מסתכלת בסלולרי (צילום: tucko019, Thinkstock)
מי מרוויח מהשבתת מכשיר גנוב - הצרכן או החברה? | צילום: tucko019, Thinkstock

נגנב לכם הסמארטפון? עזבו אתכם מלהודיע לרשויות. החל מיולי 2015, תושבי קליפורניה יוכלו פשוט ללחוץ על כפתור שישבית את הסמארטפון לתמיד. אתמול (ב') חתם מושל המדינה, ג'רי בראון, על הצעת חוק שנויה במחלוקת המחייבת שבכל סמארטפון שיימכר במדינה מהקיץ הבא יופעל מתג להשבתת המכשיר מרחוק (Kill Switch) כברירת מחדל, כך דיווח הסאן-פרנסיסקו גייט

הצעת החוק, שהוגשה בפברואר האחרון על ידי הסנטור הדמוקרטי מארק לנו, באה כניסיון להילחם בתופעת גניבות הסמארטפונים, שצמחה בשנים האחרונות והפכה, לדברי המחוקק, ל"מגיפה". לפי נתוני מחקרים שנערכו במדינה, עשירית מבעלי הסמארטפונים בארה"ב חוו גניבת סמארטפון ומספר הגניבות הכפיל את עצמו מ-2012 ל-2013 מ-1.6 מיליון ל-3.1 מיליון.

מי מרוויח מהחוק - הצרכנים או הגנבים?

עד מהרה עורר החוק המוצע סערה רבתי. ארגון CTIA - "איגוד תעשיית התקשורת הסלולרית" - הכריז כי הוא מתנגד בתוקף לחוק. הסיבה: לטענת הארגון, בו חברות יצרניות מכשירים וספקיות תקשורת, "מתג להשמדה עצמית" הוא פתרון יקר באופן ההופך אותו לבלתי ישים כמעט. בנוסף, טען הארגון, הדבר עלול להפוך לכלי נשק בידי נוכלים, שיהרסו מכשירים כנקמה, על ידי פריצה לחשבונותיהם של בעליהם או על ידי שימוש ב"הנדסה חברתית" מול ספקית הסלולר (למשל: "שלום סלקום. אני דרור גלוברמן. המכשיר שלי נגנב. אנא הפעילו את מתג ההרס העצמי שלו").

קראו גם: 
>> המשטרה מעלימה נתונים על גניבות הסמארטפונים
>> מתג הנעילה למניעת גניבות יוטמע במרבית המכשירים

בנוסף לטענות הארגון כתב ג'ון צ'ארלס דבורק, פרשן ותיק בתחום הטכנולוגיה, כי השמדת טלפון גנוב מועילה בעיקר לגנב, מאחר שהיא מונעת את איתורו - מה שיוביל, לטענתו, לכך שהוא יגנוב יותר טלפונים, אך ימכור אותם במהירות. הוא כתב כי החוק לא נלחם במכת הגניבות, אלא רק מכשיר את חוסר המעש של המשטרה בעניין. הוא קרא לחוק "השמדת ראיות" וכתב כי הרעיון "אידיוטי, חד וחלק". אחרים ציינו כי המרוויחות העיקריות מהחוק יהיו יצרניות המכשירים, שימכרו יותר מכשירים.

למרות ההתנגדויות, לפני כשבועיים, התקבלה ההצעה באסיפת המדינה של קליפורניה ברוב מוחלט של 27 תומכים מול 8 מתנגדים. אתמול היא נחתמה על ידי המושל והפכה באופן רשמי לחוק. זהו החוק הראשון המחייב הימצאות מתג השמדה עצמית מופעל על כל מכשיר שנמכר. במינסוטה התקבלה הצעה דומה, אך היא מחייבת רק את הימצאות המתג על המכשיר ולא את הפעלתו כברירת מחדל, בעוד החוק בקליפורניה יחייב הפעלה של יכולת זאת אלא אם כן הלקוח בחר לכבות אותה.

הסנטור לנו מסר לתקשורת כי החוק יעניק לצרכנים יותר שליטה על המידע האישי שלהם במידה ומכשירם נגנב - למרות שעוד לפני החוק הכיל כל סמארטפון יכולת למחוק את המידע האישי מרחוק בלי להשבית את המכשיר. "קליפורניה מזהירה (היום) גנבי סמארטפונים. מאמצינו ינקו באופן יעיל את התמריצים לגניבת מכשירים וירגיעו את הפשע הנוח הזה, הגורם לפשעים ברחובותינו ואלינות בקהילותנו".

בינתיים הציגו אפל וסמסונג, יצרניות הסמארטפונים הגדולות בעולם, תכונות המיועדות להיכנס להגדרה החוקית ל"מתג השמדה עצמית". בחודשים הקרובים צפויות יצרניות נוספות להציג תכונות כאלו במכשיריהן.