מדי יום אנו עדים לעוד ועוד כותרות אפוקליפטיות שמדברות על ירידות בשווין של חברות הייטק ומיליארדים שנמחקים בנאסד"ק. ידיעות על צמצומים בגיוסי כוח אדם, חברות שנסגרות ושלל עצות של מומחים שמייעצים לסטארטאפים לבקש כעת פחות כסף כי המשקיעים מפחדים בתקופה זו.

תעשיית ההייטק ידעה כבר תקופות קשות ותמיד יצאה מהן מחוזקת. חלק מהחברות השתנו ושרדו וחלקן פיטרו, צמצמו ונסגרו, חלק קנו חברות אחרות ויצרו חיבורים חדשים ומקוריים.

לכן, מה שנדרש כעת הוא להרגיע את המערכת, לא להלחיץ אותה ודומה שדווקא התקשורת שמסקרת את ההייטק באופן שוטף עושה לה נזק במקום להביא תועלת. אני לא תמים ולא טירון בתחום. ברור לי שכותרת על חברה שצונחת, חברה שמפטרת או חברה שסוגרת את שעריה תביא הרבה יותר טראפיק לידיעה מאשר חברה שמגייסת (אם בכלל זו ידיעה עיתונאית מבחינתה של התקשורת).

אך הביקורת שלי היא לא רק כלפי התקשורת. היא מחפשת לדווח, זה תפקידה וכמובן שלדווח על השלילי על פני החיובי – זה מביא יותר רייטינג.

אנחנו, אנשי ההייטק, צריכים להתאחד יחד ולהבין שזו תקופה חדשה וקשה ולכן עלינו לעשות את ההתאמות הנדרשות. פחות לדבר על המצב ויותר לעשות על מנת לצלוח אותו. אם צריך לשתף פעולה על מנת להצליח לקדם דברים בתקופה זו, בואו נעשה זאת. אם צריך לסייע לסטארטאפים בעזרה מקצועית, טיפ או כל דבר אחר שיסייע להם כרגע, בואו נעשה את זה. אפשר להפגין אחריות חברתית ולעצור את התחרות המטורפת בדרך להשגת הטאלנטים או להגעה לדרגת יוניקורן כדי להישאר על הגלגל ולעזור לאחרים. זו ציונות בעיניי.

יוסי חיימוב (צילום: ליבי קטן נאור)
יוסי חיימוב | צילום: ליבי קטן נאור

נכון להיום, יש בישראל מאות אם לא אלפי סטארטאפיסטים שחרדים לגורל המיזם שלהם. יש עובדים שמבינים שכרגע נגמרה תקופת הדילוג בין העבודות. יש עובדים שמביטים בעיניים כלות כיצד שווי האופציות שלהן ייחלו - נמוג.

עלינו לשדר לאותם אנשים, המארג העצום שמכיל את תעשיית ההייטק הישראלית, שאנו נצליח לשרוד את התקופה הקשה הזו. נעשה זאת אם נפעל יחד ולא אחד נגד השני. כרגע זה צו השעה. יהיה מספיק זמן לחזור לתחרות כשהכול יירגע. כרגע, עלינו להיכנס למוד אחר.

הכותב הוא יזם ו-EVP בחברת אברא