מדי כמה חודשים העולם מופתע ממשהו שנשמע ממש טיפשי. למשל, טילי הגרעין של ארצות הברית נשלטים באמצעות תוכנה שמצריכה דיסקטים ישנים של 8 אינץ', לפי דו"ח ממשלתי אמריקאי (PDF) שפורסם השבוע.

למי שגדל בשנות ה-80 וה-90 ושיחק פקמן, דיגר, גולדן אקס ומשחקים אחרים - אלה לא הדיסקטים שהיו לכם. מדובר בדיסקטים ישנים יותר וגדולים יותר. ככה הם נראים.

דיסקט ישן (צילום: אהוד קינן, NEXTER)
דיסקט ישן | צילום: אהוד קינן, NEXTER

הייתם מצפים שמערכת כל כך מורכבת ומסוכנת תשודרג קצת? ראשית, הנה מבזק חדשות: זה לא חדש. כתבה של התוכנית 60 דקות בארצות הברית, הציגה את הסיפור הזה כבר באפריל 2014. אבל הדו"ח עורר מחדש את העניין.

לפי 60 דקות, אלו טילים שחזקים פי 20 מאלה שהופלו על הירושימה לפני 70 שנה. יש 450 מהם שזמינים להיות משוגרים בכל רגע נתון (וברגע שמשגרים, אין דרך חזרה). אחד מהמתקנים שבהם מוחזקים הטילים והוצג בכתבה נמצא באוזר חקלאי, שבו נמצאים בני אנוש רגילים לחלוטין. 

מפחיד? תחשבו על זה רגע. הייתם מעדיפים שרק דיסקט ספציפי שיש למישהו יוכל להפעיל את הנשק הקטלני ביותר, או לשדרג אותו כך, שכל האקר עם סמארטפון יוכל לפרוץ למערכת מהבית שלו? טוב, השאלה לא מדוייקת, כמובן שיש הרבה טכנולוגיה באמצע שמאפשרת להגן על הטילים הללו.

מה שצריך להדאיג הוא לא השנה שבה ייצרו את המחשבים, אלא חוזק המנעול על הדלת של המתקן. כך לפי כריס תומס, מומחה אבטחה מחברת Tenable. לפי הכתבה של 60 דקות - חדר אחד שממנו משגרים את הטילים נמצא 22 מטרים מתחת לאדמה, ומוגן בדלת ששוקלת 8 טון.

לדבריו, המחשב מדגם IBM Series/1 מנותק ככל הנראה מכל רשת חיצונית - מה שחוסם לחלוטין גישה אליו אם לא נמצאים פיזית לידו. לדברין מדובר במערכות מאוד עמידות (עובדה, הן שורדות 40 שנה), ולכן הסיכוי לתקלה נמוך.

"קיימות המוני מערכות תשתית המבוססות על טכנולוגיות עתיקות, ממייןפריים ועד חלונות 3.1. זו בעיה ידועה שהן  פגיעות להתקפות סייבר", כך אומר ל-NEXTER גדי עברון, מנכ"ל Cymmetria, חברה ישראלית המתמחה בהטעיית תוקפים מתקדמים, "אין ספק שיש לקחת זו ברצינות. בכל מערכת קיימים סיכונים, ואפשר להתמודד איתם. עם זאת יש חוק בהנדסה, אם זה עובד אל תשחק עם זה. החוק הזה תופס ככל הנראה גם במערכות גרעיניות".

החסרון: צריך לשמור גיבויים של הדיסקטים הללו, כי הם פשוט נשחקים ומתפוררים. הדיסקט שיש כאן במערכת NEXTER בקושי שרד את צילום האילוסטרציה.

 

דיסקט ישן (צילום: אהוד קינן, NEXTER)
דיסקט ישן | צילום: אהוד קינן, NEXTER