"מה זה sarahah?" - זו השאלה שנשאלת בימים האחרונים על ידי עוד ועוד גולשים בפורומים לצעירים בישראל. התשובה: זו אפליקציה חדשה מהסוג שמאפשר לכתוב לאנשים כל מה שאתם רוצים באופן אנונימי. או, בעברית פשוטה: היורשת החדשה לאפליקציות השיימינג סיקרט ו-Blindspot.

סראחה נוצרה על ידי זאין אל-עבדין תאופיק, מתכנת בחברת indielabs מערב הסעודית, בחודש פברואר האחרון. תחילה היא נפתחה כאתר, ולפי דיווח של ה-BBC צברה מיליוני משתמשים במדינות ערב וצפון-אפריקה תוך שבועות בודדים. בחודשיים האחרונים היא יצאה גם כאפליקציה לאייפון ולאנדרואיד, הורדה מיליוני פעמים ואף הגיעה למקום הראשון בדירוג האפליקציות החינמיות בחנות של אפל.

אז מה האפליקציה הזו עושה? מי שמבין ערבית כנראה כבר יודע: פירוש שמה, סראחה, הוא לומר משהו במפורש, בכנות - וזו בדיוק המטרה שלה: לאחר ההורדה או הגלישה לאתר פותחים בה חשבון, ומפרסמים את הקישור אליו ברשתות חברתיות אחרות. כל מי שמקבל את הקישור יכול להיכנס ולכתוב לכם באופן אנונימי כל מה שהוא רוצה. אתם יכולים לראות את ההודעות שקיבלתם וללחוץ על כפתור מקביל ל"לייק" - אבל לא לענות (אם כי האפשרות הזו נשקלת).

בתחילת השנה הסביר תאופיק לאל-ג'זירה כי יצר את האפליקציה בעיקר כדי לעזור לעובדים להתגבר על הפחד להביע ביקורת כלפי הבוסים שלהם - אבל הבעיה היא שהיא מאפשרת, כמובן, גם שימוש פחות תמים - שיימינג, טרולינג ושאר סוגים של בריונות-רשת. כך, בין הביקורות בחנות האפליקציות של גוגל ניתן למצוא משתמשים שמתלוננים על כך שהאפליקציה מעודדת שיימינג והתנהגות לא נאותה אחרת.

טיילור גראהם, למשל, סיפר שאחותו בת ה-13 קיבלה דרך סראחה איום על חייו של אחיה בן השנתיים; גם חבריה של ג'יזל קזארס קיבלו איחולי מוות; ואילו טיילור בראנד כתבה שקיבלה תגובות שצוחקות על משקלה וקוראות לה להתאבד.

כמובן שבישראל גם העובדה שסראחה נוצרה על ידי ערבים הצליחה להוציא את השד הערבופובי מהבקבוק, וכמה גולשים דיווחו כי מחקו את האפליקציה בעקבות החשש כי היא משמשת לריגול נגד מדינת ישראל - האשמה חסרת בסיס, שכן היא יצאה כאמור למדינות ערב הרבה לפני שמישהו כאן שמע עליה.

אבל זה לא אומר שהאפליקציה לא מסוכנת: אם סכנת המשתמשים שייפגעו ממה שייכתב עליהם, יכנסו לדיכאון או יתאבדו לא מספיקה, קיים גם טרנד החיקויים: אפליקציות זדוניות שמסתתרות תחת שם וסמל דומים או זהים לאפליקציה פופולארית כדי שתטעו ותורידו אותן במקום את הדבר האמיתי. בדרך כלל הן נותנות לעצמן גישה חופשית למידע שלכם, או סתם תוקעות לכם פרסומות איפה שלא אמורות להיות כאלה, כדי להפיק רווח כספי ליוצריהן.

הנה התוצאות שקיבלנו כשחיפשנו את סראחה בחנות של גוגל (האפליקציה האמיתית משמאל):

עם כל כך הרבה סיבות טובות לא להוריד אותה, נראה כמעט מיותר לומר: גם אם הטרנד הזה עובר בסביבתכם, עדיף שתוותרו עליו. וגם על האפליקציה הבאה מז'אנר ה"היי, אפשר לקלל חברים באנונימיות!" שתכבוש את העולם. אתם הרבה יותר טובים מזה.