"אפל: שתפו את התמונה ותוכלו לזכות באייפון 4S ". אם גם אתם ראיתם את ההודעה הזו בפייסבוק וחבריכם הפיצו אותה כדי לזכות במכשיר החדש מבית אפל חשוב שתדעו כי מדובר בהונאה.

מה שמעלה את החשד הראשוני בהגרלה המפתה היא העובדה שעמוד הפייסבוק שמפיץ את ההודעה מזהה את עצמו כיבואן הרשמי של מוצרי אפל בישראל, בזמן שנכון להיום לא קיימת נציגות כזו בארץ, מידע שלא רבים יודעים.

אין תמונה
שתפו את התמונה וזכו באייפון 4S. הונאה

בדיקה מגלה כי מי שעומדים מאחורי העמודים הם גורמים אנונימיים שפתחו בתחילת השבוע מספר דפים פיקטיביים בפייסבוק על שמה של חברת אפל במטרה לאסוף פרטי גולשים באמצעות הלייקים למטרות פרסום עתידיות. 

העמודים שנפתחו הם תחת השמות Apple - אפל (1,495 לייקים) ואפל: ישראל - העמוד הרשמי (4,602 לייקים) כאשר שניהם מבטיחים לגולשים תחרות העלאת תמונות שבסופה יוגרלו מכשירי אייפון 4S בחינם. 

אין תמונה
אפל ישראל - העמוד הרשמי. הונאה

סימן מחשיד נוסף הוא שבכרטיס המידע של הדפים מופיעה הודעת ברירת המחדל של פייסבוק: "מידע לא סופק... עדיין". מספיק להשוות את מראה הדפים המזוייפים עם דף רשמי של אפל כמו זה של חנות האייטיונס כדי להבין שלא מדובר במתחזים מוצלחים במיוחד הרי שאם אכן היה מדובר ביבואן רשמי, הוא היה חייב לעמוד באותה איכות כמו דפים אחרים של החברה. בינתיים בעקבות ערנות של גולשים שהתלוננו ודיווחו על העמודים, חלקם נסגרו אך במקומם כבר הוקמו עמודים חדשים.

למרות העובדה כי אין שלוחה רשמית של אפל בישראל, כך על פי על קביעת בית המשפט המחוזי בנצרת בסוף שנת 2011, חברת  iDigital המזוהה עם מוצרי החברה פרסמה הודעה בדף הפייסבוק שלה ובה נכתב כי הנושא בטיפול מול הרשויות:

"חברים יקרים, שימו לב. ישנם שלושה עמודים שמתחזים להיות Apple Israel ומבטיחים לגולשים לזכות במכשירי iPhone, אנחנו מודים לכם על הדיווחים ומעדכנים שפנינו לערוצים רשמיים של פייסבוק והנושא בטיפול."

נציין כי הונאה מסוג זה המבטיחה מוצרי אפל בחינם תמורת שיתוף פרטים אישיים או תמונות אינה חדשה בעולם ובמהלך השנתיים האחרונות ניתן למצוא מספר לא מבוטל של מקרים דומים. 

למען האמת, התופעה כה נפוצה שבלוג Nakedsecurity החליט לפרסם בשנה שעברה פוסט מיוחד בנושא. על פי כתב הפוסט, גרהם קלולי מחברת אבטחת המידע Sophos, על כל מבצע אחד אמיתי יש כ-10 מליון הצעות מזוייפות. "חיזרו אחרי", הוא כותב. "אין אייפונים בחינם. אין אייפדים בחינם". ולמרות שהפוסט התיישן, להמלצה מסתבר, כדאי להקשיב.

>> אמיתית או לא? נערת אנדרואיד מטוקיו