הגוף האמריקאי המקביל למשרד התקשורת נקט בסוף השבוע בצעד דרמטי, והכריז שיאפשר לקהילות יהודיות לעקוף את הסתרת מספר המתקשר ולדעת מי התקשר אליהן גם אם ניסה להסוות זאת.

"אנו מעניקים למרכזי הקהילה היהודית (...) פטור חירום מסעיף חוקי הנציבות האוסר (...) העברה של מספר המתקשר לנמען כאשר התבצעה בקשה להסתרת המספר מצד המחייג", כתבה אליסון קאטלר, נשיאת משרד קשרי הממשל והצרכן בנציבות התקשורת האמריקאית, בהוראה שהוציאה ביום שישי.

הפטור ניתן לקהילות היהודיות לאחר גל של 69 שיחות טלפון שהתקבלו בהן בחודשיים האחרונים והכילו איומים והצהרות על פצצות שהוטמנו במרכזים. בשבוע שעבר כתב מנהיג המיעוט הדמוקרטי בסנאט, צ'ארלס שומר, מכתב לנשיא ה-FCC הטרי אג'יט פאי, שמונה לאחרונה על ידי הנשיא דונלד טראמפ. במכתב ציין שומר כי בעבר כבר העניקה הנציבות פטור דומה שסייע לזרז חקירת שיחות איום, וקרא לה לעשות זאת שוב עקב הפגיעה שהאיומים על הקהילות גורמות בקרב היהודים בארה"ב.

אלא שמעיון בפטור שניתן בפעם הקודמת, אותה מזכיר שומר, עולם מספר הבדלים: במקרה הקודם, באפריל 2016, הוענק פטור כזה למשרד החינוך של מחוז מידלטאון בניו-יורק, לאחר גם של שיחות אנונימיות שהודיעו על חמושים ופצצות בתחומי בתי הספר. אלא שאז הוענק הפטור באופן זמני בלבד ורק לאחר שהנהלת המחוז פנתה למשרד. לעומת זאת, הפעם הוענק הפטור בתשובה למכתב של סנטור, ללא שנעשתה פנייה מהגורמים המאוימים, מה גם שבפטור הנוכחי צוין כי "אנו ממתינים להערות בנפרד על האם להאריך את הפטור הזה על בסיס קבוע יותר". במילים אחרות: הנציבות ממש מציעה לקהילות היהודיות להפוך את הפטור לקבוע אם רק יבקשו.

עם זאת, הפטור הניתן לקהילות היהודיות אינו בלתי מוגבל: מספר המתקשר לא יוצג בזמן השיחה, אלא יהיה נגיש לאחר מכן לחברי צוותי הביטחון במוסדות הקהילות, שחתמו על חוזי סודיות והתחייבו לתעד את השימוש שלהם במערכת, להשתמש בה רק לשליפת מספרים של גורמים מאיימים ולדאוג שהמידע יישאר סודי ויושמד לאחר השימוש.