בקניית מחשב חדש, למדנו רובנו כבר לשאול חלק מהשאלות הנכונות. אם מדובר במחשב נייד, אנחנו יודעים שהמשקל חשוב, ואולי גם חיי הסוללה. במקרה של מחשב נייח, יודעים לשאול על הכרטיס הגרפי ועל שטח האחסון שזמין בכונן הקשיח.

אבל יש גם שאלות שרובנו לא יודעים לשאול, ומאידך, שאלות שרבים שואלים בצורה מאוד לא נכונה. חלקן תשפענה על חווית השימוש במחשב, אחרות על הכיס שלכם, ויש שמשפיעות גם על הבריאות.

כן לשאול - איזו מקלדת?

אם אתם קונים מחשב נייד בלי לנסות את המקלדת שלו קודם, או לפחות לקרוא ביקורות שמתייחסות אליה בצורה פרטנית, אתם עושים טעות. הדבר נכון גם לקניית מקלדת נפרדת למחשב הנייד או הנייח שלכם. מקלדת, עכבר ומסך הם הפריטים שנמצאים בקשר הכי ישיר עם הגוף שלכם, ואין סיבה להתקמצן או להתפשר עליהם.

נקח את המקלדת לדוגמה: היא צריכה להגיד לאצבעות שלכם מתי התחלתם ללחוץ על המקש, ומתי להפסיק להפעיל לחץ. אם זה לא נעשה בצורה הנכונה, המתאימה לאצבעות שלכם, כאבים ואי נוחות כנראה בדר. זו הסיבה לכך שמקלדות סיליקון מתקפלות ומקלדות שמוקרנות על השולחן מספקות חוויה כל כך גרועה, ויש אנשים שמוכנים להוציא מאות רבות של שקלים על מקלדת מכאנית שמספקת לאצבעות תחושה נעימה בזמן ההקלדה.

via GIPHY

לא לשאול - המחשב יתאים לאופיס ואינטרנט?

זו השאלה הכי נוראית שאתם יכולים לשאול את המוכר או את מומחה המחשבים השכונתי. אין דבר כזה - מחשב לאופיס ואינטרנט, הכל שאלה של פשרות. מחשב מהיר ויקר יותר כנראה יפעיל את הדפדפן בצורה חלקה יותר, ולא ייתקע. מחשב ב-1,000 שקל יתמודד גם הוא עם דפדפן ואופיס, אבל במהירות מעט שונה.

השאלה שאתם צריכים לשאול את עצמכם היא מה התקציב שלכם, ואז למצוא את המחשב שהכי תואם לדרישות שלכם. צריכים הרבה שטח אחסון או לא? סוללה חזקה או שמדובר במחשב נייח? האם המשקל רלוונטי? מה חשוב יותר - המשקל או המהירות? תשאלו את השאלות האלה, ואז תחליטו.

via GIPHY

כן לשאול - האם הכל יתחבר?

תתקשו למצוא כיום בשוק לפטופ ללא חיבור וויפי ובלוטות' - לכולם יש אותם. עם זאת, ממש לא לכל מחשב נייח יש את החיבורים האלחוטיים. גם היום, רוב לוחות האם שמיוצרות למחשבים האלה, לא כוללות חיבורים אלחוטיים (שדורשים גם אנטנות חיצוניות). וכך, אם אתם רוצים שהמחשב הנייח יחובר לרשת אלחוטית, ללא צורך בכבל, תצטרכו לקנות רכיב נוסף (שאינו יקר, למזלנו).

מאידך, במחשבים ניידים אין תקן שאומר אילו כניסות ויציאות תהיינה למחשב. המקרה הקיצוני ביותר הוא זה של המקבוק החדש, הכולל כניסת USB-C ויציאת אוזניות בלבד - לכל השאר צריך מפצל. אך גם במקרים אחרים, לא לכל מחשב יש, נגיד, את היכולת להתחבר לשני מסכים חיצוניים, או מספר הגיוני של חיבורי USB. כדאי להוסיף את מחיר הציוד הנוסף שצריך להשלים אל מחיר המחשב, כדי להבין בצורה טובה יותר מה התקציב.

via GIPHY

לא לשאול - האם המחשב יהיה מספיק טוב ל-3 השנים הבאות?

ראו את השאלה הלא נכונה הקודמת. כמו שאין דבר כזה "מחשב לאופיס ואינטרנט", אין למחשב תאריך תפוגה מובנה. הוא יכול להחזיק אצלכם 7-8 שנים ולהיות רלוונטי, ויכול להתיישן בתוך שנה. זה תלוי בהמון גורמים - מטכנולוגיות חדשות שנכנסות לשוק, ועד להתיישנות "פתאומית" של רכיבים בודדים.

via GIPHY

כן לשאול - האם הרכיבים איכותיים?

הדבר רלוונטי בעיקר למחשבים נייחים: יש כמה רכיבים שהתקמצנות עליהם עשויה לגרום לכאב ראש. המארז, למשל. יש מארזים זולים מאוד, ויש מארזים שמייקרים את המחשב כמה מאות שקלים אבל שקטים הרבה יותר. וספק לא איכותי עלול לשרוף רכיבים שיקרים ממנו בהרבה.

via GIPHY

לא לשאול - האם אני יכול/ה להרכיב את המחשב בעצמי?

גם פה, רלוונטי בעיקר למחשבים נייחים. התשובה היא שכן, אתם יכולים להרכיב את המחשב בעצמכם, אם תעקבו אחרי הוראות שניתן למצוא בקלות ברשת האינטרנט. התשובה המסובכת יותר היא שאם השאלה הזו גורמת לכם לחשוש ממש, התשובה הנכונה היא "אל תעשו את זה".

כאמור, זה ממש לא קשה, אבל אם זו משימה שאתם לוקחים את עצמכם בלי בטחון עצמי והבנה של מה שאתם עושים, יש סיכוי שתפגמו בחלקים של המחשב החדש שלכם (במיוחד המעבד, שהינו רגיש מאוד),.

via GIPHY


כן לשאול - האם אני יכול/ה להרכיב את המחשב בעצמי?

הפעם זו כבר שאלה שאתם לא שואלים את המוכר, אלא את עצמכם. בסופו של יום, רוב החלקים במחשב מאוד פשוטים להרכבה, וכמו במקרה של מכונית, התעסקות עם מה שנמצא מתחת למכסה המנוע תשפר פלאים את ההבנה שלכם בכל הקשור לדרך העבודה של המחשב. כל עוד נוקטים באמצעי זהירות בסיסיים, ונצמדים להוראות, זה לא עניין מסובך במיוחד. 

via GIPHY