בפעם הבאה שאתם רוצים להיות מרוכזים במשהו, לא מספיק שתעבירו את הסמארטפון למצב שקט - אתם צריכים להיפרד ממנו לחלוטין, להשאיר אותו רחוק מכם. כך לפחות מנסה להמחיש לנו ניסוי שנערך בית הספר לעסקים על שם מקומבס באוניברסיטת טקסס שבאוסטין. 

לא מדובר במחקר מקיף שנערך במשך שנים, אלא שני ניסויים, שלהם החוקרים גייסו יותר מ-500 סטודנטים, ושבמהלכם נבחנה היכולת הקוגניטיבית שלהם על ידי מבחן סטנדרטי. מה שהמשתתפים לא ידעו הוא שהחוקרים חילקו אותם לשלוש קבוצות באופן אקראי וביקשו מחברי קבוצה אחת להשאיר את הסמארטפונים שלהם על השולחן בזמן המבחן, מחברי הקבוצה השנייה להשאיר את המכשירים בכיס או בתיק ומחברי הקבוצה השלישית להשאיר את המכשירים בחדר אחר. כל המכשירים הועברו למצב שקט כדי שלא יפריעו למבחן עם התראות.

תוצאות המבחנים הראו שהנבחנים שהשאירו את הטלפונים על השולחן קיבלו ציונים נמוכים יותר מאלה שהטמינו אותם בכיס - אך שתי הקבוצות האלו יחד קיבלו ציונים נמוכים יותר מהקבוצה שחבריה השאירו את המכשירים בחדר אחר.

ניסוי נוסף בדק האם יש קשר בין רמת התלות של אנשים בסמארטפון שלהם כפי שהם רואים אותה להשפעה של המכשיר על יכולותיהם הקוגניטיביות. כאן התקבלו תוצאות מפתיעות עוד יותר: אנשים שדיווחו על תלות גבוהה בסמארטפון אמנם הראו, כצפוי, יכולת ירודה מאוד במבחנים כאשר הטלפון היה מונח לפניהם - אך כאשר הטלפון לא היה מולם הם הצליחו במבחנים הרבה יותר מאלה שדיווחו על תלותיות נמוכה במכשיר, ולא משנה אם המכשיר היה בתיק, בכיס או בחדר אחר. בין אלה שדיווחו על תלותיות נמוכה במכשיר, דווקא כאשר הוא היה בכיס, ולא על השולחן, הם השיגו את התוצאות הגרועות ביותר.

אדריאן ווארד, עוזר הוראה באוניברסיטה שעמד בראש המחקר, אומר ש"ראינו מגמה רציפה שמעידה כי ככל שהסמארטפון נוכח יותר, היכולת הקוגניטיבית של המשתתפים ירדה. זה לא שדעתם של המשתתפים הוסחה בגלל התראות שהתקבלו בסמארטפונים. עצם הנוכחות של המכשיר הספיקה כדי להפחית את היכולת הקוגניטיבית. המודע שלכם לא חושב על הסמארטפון, אבל התהליך שבו אתם דורשים מעצמכם לא לחשוב על משהו משתמש בחלק מהמשאבים הקוגניטיביים המוגבלים שלכם. זה מעייף את המוח".