המחשבים הניידים והטאבלטים נאבקים בשיניים כדי לנסות לשכנע אותנו שאנחנו עדיין צריכים מכונות מחשוב אישיות מעבר לאלו שנמצאות היום בכל כיס ולאלו שנמאות בבית או במשרד. מיקרוסופט, שמנהלת את המאבק ביד רמה עם מחשבים היברידיים מבוססי Windows 8, הציגה לפני כשנה את Surface Pro 3 - מכשיר המיועד להיות גם טאבלט נוח וגם מחשב נייד עוצמתי. בתחילת החודש, באיחור ניכר, הוא הגיע לישראל על ידי חברת CTI, משווקת מחשבים מוקשחים שהחלה למכור אותו דרך חנויות מקומיות. האם הוא מקיים את ההבטחה להחליף את כל המכשירים שבין הסמארטפון למחשב שולחני?

טאבלט ה-Surface Pro 3 של מיקרוסופט (צילום: מיקרוסופט)
Surface Pro 3 | צילום: מיקרוסופט

עיצוב

הדור השלישי של Surface Pro הוא מכשיר מרשים מאוד. הוא שומר על העיצוב הטרפזי של קודמיו, מה שאומר שצידו האחורי קטן במעט מצידו הקדמי ושוליו מחברים בין הפנים לגב באלכסון. הצד הקדמי כולל מסך ומסגרת שחורה, עם כפתור Windows בצד ימין (במצב אופקי, עוד נשוב אליו); הדופן התחתונה (שוב, במצב לפטופ) מכילה חיבור מגנטי למקלדת; בדופן העליונה נמצא כפתור ההדלקה/כיבוי/נעילה/פתיחה; בדופן ימין נמצאים שקעי USB 3.0 ו-Mini DisplayPort; בדופן שמאל שקע אוזניות וכפתורי עוצמת שמע; ובצד האחורי מצלמה ורגלית להעמדת המכשיר.

זה המקום להתעכב על הרגלית: בדור הראשון של המכשיר היא נפתחה לזווית קבועה. בדור השני ניתן היה לבחור בין 3 מצבים. בדור השלישי היא כבר יכולה להיעצר בכל שלב - החל מזווית שתעמיד את המחשב במעט יותר מ-90 מעלות ועד כזו שכמעט משכיבה אותו על השולחן. מעבר לכך, ניתן להרגיש איך ההתנגדות של הרגלית עולה ככל שהיא מתרחקת מהגוף, כדי להתמודד עם משקל הנגד ההולך ועולה שמפעיל עליה המכשיר ככל שמשכיבים אותו בזווית גבוהה יותר. בזכות המנגנון הזה אפשר להשתמש ב-Surface Pro 3 כמעט בכל מצב בלי לחשוש לנפילות או שינויים פתאומיים בזווית.

Microsoft Surface Pro 3 (צילום: יאיר מור, NEXTER)
הצד האחורי. לא תמצאו עליו לוגו של מיקרוסופט | צילום: יאיר מור, NEXTER

צורת המכשיר מעניינת - יחס המסך שלו הוא 3:2, כמו דף נייר, ולא 16:9 או 16:10 כפי שנהוג ברוב המחשבים והטאבלטים בשנים האחרונות. הסיבה, לפי מיקרוסופט, היא שכך נוח יותר להשתמש בו

אלמנט נוסף שבולט בעיצוב המכשיר הוא מעין תעלה סביב שוליו. בחצי התחתון של המכשיר, התעלה מפרידה בין גוף המחשב לרגלית, ובצד העליון היא כוללת פתחי אוורור. אך הסימטריה בין שני החצאים בהחלט הופכת את עיצוב המכשיר לייחודי.

עובי המכשיר 9.1 מילימטר - כן, כמו סמארטפון ממוצע לפני 3 שנים. וזה, נזכיר, מחשב אמיתי. גם המשקל שלו - כ-800 גרם - מציב אותו קרוב יותר לאייפד מאשר למחשב נייד מכל דגם מתחרה.

חומרה

כאמור, Surface Pro 3 מעוצב כטאבלט, אך הוא מחשב נייד עוצמתי למדי. המפרט שלו כולל מעבד Intel Core i מהדור הרביעי (2014), זיכרון עבודה בנפח 4 או 8 גיגה-בייט, אחסון פנימי בנפח 128, 256 או 512 גיגה-בייט, חריץ הרחבה לכרטיסי זיכרון מסוג microSD, כרטיס גרפי מובנה של אינטל, מצלמות עם חיישני 5 מגה-פיקסל מאחור ומלפנים, כל סוגי החיישנים והקישוריות הנפוצים ומסך מגע של N-trig הישראלית (שנרכשה בינתיים על ידי מיקרוסופט) התומך בשימוש ב-10 אצבעות ועט מגע ייעודי בו-זמנית, ואף מבדיל בין 256 רמות לחץ בעט.

Microsoft Surface Pro 3 (צילום: יאיר מור, NEXTER)
הרגלית מאפשרת להעמיד את המכשיר כמעט בכל זווית | צילום: יאיר מור, NEXTER

ביצועים ושימושיות

כטאבלט, Surface Pro 3 הוא לא בדיוק המכשיר האידיאלי לטעמנו.

ראשית, בשל גודלו - מסך בגודל 12 אינצ' הוא ענק במונחי טאבלטים. למרות המבנה הדק, המשקל הנמוך והצורה הדומה לאייפד, שמיקרוסופט טוענת שאמורה להיות נוחה יותר ביד מאשר מסך רחב או ארוך, לא ניתן להתחמק מהתחושה שהמכשיר פשוט גדול מדי מכדי לאחוז אותו ביד ליותר ממספר שניות.

שנית, כמות ואיכות האפליקציות המותאמות לממשק המגע של Windows 8, שתוחלף בקרוב בחלונות 10, פשוט אינן עומדות בתחרות מול אפליקציות האייפד ואפילו האנדרואיד הזמינות בחנויות המתחרות. יכול להיות שהמצב הזה עוד ישתנה, אבל כרגע, רוב האפליקציות הטאבלטיות ל-Windows גרמו לנו לרצות להניח את הטאבלט על השולחן ולחזור להשתמש בו כמחשב בלבד.

כמחשב המכשיר טוב הרבה יותר - הוא מהיר מאוד, חזק מאוד ומסוגל לעמוד כמעט בכל דבר. עשרות לשוניות דפדפן לא מכבידות עליו במיוחד, והוא מתמודד בכבוד רב עם הרצת וידאו באיכות 4K - אם כי בניסוי וידאו באיכות 8K הוא גמגם מאוד וניגן אותו בהילוך איטי. גם אפליקציות עריכת וידאו וגרפיקה מתקדמת ירגישו בו מעט כבדות, אך יעבדו - זה הרי מחשב לכל דבר. למשחקים הוא פחות טוב, בשל הכרטיס הגרפי של אינטל שאינו עומד בדרישות של משחקים מודרניים מתקדמים.

Microsoft Surface Pro 3 (צילום: יאיר מור, NEXTER)
יש גם זיהוי כתב יד - באנגלית | צילום: יאיר מור, NEXTER

Microsoft Surface Pro 3 (צילום: יאיר מור, NEXTER)
המחשב תרגם את הכתב שלנו למשהו שהוא מבין | צילום: יאיר מור, NEXTER

כאן המקום לעסוק באביזרים הנלווים: כדי להשתמש ב-Surface Pro 3 כמחשב, צריך להצטייד במקלדת הנלווית שלו, הנמכרת בנפרד, או במקלדת בלוטות' כלשהי - שזה חבל, כי ממוצר שטוען שביכולתו להחליף את המחשב הנייד היינו מצפים להגיע עם מקלדת כברירת מחדל.

המקלדת של מיקרוסופט מתחברת למכשיר בחיבור מגנטי חזק מאוד, כך שאפשר להחזיק את המחשב ממנה בלי לדאוג יותר מדי לנפילה (אבל עשו לעצמכם טובה ואל תבחנו את זה בלי מנגנון בטיחות כלשהו). היא כוללת גם מגנט שני המרים את חלקה האחורי לשיפוע שהופך את ההקלדה לנוחה יותר. היא דקה - עוביה כ-3 מילימטר - ולמרות זאת מוארת היטב. מעניין לציין שהאותיות העבריות, החרוטות בלייזר בפינות המקשים בגרסה הנמכרת בישראל, מוארות יותר מהאותיות הלטיניות הנמצאות במרכז המקשים. המקשים עצמם מעט שטוחים, אך בעלי תחושת לחיצה עמוקה בהרבה מהמקבוק 12, אותו סקרנו אתמול והמהווה מתחרה ישיר ל-Surface Pro 3.

Microsoft Surface Pro 3 (צילום: יאיר מור, NEXTER)
יותר חיבורים מאשר במחשב שולחני. עמדת העגינה | צילום: יאיר מור, NEXTER

עכבר המגע המשולב במקלדת קטן מאוד, בשל מחסור במקום, אך עובד בצורה הטובה ביותר שניתן לצפות מעכבר קטן כזה. הוא לא חלק מדי ולא מחוספס מדי ומגיב היטב לתזוזות ולחיצות.

בנוסף למקלדת הדקיקה, שנראית גם כנרתיק שמגן על המסך, ניתן לרכוש עבור המחשב גם תחנת עגינה. התחנה הזו תופסת אותו משני צידי המסך והופכת אותו לעמדת עבודה עוצמתית - עם שלל חיבורים, ביניהם לא פחות מחמישה (!!!) שקעי USB, רובם בתקן 3.0, בנוסף ל-HDMI וDisplayPort.

למרות שהמכשיר חזק ומהיר למדי, הוא לא מושלם: בעת שימוש כ-PC רגיל הוא נוטה להתחמם, בייחוד באזור האחורי-ימני-עליון, והמאווררים שלו פולטים קולות רועשים מאוד בניסיון לקרר אותו.

Microsoft Surface Pro 3 מול MacBook 12 (צילום: יאיר מור, NEXTER)
Surface Pro 3 מול MacBook 12 של אפל. שתי גרסאות לא מושלמות של המחשב הנייד העתידי | צילום: יאיר מור, NEXTER

סיכום

בסך הכל, Surface Pro 3 הוא אכן אחד המחשבים ההיברידיים הטובים בשוק. הוא ממלא את תפקידיו בצורה הטובה ביותר ש-Windows 8 והאפליקציות הזמינות עבורה מאפשרת כרגע. עם זאת, מחיר גבוה במיוחד - CTI מתמחרת אותו בכ-4,700 שקל לגרסה הבסיסית (מעבד Core i3, זיכרון 4 גיגה-בייט ואחסון בנפח 64 גיגה-בייט) וכ-11,400 לדגם היקר (Core i7, זיכרון 8 גיגה ואחסון 512 גיגה), ועוד כ-800 שקל למקלדת. גם היצע האפליקציות חסר הכמות והאיכות בחנות של מיקרוסופט הופכים אותו להבטחה לא לגמרי ממומשת. אולי בחודשים הבאים, לאחר השקת חלונות 10 והאפליקציות העובדות בכל סוגי המכשירים, ולאחר שהמחיר יתחיל לרדת, הוא עשוי להפוך אטרקטיבי הרבה יותר.