אם אתם בעלי כלבים, לכל בעל סמארטפון דובר עברית יש גישה לפרטיכם האישיים - בחסות הממשלה. אפליקציית "מאגר כלבים" של משרד החקלאות ופיתוח הכפר, המיועדת לספק מידע על כלבים ווטרינרים בישראל, מאפשרת לכל משתמש לראות את שמכם, כתובתכם ומספר הטלפון האישי שלכם. היום פנתה התנועה לזכויות האזרח במקביל לגוגל ולאפל, בדרישה להסיר את האפליקציה מהחנויות.

בר רפאלי והכלב שלה (צילום: בר רפאלי, אינסטגרם)
רפאלי והכלב | צילום: בר רפאלי, אינסטגרם

מספר גולשים הצליחו לנצל את האפליקציה כדי לשאוב מידע אישי אודות ידוענים - ובמיוחד ידועניות. ברשימת המפורסמים שפרטיהם הודלפו על ידי משתמשי האפליקציה נמצאות דוגמנית העל בר רפאלי, חברות הכנסת מירי רגב (ליכוד), שלי יחימוביץ' ומרב מיכאלי (העבודה), השחקנית אורנה בנאי וגם אלרועי ידעי, האוהד שפוצץ את הדרבי התל-אביבי, שלפי האפליקציה מחזיק כלב פיטבול המוגדר רשמית כמסוכן.

היועץ המשפטי של התנועה, עו"ד יהונתן קלינגר, מסר כי "מדינת ישראל מוכיחה שוב שבכל הקשור לשמירה על מידע אישי, פרטי ורגיש, המדינה מתרשלת פעם אחר פעם. אנחנו קוראים לאזרחי ישראל לדווח לגוגל ולאפסטור על האפליקציה הפוגענית ולהסירה מחנות האפליקציות. זוהי עוד דוגמה להתייחסות הרשלנית של המדינה למידע על אזרחיה". הוא אף לא החמיץ את ההזדמנות להזכיר את המאגר הביומטרי והוסיף כי "מטריד לחשוב מה יעשו במדינה עם המידע הביומטרי שלנו, ומתי נתעורר בבוקר עם אפליקציה שחושפת לציבור, בצורה קלה ופשוטה, גם אותו".

שלי יחימוביץ, בתה רמה והכלב (צילום: דף הפייסבוק של שלי יחימוביץ')
שלי יחימוביץ', הבת הדר והכלב | צילום: דף הפייסבוק של שלי יחימוביץ'

ממשרד החקלאות ופיתוח הכפר נמסר בתגובה: "המרכז הארצי לרישום כלבים במשרד החקלאות ופיתוח הכפר הוקם על מנת להסדיר את הפיקוח על כלבים במדינת ישראל וליצור מאגר נתונים אחד, כלל ארצי, הכולל בתוכו פרטים של כל הכלבים הרשומים בישראל. המאגר מאפשר לעקוב אחר הכלבים מבחינה בריאותית (חיסון כלבת), עיקורם / סירוסם והאם הינם משתייכים לקבוצת הכלבים המסוכנים. המטרה – פיקוח על הכלבים מתוך דאגה לבריאות בעלי החיים והציבור.

"החוק להסדרת הפיקוח על כלבים מונה בבירור את הפרטים שחייבים להופיע במאגר (שם, כתובת וכו'). נושא זה אף נידון בכנסת (בוועדת הכלכלה) בעת אישור החוק, ושם הוחלט כי האינטרס הציבורי ליצור מאגר מידע אמין ונגיש לציבור גובר על אינטרס צנעת הפרט. כל המשרדים הרלוונטיים (חקלאות, פנים ומשפטים) וחברי הוועדה נתנו דעתם בנושא ולבסוף הוחלט כאמור כי האינטרס הציבורי ליצור מאגר מידע אמין ונגיש לציבור גובר על אינטרס צנעת הפרט.

"הכנסת אף קבעה כי ניתן לפנות למרכז הרישום במשרד בבקשה להסתיר את מספר הטלפון. אם אזרח מעוניין להסתיר את מספר הטלפון שלו הוא יוכל לעשות זאת דרך כפתור "כתוב לנו" באפליקציה החדשה או דרך פנייה במייל למאגר הכלבים".

בתגובה לקישור של התנועה בין האפליקציה למאגר הביומטרי מסר גון קמני, ראש הרשות לניהול המאגר הביומטרי: "אין כל מקום להשוואה בין מאגר משרד החקלאות לבין המאגר הביומטרי, המוגדר סודי ביותר ומונחה אבטחה על ידי גורמי הביטחון. באבטחת המאגר הביומטרי מושקעים משאבים רבים ביותר, כפי שגורמי הביטחון יודעים לאבטח נתונים רגישים. המאגר מופרד מכל רשת. אין ולא תהיה כל גישה אליו. במאגר הביומטרי אין כל פרטים מזהים - רק 2 טביעות אצבע ותמונת פנים, אפילו לא מספר זהות. אין ולא תהיה כל כוונה ליצור אפליקציה למאגר הביומטרי".