שמים נקודה בסוף משפט בוואטסאפ? לפי מחקר חדש שנערך בארה"ב, אתם אנשים קרים, מאופקים, מחושבים ובכלל חסרי רגשות, כך סיפרה הבוקר (ד') היוצרת, השחקנית והעיתונאית הדס בן ארצי בתוכנית של ליאון רוזנברג ולירון שמם.

המחקר הראה שבוואטסאפ, ובהודעות טקסט בכלל, קיימים כללי כתיב שונים מאוד מאשר בספרים למשל. אורנה היילינגר, מנהלת המרכז לאינטרנט בטוח של איגוד האינטרנט הישראלי, אמרה ש"המילה הכתובה השתנתה לחלוטין ועברה לכל מיני סימנים אחרים שיש בואטסאפ - אם זה אימוג'י, יש כללים לגבי פיסוק... ילדים צעירים בכלל לא מפסקים", היא פסקה, "הם פיתחו מיומנויות הרבה יותר גדולות ממה שיש לנו להבדיל בין טפל לעיקר - מספיק להם לקרוא 2-3 מילים מתוך טקסט כדי להבין את הקונטקסט. הם לא קוראים הכל, הם לא יכולים. הם מקבלים למעלה מאלף וואטסאפים ביום בממוצע. הם חייבים לעשות סלקציה".

דוקטור אילן טל, פסיכיאטר ממרכז טל, הרחיב והסביר ש"ילדים צעירים, בוודאי מתחת לגיל שנתיים, לומדים לתקשר לא באמצעות טקסט - הם לומדים הכל על מה אנחנו מרגישים לא באמצעות הטקסט: פנים, קול, וכל זה נלקח בוואטסאפ". לכן, הוא אומר, "ככל שאנחנו מוסיפים סימני פסוק זה הופך להיות כמו אימוג'י - זה מוסיף איזשהו נופך שחסר בתוך הטקסט, המנגינה של הטקסט".

עם זאת, הוא אומר, ה"כללים" בוואטסאפ פשוט לא מספיקים לכסות על העובדה שזו צורת תקשורת שיותר מדי מידע חסר בה (שפת גוף, טון דיבור). "ברגע ששולחים וואטסאפ - האחר מקבל את זה ברוב המקרים אחרת ממה שהתכוונו. אנחנו חשבנו לומר משהו אחד ומישהו אחר קרא את זה בצורה אחרת - וזו אחת הבעיות שהתקשורת שלנו משתנה ולא מובנת על ידי האחר".

אגב, אם אתם משתמשים באימוג'י מדי פעם, ולא "דוברים את השפה" באופן שוטף, קבלו טיפ מאורנה היילינגר: לשלוח לבבות מותר לכל אחד, גם אם אתם לא באמת אוהבים אותו - אבל רק אחד ובשום אופן לא בצבע סגול. הלב הסגול שמור אך ורק לבני זוג, ולבבות כפולים גם הם מוגזמים בשיחה עם החבר'ה.

הקביעה של המחקר ששימוש בסימני פיסוק תקניים כמו פסיק ונקודה מעיד על ניתוק רגשי אולי נשמעת קשוחה, אך היא עוד מתונה לעומת תוצאות מחקר אחר, שפורסם לפני כשנתיים וקבע כי שימוש בסימני פיסוק נתפס כחוסר כנות ופוגע באמינות של השולח, שמצטייר כמתכנן יותר מדי מה הוא הולך לומר ומנסה להסתיר את האמת.