אייפון 6, שנמכר בישראל החל מהיום, שונה מאוד מקודמיו. הוא נראה אחרת, הוא בנוי אחרת ומעל הכל – אולי לראשונה בתולדות הסדרה, היא זו המנסה לצמצם פערים מול המתחרים ולא להיפך. אחת הדוגמאות לכך היא גלקסי אלפא של סמסונג, שיצא בישראל במהלך החגים כמכשיר "דור 4.5" הראשון בארץ ונראה כמו הכלאה בין אייפון 5s לאייפון 6. הוא כולל רשימת תכונות כמעט זהה לזו של האייפון החדש בתג מחיר נמוך יותר. האם הוא מוצלח מספיק כדי להוות את מה שהשוק מדבר עליו כבר שנים – "אייפון קילר"?

עיצוב וממשק

גלקסי אלפא
כמו אקססורי אופנתי. סמסונג גלקסי אלפא

לפני הכל – בניגוד למכשירי סמסונג הקודמים, גלקסי אלפא באמת חתיך. השוליים המתכתיים שלו – ראשונים מסוגם בסמסונג, ומועתקים כמעט אחד לאחד מהדורות האחרונים של אייפון - והגב עם הכיסוי דמוי העור המונע החלקה מהיד, מעניקים לו מראה יוקרתי ואיכותי. מבחינה זו, האלפא הוא כמו אקססורי. נתקפנו צער לנוכח המחשבה שאת כל היופי הזה בסופו של דבר צריך לארוז לתוך מגן מכוער.

התכונה החשובה ביותר במכשיר, מלבד הגוף בעל המסגרת המתכתית שנועדה לענות לתלונות על הפלסטיק הזול של סמסונג, הוא הגודל: בשונה משאר מכשירי החברה, הוא בעל מסך 4.7 אינצ' – מצד אחד, מספיק גדול כדי ליהנות מקריאה וצפייה, ומצד שני לא גדול מדי ונוח למדי לשימוש ביד אחת ולנשיאה בכיס. הוא גם דק וקל משקל, עד כדי כך שקל לשכוח אותו בכל מני מקומות, כמו שאכן קרה לי.

הכפתורים, לצערנו, נשארו הכי סמסונגיים שאפשר: כפתור הבית הפיזי המלבני, ולצידו שני כפתורי מגע. שני הכפתורים הללו, כהרגלה המגונה של סמסונג, ממוקמים הפוך מביתר מכשירי אנדרואיד – כפתור ה"חזור" בצד ימין וכפתור מנהל המשימות, שהחליף את כפתור התפריט, בצד שמאל. כדי להוסיף חטא על פשע, האייקונים של הכפתורים בלתי נראים עד אחרי שלחצתם עליהם – רק אז, פתאום, הם מוארים ומבשרים לכם שאופס, שוב לחצתם על הכפתור הלא נכון.

בנוסף, כפתור ההדלקה/כיבוי/נעילה/פתיחה ממוקם קרוב לראש צידו הימני של המכשיר בעוד מקשי עוצמת הקוד ממוקמים משמאל – בחירה הגיונית למדי, אם כי גם היא שונה מרוב מכשירי האנדרואיד, בהם כל הכפתורים האלה נמצאים באותו צד.

ממשק המכשיר הוא TouchWiz של סמסונג, בגרסה חדשה שאמורה להיות מפושטת מבעבר. כך, העיצוב "השתטח" והפך דומה יותר לעיצוב מערכת האנדרואיד כפי שגוגל רוצה שתיראה, אך עם מספיק שינויים כדי לסבך את מי שעובר ממכשיר אחר – כולל מכשירי סמסונג שאינם גלקסי S4 או S5. מסכי הבית סטנדרטיים לכאורה, אך כוללים מסך עדכונים מעצבן שאין מה לעשות איתו וקצת מסובך להסיר אותו. מצד שני, תפריט האפליקציות מעוצב בצורה מינימליסטית וידידותית מאוד, המאפשרת לסדר את האפליקציות בשלל דרכים, כולל יצירת תיקיות. כמובן שאת התפקוד של מסכי הבית ניתן להחליף בעזרת הורדת אפליקציית מסך בית חלופית לפי טעמכם האישי.

לעומת זאת, מסך ההגדרות במכשיר לא ידידותי כלל. לעומת רוב מכשירי האנדרואיד האחרים, הוא לא מוצג כשורות אלא כטבלה – בדומה לתפריט האפליקציות. האייקונים של תת-התפריטים השונים לא תמיד מובנים ולוקח זמן רב להתרגל אליהם ולמצוא את הדרך להגדרות הרצויות.

ציון לטובה מגיע למקלדת הנוחה למדי, בעלת השורה הנוספת למספרים – מה שחוסך זמן רב בהקלדה.

תצוגה וביצועים

המסך של אלפא, בן ה-4.7 אינצ', הוא מסך באיכות HD – בדומה לאייפון 6 ולמכשירי תת-סדרת Xperia Z Compact של סוני, שהיתה הראשונה לייצר מכשירים מוקטנים עם מפרט של מכשירי דגל. זוהי איכות נמוכה מזו של מכשירי הגלקסי הגדולים יותר, אך בגודל זה היא בהחלט מספיקה. עם זאת, יש למסך חסרונות אחרים: כמו כל מסכי Super AMOLED של סמסונג, צבעים בו מוצגים באופן בוהק מדי ולא מציאותי. בנוסף, בהשוואת המסך

מול מסך מסוג דומה שאינו של סמסונג הבחנו בקלות בכך שהוא מתקשה להציג גוונים מדורגים, וכך נוצר הרושם שמדובר במסך ישן מהסוג שתמך במספר צבעים ירוד.

מבחינת חומרה, מדובר באחד המכשירים החזקים בעולם, עם מעבד בעל שמונה ליבות – ארבע מהן מיועדות לפעולות הדורשות עוצמת עיבוד חזקה והארבע האחרות חסכוניות יותר באנרגיה ומשמשות למשימות רגילות. הוא עמד בכבוד בכל משימה שהטלנו עליו – החל מגלישה ממושכת ברשת, דרך קפיצה בין מספר אפליקציות למולטיטאסקינג ועד צילום וידאו באיכות אולטרא-HD. הוא כמעט לא התחמם ולא הרגשנו איטיות כלשהי.

מולטמדיה

גלקסי אלפא
פלאש על הדופק. סמסונג גלקסי אלפא

המצלמה האחורית במכשיר, בעלת חיישן 12 מגה-פיקסל, מצלמת מעולה גם באור יום וגם בחושך. תמונות שצולמו בתשע בערב נראות כמו חמש - די מרשים. למעשה, היא הצליחה להביך מכשירים של חברות שנחשבות איכותיות הרבה יותר מסמסונג בתחום הצילום גם בתחום איזון הצבעים וגם בתחום הבהירות. עם זאת, גם כאן, לפעמים נראה שהמכשיר מנסה לעבד את התמונה יותר מדי, והתוצאה עלולה להיות צבעים מודגשים מדי.

למצלמה גם מספר טריקים נחמדים, ביניהם "מצב יופי" המחליק את העור וגורם לכל אחד להיראות מיליון דולר, באופן מלאכותי פחות מאשר ב-Note 3; צילום בשתי המצלמות בו-זמנית, המאפשר לצלם ולמצולמים להיכנס לתמונה בתוך לב, אליפסה מטושטשת, קוביה ועוד; ומצב צילום וידאו בהילוך איטי.

אודיו נשמע מצוין במכשיר הזה, גם באזניות וגם ברמקול המובנה. עוצמת השמע ברמקול חזקה למדי ואיכות הצליל טובה ביחס לרמקולים סלולריים אחרים. אין הרבה סיכוי שתפסידו את הצלצול שלו – כל עוד הרמקול לא מכוסה מסיבה כלשהיא. גם שיחות נשמעות מצוין.

תוספות

גלקסי אלפא, בדומה לאחיו הגדול גלקסי S5, כולל סורק טביעת אצבע המשולב בכפתור הבית, בדומה לחיישן ה-Touch ID באייפון 5s ו-6. החיישן משמש לפתיחת מסך הנעילה, הגנה על תיקיות מסוימות ועוד. אפשר להגדיר שתי אצבעות לפתיחת המכשיר – האצבע, כמובן, אך גם האגודל – שאיתו בדרך כלל נוגעים במסך בעוד האצבעות האחרות אוחזות במכשיר.

סריקת האצבע נעשתה יחסית בקלות. המכשיר קלט אותה ומגיב לה יפה ובלי בעיות. אבל האגודל - שאותו צריך להעביר באלכסון – נוטה לגרום לחוסר זיהוי וניסיונות חוזרים ונשנים לפתיחת המכשיר – לעתים קרובות עד כדי כך שהתייאשנו, העברנו את המכשיר ליד שמאל ופתחנו אותו עם אמצבע יד ימין.

חשוב להוסיף כי הסורק של סמסונג טוב פחות מזה של אפל גם בדרך פעולתו: אצל האחרונה סריקת האצבע נעשית כאשר האצבע נחה על הכפתור, בעוד אצל היצרנית הקוריאנית דרושה גרירה של האצבע על הכפתור, מה שמסרבל את התהליך באופן משמעותי.

המכשיר יכול גם למנות את הצעדים של בעליו במהלך היום באופן אוטומטי – מה שחוסך רכישת צמיד כושר נפרד. על פניו לא נראה שהיכולת הזו זוללת את הסוללה, אז זה דבר חיובי. מצד שני, שמנו לב שהמדידה רחוקה מלהיות אמינה ומחשיבה כמעט כל תנועה של המכשיר כצעד - בעוד במכשיר אחר שהיה אצלנו במהלך התקופה המדידה היתה מדויקת הרבה יותר. בסיכום יומי היה ההפרש ביניהם יותר מ-10% בבמוצע.

גם מד דופק יש במכשיר של סמסונג, הפועל על ידי הנחת האצבע על נורת המבזק של המצלמה. המדידה מהירה וקלה והנתונים נשמרים ומוצגים באופן שמאפשר לעקוב אחר מדד הבריאות הבסיסי הזה גם אם אתם לא באמת מבינים למה ואיך.

חיי סוללה

למרות שלל היכולות שלו והסוללה הקטנה יחסית – 1860 מיליאמפר/שעה – המכשיר הפגין אורך רוח והחזיק יום עבודה ארוך שכלל גלישה, צילום סטילס ווידאו בכמות בסיסית ושעתיים של מוסיקה (באוזניות חוטיות) מהבוקר עד שעות הפריים-טיים של הערב (8-9) ועוד נשארו 20%, למקרה שאין זמן לטעון את המכשיר לפני יציאה לילית בה השימוש במכשיר צנוע יותר. מצב החיסכון בסוללה של המכשיר, ההופך את המסך לשחור-לבן ומכבה את התקשורת כאשר המסך מכובה, מסוגל להגיע גם למספר ימים שיבייש את מכשירי נוקיה משנות ה-90 המאוחרות בואכה 2000.

סיכום

גלקסי אלפא הוא כל מה שרצינו מסמסונג אי פעם. הוא כולל את כל השכלולים האפשריים מבית תאגיד הענק בגודל הגיוני ועיצוב שלא יבייש גם בעלים בעלי מודעות גבוהה ביותר לענייני יופי. למרות מספר חסרונות, זהו אחד המכשירים הטובים בעולם ולפחות בקרב משפחת האנדרואיד הוא קובע סטנדרט חדש למכשירי "מיני" – למרות שלמעשה, קובע הסטנדרט בקטגוריית מכשירי האנדרואיד המוקטנים-אך-לא-מוחלשים היה זה של סוני, שנמצא עתה כבר בדור השני שלו. עם מחיר רשמי