טעות קטנה שאנחנו עושים, חוסר תשומת לב או תחכום של יוצרי וירוסים יכול להזיק לנו למחשב ולנעול לנו את הקבצים, שישוחררו בתמורה לכופר. זה יכול להיות וירוס שקיבלנו במייל או קישור שלחצנו עליו בפייסבוק כי ראינו אותו אצל חבר.

"בשנתיים-שלוש האחרונות אנחנו רואים עלייה במתקפות כופר", אומר סלו פומרנץ, מומחה לאבטחת מידע בחברת Connect Everywhere Israel. "ההאקרים נועלים לנו את כל הקבצים במחשב". סלו מסביר שהמלחמה מתחילה בהעלאת מודעות לעניין והתקנת מערכות הגנה על מחשבים.

"עלתה במחשב שלי שקופית: סגרנו לך את הקבצים. יש לך שתי אפשרויות,  או לחכות לנס, וזה לא יקרה, או להשיג ביטקוין ככופר", כך מספרת השחקנית רובי פורת שובל. "אני רואה שאף קובץ לא נפתח - 20 שנות עבודה. לבושתי לא גיביתי עבודות ותסריטים שכתבתי עד עכשיו. זה השבית אותי ועשרות אנשים סביבי".

"כולם אמרו שאין מה לעשות, וחייבים לשלם כופר. לקחתי את המחשב לחברה ששילמה עבורי את הכסף והעלתה את רוב הקבצים. הכופר היה משהו בסביבות 5,000 שקלים", מספרת פורת שובל, אבל התיקונים וההחלפות הצטברו אצלה לכ-20,000 שקלים.

סלו אומר שלמרות שאצל פורת שובל הקבצים שוחררו, ברוב המקרים עדיף שלא לשלם את הכופר, כי החוטפים לא באמת ישחררו את הקבצים, וממליץ מאוד לגבות את כל המסמכים החשובים.