רוב המשתמשים באמצעים הדיגיטליים העכשוויים כבר מודעים לעובדה כי הם מוותרים במידה מסוימת על פרטיותם. אלא שרובם, ככל הנראה, יופתעו לגלות עד כמה נגיש ורחב המידע עליהם שבו מחזיקים גורמים מסחריים וממשלתיים. כמעט כל גורם מסחרי או ממשלתי אוסף ושומר מידע על לקוחות ומקבלי שירות: פרטים אישיים כמו שם, כתובת, מצב משפחתי ואף פרטים אישיים יותר, כמו הכנסה או אפילו מצב בריאותי.

כיום כל שיחה בין הלקוח לגופים אלה - בין בעל פה ובין בכתב - מוקלטת, מצולמת או מתועדת בדרך אחרת ונשמרת באופן דיגיטלי. אתמול (ב') פורסמה הנחיה של הרשות למשפט, טכנולוגיה ומידע במשרד המשפטים (רמו"ט), שמחייבת את הגופים השונים שאוספים מידע על אנשים – למטרות מסחריות או אחרות – לאפשר לכל אדם את הגישה למידע האישי שלו שקיים במאגרי המידע שלהם באופן מהיר ונוח, תמורת תשלום של 20 אגורות.

סעיף 13 לחוק הגנת הפרטיות קובע כי על כל בעל מאגר מידע חובה לאפשר לכל אדם לעיין במידע שנאסף אודותיו – בהשמעה או בהקרנה של ההקלטה בפני המבקש או מסירת עותק של קובץ השיחה באמצעות תוכנות שזמינות לציבור הרחב. ההנחיה החדשה של רמו"ט היא חידוד של החוק הקיים, ובאה להגן על הזכות לפרטיות, כמו גם להתאים את החוק לעידן הנוכחי. עם ההתקדמות הטכנולוגית והשתכללות האמצעים בהם אוספים ומתעדים פרטים אישיים של לקוחות, צריכה להיות התאמה בין האופן בו נשמר המידע לבין האופן שבו ניתן לעיין בו.

המטרה היא לא רק לאפשר את מימוש הזכות לעיון במידע האישי, אלא גם לאפשר לפרט לדעת מה היקף ותוכן המידע שנאסף אודותיו, כמו גם לתקן את המידע במידה שהוא שגוי או לא מעודכן. ברמו"ט הדגישו כי אם המידע מתועד באופן דיגיטלי, אין סיבה לדרוש הגעה פיזית על מנת לעיין בו, וניתן להעבירו בדואר אלקטרוני או באמצעות גישה לאתר מאובטח. זאת לאחר שברשות הבחינו כי ישנה הפרה של זכות העיון במידע, שכן גופים רבים הערימו קשיים ביורוקרטיים על אנשים שביקשו לקבל גישה אליו. הרשות גם מדגישה כי מימוש הזכות צריכה להיעשות תוך נקיטת אמצעים מקסימליים של זיהוי המבקש ואבטחת המידע שנמסר, ולוודא שמסירת המידע לא תפר את פרטיותם של אנשים אחרים.

עו"ד אלון בכר, ראש רמו"ט, שהציג את ההנחיה החדשה במסגרת דיון שנערך אתמול בוועדת המדע והטכנולוגיה, אמר: "זכות העיון במידע אישי היא חלק אינהרנטי מחוק הגנת הפרטיות, אך המבקשים לממשה נתקלו בחסמים ומגבלות בבקשם לקבל מידע אישי השמור באופן דיגיטלי, כטקסט כתוב, או כקבצי אודיו או וידאו. באמצעות הנחיה זו, רמו"ט מבקשת להבהיר לכל הגורמים במשק, כי עליהם לקיים חובה חוקית זו, ולאפשר לאזרח למצות את זכותו באופן נגיש ופשוט, מבלי להערים עליו קשיים מיותרים. אני מקווה שהציבור יעשה שימוש מושכל בזכות זו, אשר תחזק את שליטתו במידע השייך לו ובהתנהלותו מול הגופים המחזיקים אותו ועושים בו שימוש".

על פי ההנחיה שהוציאה רמו"ט, שלה גם סמכויות אכיפה, מי שלא יעמוד בדרישות החדשות צפוי לקנס. ההנחיה אמורה להיכנס לתוקף תוך 60 ימים החל מהיום, על מנת לאפשר לגופים השונים במשק להיערך בהתאם.

לכתבה המקורית ב-TheMarker

עוד ב-TheMarker:
רק 100 לקוחות הצטרפו לשירות החדש של הוט
יובל רבין גייס 150 מיליון דולר לסטארטאפים ימיים