במחיר של 3,500 שקל, הייתם מצפים שסמארטפון אנדרואיד חדש יהיה הכי מתקדם שיש, נכון?

אז זהו, שלא.

בחודש האחרון יצאו לא פחות משלושה מכשירי דגל אנדרואידיים שכשאתם קונים אותם אתם משלמים בעצם על חוויית השימוש שיכולתם להשיג כבר לפני שנה, או השנה בפחות כסף על ידי רכישת מכשיר ישן יותר: נוקיה 8, שנחת אצלנו היום; OnePlus 5, שהוכרז בסוף השבוע וצפוי להגיע לישראל בקרוב; וסמארטפון הגיימינג של רייזר, שהחל להימכר בחו"ל בסוף השבוע וגם הוא יגיע בקרוב לארץ.

ולאד סאבוב, עורך בכיר ב-The Verge, שם לב שכל המכשירים האלה מגיעים עם אנדרואיד נוגט (7) - גרסת מערכת ההפעלה של גוגל ששוחררה לפני יותר משנה, ולא עם אוריאו (8), ששוחררה בקיץ האחרון.

בעיית הגרסאות הישנות של אנדרואיד אינה חדשה: לפי גוגל, נכון ל-9 בנובמבר, רק 0.3% ממכשירי האנדרואיד בשוק כבר מריצים את אוריאו (8), בעוד 20.6 מריצים את נוגט (7), 30.9% את מרשמלו (6), 27.2% את לוליפופ (5), 13.8% את קיטקט (4.4) ו-6.2% את ג'לי בין (4.1, 4.2 ו-4.3). במקביל, לפי אפל, נכון ל-6 בנובמבר, 52% ממכשירי האייפון, האייפד והאייפוד טאצ' כבר מריצים את iOS 11, לעומת 38% שעדיין דבקים בגרסה 10 ו-10% על גרסאות קודמות. הפער הזה משמש מקור לבדיחות קבועות באירועי ההשקה של האייפון, וכבר הפך למסורת של ממש.

אבל עד היום, מציין סאבוב, לפחות מכשיר חדש שהגיע לשוק הריץ תמיד את גרסת האנדרואיד האחרונה, וה"היתקעות" עם גרסה ישנה היתה בגלל חוסר עדכונים לאחר מכירת המכשירים. עתה, כך נראה, אפילו מי שקונה את המכשיר האחרון לא יכול להיות בטוח שהוא מגיע עם כל מה שהבטיחו לו שיש באנדרואיד העדכנית: זמן הדלקה מהיר פי שניים, פעילות מהירה יותר וחיי סוללה ארוכים יותר בזכות הגבלת פעילות אפליקציות ברקע, הצגת מספר ההתראות החדשות בכל אפליקציה על האייקון שלה, יכולת "לדחות" (snooze) התראות למועד מאוחר יותר, בחירה אוטומטית של כתובות ומספרי טלפון ללא צורך בגרירת סמן, "נעיצת" אפליקציה באחת מפינות המסך כאשר על שאר המסך מוצגת אפליקציה אחרת ועוד.

כל החברות, כמובן, נשבעות שהן עושות ככל יכולתן כדי לשחרר עדכונים למכשירים בהקדם - אך זה לא מסביר איך ייתכן שב-2017 מי שקונה מכשיר אנדרואיד יקר לא יכול להיות בטוח שיקבל את מה שבאייפון נחשב למובן מאליו - התכונות העדכניות שאפל הבטיחה לו.