תזונה, מבינה מוסיקה. תעשו פליי, כי הבינה המלאכותית החדשה גוגל - אין מילה אחרת - קסם. 

לפי הסרטון, הבינה המלאכותית החדשה שגוגל הציגה, ג'מיני היא לא רק שירות יצירתי, חכם ואפילו בעל אישיות נעימה, אם אפשר לכנות זאת כך. הוא גם שימושי מאוד, כל כך שימושי, שאנחנו כבני אדם נתקשה לזכור את כל הדרכים שבהן אפשר להשתמש בו. כל זה, לפי הסרטון.

ג'מיני ישתלב בחודשים הקרובים גם בחיפוש של גוגל, במודעות, בדפדפן כרום ועוד. בצ'אטבוט "בארד" של גוגל, המתחרה הישיר של ChatGPT, יתבסס מעכשיו על ג'מיני - אבל רק באנגלית. 

חוזקה אחת שלו כבר נראית בסרטון: הוא מג'נגל בין טקסטים, תמונות, סרטונים, מוסיקה ושימוש בקוד תוכנה ומערבב אותם ללא קושי. גוגל קוראת לזה "להבין את העולם כמו שאנחנו מבינים אותו". בעולם הטק קוראים לזה "מולטי-מודאליות". 

נכון, גם אנחנו מערבבים את כל החושים, רואים בעיות ושומעים רעיונות ומריחים צרות. אנחנו רגילים שהאנשים סביבנו מתנהגים כך, אבל לא מחשבים. ואם להיות כן, אחרי 30 שנה של אינטרנט, אני עוד לא בטוח שהמוח שלי בשל לזהות את כל הבעיות היומיומיות שהוא עשוי לעזור בפתרונן.

ג'מיני (Gemini) (צילום: rafapress, shutterstock)
ג'מיני (Gemini) | צילום: rafapress, shutterstock

גוגל טוענת שג'מיני עוקף ביכולותיו את ChatGPT ומציגה שלל הוכחות. עד שלא ניסינו בעצמנו קשה לדעת (תכלס גם אחרי), אבל נניח שהוא לכל הפחות המודל הכי חזק של גוגל. גוגל טוענת שהוא לא רק יותר טוב - אלא שג'מיני גם יותר בטוח, וסובל פחות ממתחריו מהטיות, תוכן רעיל, פגיעות לסייבר, ויכולת אוטונומית, כלומר הסיכוי שהוא יתעורר פתאום וייחרב את העולם נמוך יותר. 

אז כל אלה הבטחות שאנחנו נצטרך עוד לבחון. אותי מעניין עד כמה הסרטון ערוך. אין לי ספק שהאינטראקציות שבסרטון אכן קרו - אבל גם אין לי ספק שצולמו עוד לא מעט שיחות כאלה עם ג'מיני שנגמרו בפדיחות וירדו בעריכה. כמה-כמה? ירדו 80% או 20%? אם ג'מיני מפספס פעם אחת מחמש, אז זה אולר של קסמים. אם הוא פוגע פעם אחת מחמש, זה כלי כמעט לא שימושי. עבור גוגל זה דרמטי, כי היא במלחמה - מול OpenAI, שלפני שנה ושבוע חשפה לעולם את ChatGPT ומאז הבינה המלאכותית רשומה אצלה בטאבו, לפחות בתודעה העולמית.

איך חמאס ואיראן הפילו את בורסת הקריפטו 

לפני 10 שנים, כשהעולם התחיל לגלות את הביטקוין (שנולד כמה שנים קודם), רבים הזהירו: רשת להעברת כספים שאין בה זהות, חוק ואכיפה - תשמש סוחרי נשק, סמים, דרכונים, עבריינים וארגוני טרור. אבל האמת שזה היה קצת מופרך אז לדמיין את רשת הקריפטו הופכת לרשת פיננסית עצומה חובקת עולם בלי שאף אחד שולט בה, ועל זה לדמיין איך טרוריסטים אלימים וגסי לב מחליפים צורה לגיקים ארוכי אצבעות, חוגגים על גבי הפיקציה הזאת ומעבירים מיליארדי דולרים של כסף וירטואלי בלי שאף אחד יכול לעצור אותם.

שורה תחתונה: כל האזהרות היו במקומן. 

לפני שנה התפעלנו דני פלד אני מסיפור דרמת המתח ואופרת הסבון (פרק 112 ב"בזמן שעבדתם") איך יזם הקריפטו אולי המצליח בעולם, המכונה CZ, תקע סכין בגב לשותפו לשעבר סם בנקמן-פריד. בתוך כמה שבועות התפרקה לבנקמן-פריד אימפרית FTX שהקים, הוא הפסיד מיליארדים והגיע לכלא. בצדק, כמובן. שנה חלפה ו-CZ בעצמו בדרך לכלא. אם אני יכול לכתוב את התסריט, אז לאותו תא. 

מה כמעט חיסל את אימפריית הקריפטו בייננס? בשביל זה תצטרכו לשמוע את הפרק של השבוע

אבל אני אתמקד בזה: ארה"ב גילתה שאיראן, חמאס ושאר חברי ציר הרשע השתמשו בבורסה הזו כדי להלבין מיליארדים של כספים אסורים, חלקם מן הסתם קשורים בטרור. זה לא חדש, שכל הרעים האלה חוגגים בקריפטו, כולל חמאס וחיזבאללה. מה שיפה הפעם, זה שזה היה הקטר שדחף אימפריית קריפטו של מיליארדים למטה, שיגר את המנכ"ל למשפט, הדחה וכנראה לכלא, וגרם לארה"ב להחזיר לעצמה את המעמד של השוטר של העולם - גם בקריפטו.

צ'אנגפנג ז'או, מנכ"ל בינאנס, בבית המשפט בסיאטל (צילום: David Ryder, getty images)
צ'אנגפנג ז'או, מנכ"ל בינאנס, בבית המשפט בסיאטל | צילום: David Ryder, getty images

להמציא את המפקח

"יש מוטיב מרכזי מקשר לכל הפרקים האחרונים שלכם וזה האיזון בין טכנולוגיה לרגולציה וחסמים", כתב עדי פוקס בקבוצה של "בזמן שעבדתם" בפייסבוק

פוקס הצביע על החוט המקשר בין סיפורי הקריפטו, אילון מאסק וחופש הביטוי המופרז ב-X, וסאגת סם אלטמן והבינה המלאכותית, ושאל: "כל הטוב הזה שקיבלנו בדוגמאות של הורדת חסמים כמעט מוחלטת בקריפטו וברשתות, האם יש סיבה אמיתית לדאגה בתחום ה-AI?"

התשובה במילה אחת: ברור.

ובכמה מלים: צריך להמציא מודל חדש של רגולציה ופיקוח. לא איטי והססן שבא באיחור של 15 שנה ולאט לאט מחפש איך להחזיר את הסוסים לאורווה. וגם לא כזה שדורש מכל מתכנת להעביר את הקוד לעיונו לפני שהוא מעלה גרסה. צריך משהו באמצע, שכובל חדשנות כמה שפחות אבל יושב "על זה", מכיר לעומק את הטכנולוגיות ואת הסכנות, מגדיר בנחישות אזורים מסוכנים, פועל בתיאום בינלאומי ובעיקר מהיר וגמיש ומתקן תוך כדי תנועה. כמו שיזמים עושים. 

תנו יד

15 משפחות של חטופים בידי החמאס נתונות במצב כלכלי רע מאוד. פת לחם. להיות משפחה של חטוף זה לא רק אומר להיות משפחה של כמה חטופים וכמה הרוגים. זה גם אומר שמקורות הפרנסה של המשפחה הזו נעלמים מיד, כי או שהמפרנסים בשבי, או שהמפרנסים מפסיקים לפרנס ועובדים בלהחזיר את השבוי. ומי בכלל יכול לעבוד כשהבת שלו או אבא שלו שבויים בידי חמאס. 

אז מה אוכלים? איך משלמים שכר דירה? 

ביטוח לאומי לאומי עוזר למשפחות הללו, אבל אלו שממילא היו במצב כלכלי ומשפחתי רעוע, לא מצליחות לעמוד על הרגליים. תחשבו על משפחה של הורים גרושים, רק האב עובד, ילד אחד חטוף ושניים סובלים מבעיות נפשיות. מי יעזור להם?

תמונות החטופים ב"כיכר החטופים" בתל אביב, 7.12 (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90)
תמונות החטופים ב"כיכר החטופים" בתל אביב, 7.12 | צילום: מרים אלסטר, פלאש 90

לפני חודש החליטה המדינה להקים מנהלת לסיוע למשפחות החטופים. השבוע פורסם ב"הארץ" שחודש עבר, ואין מנהלת. אין בעלי תפקידים, אין פעילות. במסגרת כל מה שלא פועל כאן - גם זה לא פעל. במנהלת פשוט עוד לא הוקמה. מה בוער? 

שמעתי את הסיפור זה מעמותת "לב אחד", שנרתמה לעזרה, והצטרפתי. הרמנו יחד עמוד גיוס קטן שמטרתו לרכוש תווי קנייה למזון ולמוצרים בסיסיים בלבד ל-15 ממשפחות החטופים שנמצאות במצוקה אמיתית. בעמוד נתרמו עד כתיבת שורות אלה 48 אלף שקל (מתוך יעד של 90 אלף שקל). 20 אלף שקל הובטחו משופרסל. בואו נעזור למשפחות הכי עצובות בישראל כרגע ונוריד להן טירדה אחת, אם לא מהלב אז מהבטן.