מנכ"ל אפל, טים קוק (צילום: Chip Somodevilla, GettyImages IL)
הפרטיות שלכם חשובה לו מאוד. טים קוק | צילום: Chip Somodevilla, GettyImages IL

גרסתה השמינית של מערכת ההפעלה iOS, שיצאה אתמול למכשירי אייפון 4s ומעלה, ואייפד 2 ומעלה, כוללת שינויים רבים שמקרבים אותה מאוד למתחרה מבית גוגל - אנדוראיד. כך, למשל, האפשרות להשתמש במקלדות צד שלישי, ווידג'טים על וילון ההתראות ועוד. אך לאפל חושב מאוד שתדעו שהתוכנה שלה לסמארטפונים וטאבלטים בכלל לא דומה למתחרה ההיא ששולטת על השוק.

לשם כך, אתמול, זמן קצר לפני שחרור התוכנה להורדה, העלתה החברה לאתרה מדור שלם העוסק בסוגיית הפרטיות במערכת ההפעלה שלה. בראש המדור מתנוסס מכתב ממנכ"ל החברה, טים קוק, שתוקף בחריפות את גוגל, מבלי להזכיר אותה בשמה.

"לא קוראים את ההודעות שלכם"

"לפני מספר שנים, משתמשי שירותים אינטרנטיים החלו להבין שכאשר שירות מקוון ניתן חינם - אתם לא הלקוח, אלא המוצר", כותב קוק, ברמיזה עבה לכיוון גוגל, שרוב שירותיה ניתנים למשתמשים חינם תמורת היכולת לנתח את השימוש שלהם ולמכור להם פרסומות מותאמות.

אייפון
קוראת לכם לאבטח את הסמארטפון. חיישן טביעות האצבע של אפל

הוא מבהיר כי לעומת גוגל, "אנחנו מוכרים מוצרים מעולים. איננו בונים פרופיל על בסיס תוכן המייל שלכם או הרגלי הגלישה שלכם כדי למכור אותו למפרסמים. איננו 'ממסחרים' את המידע שאתם מאחסנים על האייפון או ב-iCloud. ואיננו קוראים את המיילים וההודעות שלכם כדי לאסוף מידע ולשווק לכם (מוצרים)".

הדברים מצטרפים למה שאמר קוק בראיון ארוך למגיש הטלוויזיה האמריקאי צ'ארלי רוז ששודר בימים האחרונים. "כשאנו בונים שירות חדש אנו מתאמצים כדי לא לאסוף מידע", הוא אמר לרוז והוסיף כי "אם הממשלה היתה דורשת מאיתנו את ההודעות שלכם - לא יכולנו לספק אותן. הן מוצפנות ואין לנו מפתח".

 

קוק אמר גם כי "אני חושב שכולם צריכים לשאול איך חברה מרוויחה את הכסף שלה, ואם היא מרוויחה כסף בעיקר על ידי איסוף כמויות של מידע אישי - אני חושב שיש לכם זכות להיות מודאגים ועליכם להבין מה קורה עם המידע הזה. אני חושב שחברות צריכות להיות מאוד שקופות בנושא זה".

אז כדי להיות שקוף, מודה קוק במכתב הפומבי באתר החברה כי "חלק קטן מאוד מהעסקים שלנו (אכן) משרת מפרסמים, וזהו iAd". הוא מסביר כי "בנינו רשת פרסום מכיוון שחלק ממפתחי האפליקציות תלויים בה כמקור רווח ואנו רוצים לתמוך בהם ובשירות iTunes Radio החינמי". עם זאת, הוא כותב, "iAd נאמן לאותה מדיניות פרטיות התקפה לכל מוצר אחר של אפל - הוא לא אוסף מידע מיישומי בריאות, בית חכם, מפות, סירי, iMessage, היסטוריית השיחות שלכם או כל שירות ענן כמו אנשי קשר או מייל, ותמיד תוכלו פשוט לוותר עליו לגמרי".

כדי לסייע למשתמשים בשמירה על הפרטיות, כולל המדור מתחת למכתב קישורים לעמודים הכוללים הוראות כגון כיצד לאבטח את חשבון האפל באבטחה כפולה, כיצד להגביל את פתיחת נעילת המכשיר בקוד גישה, כיצד להפעיל את אבטחת חיישן טביעות האצבעות ועוד.

נתניהו וטים קוק (צילום: חדשות 2)
לא עובדים עם אף ממשלה. טים קוק נפגש עם נתניהו | צילום: חדשות 2

"באפל, האמון שלכם הוא עבורנו הכל", כותב קוק. "מסיבה זו אנו מכבדים את פרטיותכם ומגנים עליה בהצפנה חזקה, לצד מדיניות קפדנית שמכתיבה את איך שאנו מטפלים בכל המידע". הוא מדגיש כי "אנו מאמינים בלספר לכם מראש מה הולך לקרות עם המידע האישי שלכם ולבקש את רשותכם לפני שתשתפו אותו איתנו. ואם תשנו את דעתכם מאוחר יותר, אנו מקילים עליכם להפסיק לשתף אותנו".

לסיום מבקש קוק "להבהיר ללא כחל וסרק כי מעולם לא עבדנו עם שום סוכנות ממשלתית משום מדינה ליצירת דלת אחורית באף אחד ממוצרינו ושירותינו. מעולם גם לא הענקנו גישה לשרתינו. ולעולם לא נעשה זאת". בראיון עם רוז הוא אף הפליג וטען כי "היו צריכים לכלוא אותנו בקופסא לפני שהיינו עושים זאת". בכך הוא מצטרף למיקרוסופט, שבשבוע שעבר הביעה שביעות רצון מהרשעתה בביזיון בית המשפט בארה"ב לאחר שסירבה למסור לממשל מידע על לקוחותיה המאוחסן בשרתיה באירלנד. נראה שגם אפל נחושה להלחם בכל כוחה בניסיון של ממשל אובמה לטעון כי כל מידע שקיים בעולם צריך להיות פתוח בפניו לצורכי שמירה על בטחון המדינה.