יוני קיים רוצה לטוס עם משפחתו לבקר את סבא וסבתא בארצות הברית בעוד כשבועיים. הוא רכש כרטיסים ל-6 חברי המשפחה ב-900 דולר לכרטיס – אלא שתוקפו של הדרכון של בנו בן ה-5 פג מספר ימים אחרי הטיסה.
קיים פנה למשרד הפנים וגילה שכדי לקבל תור צריך לשלוח מייל להירשם. "שלחתי כמה וכמה מיילים להזמין תור להוציא דרכון ביומטרי", הוא מספר בשיחה עם NEXTER, "אפילו לא פתחו את המייל שלי. יש לי אפשרות לראות מתי שפותחים מיילים ששלחתי – ואין קול ואין עונה".

החופש הגדול מתקרב, וישראלים רבים כבר מתכננים את חופשת הקיץ המשפחתית. אך המעבר לדרכונים ביומטריים והתהליך הממושך שהוצאתם דורש גרם לעומסים בלתי אפשריים בלשכות רשות האוכלוסין. אנשים נתקעו ברגע האחרון ללא אפשרות לצאת מהארץ.

גם עדי בר דוד לא יודעת כיצד תצא עם משפחתה לחופשה שתכננה כבר לפני שמונה חודשים. ב-1 ביוני, לפני כניסה לתוקף של החוק המחייב ביומטרי, נסעה בר דוד ללשכה של רשות האוכלוסין, ולדבריה המתינה עד שבשלב מסוים העובדים החליטו לנקוט בעיצומים. "שלוש וחצי שעות מורטות עצבים שבהן העובדים מיישמים היטב את השביתה האיטלקית שלהם (..) ולבסוף בשעה 12:00, 5 מספרים לפני תורנו, גרשו אותנו מהסניף כלאחר יד".

"שבוע לאחר מכן, ולאחר שהתאוששתי מהטראומה, פניתי שוב לאתר משרד הפנים לוודא שאין עיצומים פעילים ושאפשר להגיע ולהוציא דרכון. אחרי הכל – יוון מחכה לנו בקרוב", היא כותבת. "את פניי קיבלה מודעה שעל מנת להוציא דרכון, יש לשלוח מייל לסניף משרד הפנים שאליו אני משויכת (...). לא תתקבל הגעה ללא שליחת מייל. רשימת המיילים מפורסמת באתר משרד הפנים. שלחנו מייל. ועוד אחד. ועוד אחד. נחשו מה? דבר לא קרה".

אחת המגיבות לעדי, שירי לוי, ציינה שקרה לה דבר דומה בלשכה אחרת של רשות האוכלוסין. "פשוט לגשת לשם לחכות בתור כדי לקבוע תור", היא כותבת. "אבסורד מטורף שזה השרות ב-2017 – אבל לא היתה ברירה אחרת, כי לא ענו על המיילים הרבים ששלחנו".

לא כולם חייבים לחדש!

לפני כשבוע וחצי נכנס לתוקפו באופן סופי החוק שמחייב תיעוד ביומטרי. כל מי שמוציא תעודת זהות או דרכון חדשים – חייב לקחת תעודה או דרכון ביומטריים. אם יש לכם תעודת זהות בתוקף, ו\או דרכון בתוקף (ליותר מחצי שנה קדימה) – אין שום צורך להוציא תעודות חדשות במקומן.

הסייג הזה הופיע באופן ברור רק בסמס שנשלח משר הפנים לאזרחים בשבוע שעבר. הוא לא מצוין בפרסומים באינטרנט. בשלטי חוצות הסייג מופיע בגופן קטן מאוד, שאי אפשר לראות מרחוק.

אילו חברה מסחרית הייתה משתמשת באותיות קטנות מדי בפרסום שלה, היא הייתה מקבלת קנס, מאחר שחברות מסחריות מחויבות שהאותיות הכי קטנות במודעה יהיה בגובה של 30% לפחות מהאותיות הכי גדולות. ראו במודעה את המילה Bio ואת הסייגים בנוגע לצורך בדרכון חדש. התנועה לזכויות דיגיטליות עתרה לעניין בבג"צ.

מודעה לביומטרי (צילום: יחסי ציבור)
מודעה לביומטרי | צילום: יחסי ציבור

ואלה שבכל זאת הצליחו להשתחל

בפעם הקודמת שכתבנו על הבלגן בלשכות, נמסר לנו שעובדים על מערכת יעילה יותר לקביעת תורים. כרגע יושבים ככל הנראה אלפי מיילים בתיבות, מה שלא מאפשר אפילו להגיע לכולם ולענות, תוך כדי שמטפלים באזרחים.

רן בר זיק' שגר במרכז הארץ, סיפר שאחרי שהצליח להגיע לבכיר במשרד הפנים, הוא נשלח לסניף בני ברק בשעה 7:30 לפנות בוקר, הרבה לפני הפתיחה. "הייתי הראשון", הוא מספר, "הצטרפו עוד אנשים. בשעה 7:45 המנהל יצא מיוזמתו ושאל אם יש כאן אנשים בלי תור והכניס אותנו פנימה וחילק אותנו לעמדות".

"מתחילת השבוע אין מענה ואין עם מי לדבר", כתבה לנו שבוע שעבר אינה ציפרפל, "שלחתי מייל לכעשר לשכות ומאף אחת לא התקבל מענה". הבוקר היא עדכנה: "חזרו אלי מלשכת בני ברק וקבעו לי תור למחר. אחת הדרכים ההזויות ביותר לקבוע תור למשרד ממשלתי".

שני הסיפורים האלה באופן מקרי התרחשו בלשכת בני ברק. האם זה אומר שעכשיו כולכם יכולים לנסוע לשם ולקבל תור מהיר ודרכון? ובכן' כנראה שאם מכל אזור המרכז יגיעו לשם, שוב תצטרכו לעמוד בתור ושם יגידו לכם לשלוח מייל.

פתרון אחר שאזרחים מציעים כרגע אחד לשני הוא להוציא דרכון בעמדת נתב"ג – אבל יש כמה קאצ'ים: עלותו כ-1,200 שקל למבוגר, הוא בתוקף לשנה בלבד ומותר לכם להנפיק אחד כזה רק פעם אחת בחיים, כך שאם תנצלו זאת עכשיו אתם עלולים להיתקע במקרה עתידי ששכחתם את הדרכון בבית בלי אפשרות לעלות לטיסה שהזמנתם.

מרשות האוכלוסין טרם נמסרה תגובה