דמיינו לעצמכם שביום בהיר אחד מחליט מישהו באוצר, אולי בתקופת בחירות, לבטל את כל המיסים הכבדים שמוטלים על כלי רכב חדשים בישראל. כתוצאה מכך יצנחו המחירים בעשרות אחוזים והרכב יהפוך למוצר זמין לכל. המוני הלקוחות מעוטי-הכיס יעוטו מיד על המכוניות הזולות והעממיות, אבל הבעיה האמיתית באמת תהיה של העשירים: כל משפחה ממוצעת תוכל לרכוש לעצמה ג'יפ יוקרה חדש או מכונית מנהלים מפוארת. טייקונים יצטרכו להישיר מבטים ברמזור עם נהגים מהמעמד הבינוני, מנהלים יצטרכו להחנות ליד עובדים, שמצוידים במכוניות גדולות משלהם. בקיצור, קטסטרופה מעמדית.

תלת ממד בסלון שלכם (צילום: חדשות 2)
צילום: חדשות 2

זה, פחות או יותר, מה שמתרחש בשנים האחרונות בשוק "הקולנוע הביתי". עודפי ייצור בסין, תחרות עזה בין היצרנים ופיתוח טכנולוגי הביאו לצניחה חדה במחירים ולשחיקה בסטטוס המיוחס למערכות היקרות לשעבר. אם לפני זמן לא רב היית צריך להיות מוזמן על-ידי חברים ל"חדר קולנוע ביתי" בביתם או בדירת היוקרה כדי לצפות במסך 56 אינץ' או בסרט תלת-ממד (ולא לשכוח להתפעל בקול), הרי שכיום אפשר לחוות חוויה דומה גם בדירת שיכון, בלי לקחת משכנתה שנייה.

אבל, אל דאגה. תעשיית האודיו/וידיאו לא מתכוונת לזנוח את לקוחותיה המבוססים והרווחיים ביותר ובתערוכת האלקטרוניקה הביתית CEDIA, שהתקיימה בתחילת החודש בארצות-הברית, הוצגו כמה אביזרים שיאפשרו לשמור על הסטטוס והבידול של הכסף הגדול ולהמשיך לחלץ גניחות התפעלות מהאורחים.

טכנולוגיית התצוגה 4K עולה על הבמה

מסכים ומכשירי בלו-ריי, שתומכים באיכות HD מלאה (1080i) אפשר למצוא כיום במחסני המציאות. המחירים של מסכי התלת-ממד יורדים בהדרגה, וכיום יש בשוק אפילו מקרני קיר שתומכים בסרטי 3D באיכות HD מלאה בפחות מ-3,000 דולר.

לפיכך הזדרזו כמה יצרנים להציג בתערוכה את מה שמוגדר בתור "הדבר הבא", והוא טכנולוגיית התצוגה 4K. מדובר ביישומים מסחריים ראשונים לשימוש ביתי, שמאפשרים להציג תוכני וידיאו ברזולוציה של כ-4000 קווים אופקיים - פי ארבעה מהרזולוציה של מסכי FULL HD. הטכנולוגיה הזו תומכת מבראשית בתכני תלת-ממד ואת חוויית הצפייה מגדירים המפתחים בתור "שקיעה ומעורבות מוחלטת של הצופה במתרחש על המסך".

מכיוון שזו פריצת דרך טכנולוגית טרייה מאד, אין עדיין בשוק מסכי LCD מייצור סדרתי שמסוגלים להציג וידאו ברזולוציה כזו. אבל החל מדצמבר הקרוב יצא לשוק מקרן ראשון של סוני, שתומך בה. המקרן החדש מסוגל להציג תכנים ברזולוציה "טבעית" של 4K, בדו-ממד ובתלת-ממד, על מסכי ענק בגודל עד 200 אינץ' ועם קונטרסט דינמי יוצא דופן של 1 למיליון - מקביל למסכי ה-LCD מהדור האחרון ועם עוצמת הארה של 2000 לומן.

למרבה הצער, אין כרגע עדיין אין כמעט סרטי וידיאו ותכנים זמינים ברזולוציה הזו - למעט סרטי הדגמה באינטרנט - ולפיכך ציידה סוני את המקרן ביכולת "לשדרג" סרטי בלו-ריי מקובלים בדו-ממד ובתלת-ממד, מאיכות "רגילה" של 1080 לאיכות של 4K. למקרן יש כמובן זום ממונע, אפשרות לשליטה מרחוק דרך האינטרנט, חיבור למערכות בית חכם ושאר דרישות חיוניות בפלח העשיר של השוק.

והמחיר? סוני מבטיחה, שהוא יהיה "פחות מ-25 אלף דולר". נראה את האורחים מעכלים את תג המחיר הזה. יקר מדי? אל ייאוש. במחיר מציאה של כ-12 אלף דולר בלבד תציע לכם JVC החל מהסתיו מקרן משלה, שמגיע לרזולוציה "קרובה ל-4K".

ספירת הפיקסלים היא "רק" כ-3,900 קווים אופקיים ומשיגה את המשימה באמצעות מניפולציה של עיבוד תמונה אבל גם המקרן הזה אמור להציג תוכני 4K טבעיים, לצד אפשרות לשדרג ללא הכר את הרזולוציה של סרטי בלו-ריי.

אפשר כמובן לשאול "מי צריך רזולוציות כאלה" ולתהות האם אפילו ה-FULL-HD לא חושף יותר מדי פרטים. אבל, זו לא הנקודה. אם טכנולוגיה עילית קיימת, יהיו לה לקוחות.

קופסאות כסף

עשירי העולם לא רק צופים באיכות טובה יותר אלא שגם הם לא צריכים להיאבק בקופסאות הכבלים המגושמות ומעוטות היכולת של yes והוט.

* TIVO - ארבעה מקלטים ב-500 דולר: חברת TIVO, לדוגמה הציגה בתערוכה את דגם הדגל החדש שלה, שמכונה באופן די צפוי "פרמייר עלית". אז מה מקבלים תמורת 500 דולר פלוס 20 דולר בחודש דמי מנוי? "קופסה" קומפקטית ואלגנטית, שמכילה בתוכה לא פחות מארבעה מקלטי טלוויזיה (טיונרים) נפרדים ומאפשרים לצפות בו-זמנית (על מסך מפוצל או על מסכים שונים) בארבע תוכניות שונות, או להקליט ארבעה ערוצים בו זמנית. אל דאגה: למכשיר יש נפח הקלטה של 2 טרה-בייט, שיכול להכיל עשרות שעות של תכנים באיכות HD מלאה.

* קופסה שהיא סטרימר HD ותלת-ממד: לא מספיק מתוחכם? כמה חברות הציגו בתערוכה קופסאות כבלים, שמתפקדות גם כמזרימות תוכן אלחוטיות (סטרימרים) באיכות HD מלאה ובתלת-ממד. בעזרתן ניתן להפוך כל מסך טלוויזיה מקובל למסך חכם עם גישה מלאה לאינטרנט, ולהזרים את התוכן בין החדרים. הכול בקופסה אחת.

* מערכת צפייה אישית: יש פתרון גם לבעלי ממון, שגרים בדירות יוקרה רגילות שאין בהן מקום למסכי 200 אינץ'. סוני, למשל הציגה מערכת אישית לצפייה, שמיועדת לחבישה על הראש. היא מצוידת בשני מסכים קטנים- אחד לכל עין - בטכנולוגיית ה-OLED מהדור האחרון ואמורה לספק לצופה חוויית צפייה "טבעית" בסרטי תלת-ממד באיכות HD, בליווי של צליל היקפי עם 5 ערוצים. לטענת היצרן החוויה שקולה לצפייה במסך 150 אינץ' ממרחק של כ-4 מטר. המחיר: כ-800 דולר בארה"ב.