נדמה שבניגוד לכל תחום אחר בחיינו (כמעט), פעולת שכפול המפתחות כמעט שלא השתנה בעשורים האחרונים. אך לאחרונה, מספר חברות אמריקאיות מנסות לחדש ולנער את האבק גם מהתחום האפור והמשעמם זה, ולהקל על חיינו. האמצעים? סורקים, טביעות אצבע ואיך לא – הסמארטפון שלנו.

שרות דיגיטלי לשכפול מפתחות
שרות דיגיטלי לשכפול מפתחות

צלם את המפתח, קבל הביתה את השכפול

אם מסתכלים על המהפכות הטכנולוגיות שמתרחשות סביבנו, נדמה שמפתח הרגיל שאנו מכירים הוא מוצג כמעט ארכיאולוגי. לאחרונה קמו מספר חברות אמריקאיות, המציעות לצרכנים (אמריקאיים בלבד כרגע. יזמים ישראליים, זה הזמן להרים את הכפפה) לשכפל את מפתחות הבית שלהם בדרכים שמתאימות קצת יותר למאה ה-21.

כתבות נוספות ב-Geektime:
מהפכה במטבח: ספריי שמכין עוגות תוך פחות מדקה
איך זה שעוד לא נמצא פתרון מדעי למנהרות?

השירות הראשון הוא keysduplicated.com שמציע לשכפל את מפתחות הבית שלכם בעזרת, ובכן, מצלמת הסמארטפון שלכם. כל שעליכם לעשות הוא להוריד את האפליקציה הייעודית של השירות, לצלם את המפתח משני צדדיו, למלא את המייל שלכם וזהו בערך.

רובוטי השכפול של החברה, שמשכפלים בפועל את המפתח, תוכננו ונבנו על ידי עלי רחימי, בעל תואר דוקטור מ-MIT ופסקאל וואסאם, מהנדס מכונות. ברגע שמתקבלות תמונות המפתחות, התוכנה שפיתחה החברה מנתחת את התמונות, ובעזרת חישובים מורכבים, מחשבת את מידות ועובי המפתח, כמו גם מידות החריצים והזיזים הבולטים. לאחר ניתוח התמונות, רובוט השכפול מייצר את המפתח המשוכפל, שנשלח אליכם (חינם) בדואר.

הרעיון אגב עלה במוחו של סם, מנעולן החברה, בעל ותק של 30 שנה בתחום. יום אחד, כאשר לקוחה ננעלה מחוץ למכוניתה, מפתח המכונית שלה נשאר על המושב. סם הצליח לצלם את המפתח ולייצר בעזרת הצילום מפתח משוכפל, שפתח בהצלחה את המכונית. הימים, אגב, היו ימי שנות ה-80 העליזות, לפני החיישנים, סורקי התלת-מימד המשוכללים ומצלמות המגה-מגה-פיקסל של היום. סם נעזר במצלמת פולארויד פשוטה והרבה מיומנות.

רוב השכפולים נעשים מסיבות ידועות: כדי שיהיה אחד "ספייר" בבית, כאשר זוג עובר לגור ביחד, לבן משפחה, לעובד משק בית וכו. אולם, בחברה מציעים את השירות גם לשוק העסקי. החברה יכולה לשמור את העיצוב של המפתח בענן, ובלחיצת כפתור, ללא צורך לצלם או לשלוח דבר, לשכפל מפתח חדש ולשלוח אותו לכתובת על פי בקשתכם. כך למשל מציעה החברה שירותי שכפול בעזרת צילום מפתחות לחברות ניהול נכסים וחברות אחזקה לצורך ניקיון הדירות שבאחריותם.

עתה גם פונה החברה לנתח השוק הצומח של משכירי הנכסים ב-Airbnb, שיוכלו לשלוח לביתם של האורחים את המפתחות לנכסים המושכרים מבעוד מועד, ללא צורך לפגוש אותם. לאחר האירוח, האורחים משאירים את המפתחות בנכס. בנוסף, החברה גם מציעה API של השירות, שמאפשר לחברות אחרות (כמו שירותי משלוחים או חברות ניקיון) להשתמש בשירות כדי לשכפל מפתחות לצורכיהן.

צפו כיצד המערכת של KeysDuplicated מנתחת את צילום הסמארטפון:

 

הסמארטפון שלנו הוא כלי פריצה

אין ספק שהשירות מקל משמעותית על המשתמשים בו. הוא פוטר אותם מלגשת פיזית לחנות, לחפש חנייה או להמתין בתור. גם האפשרות לשכפול מתוך ענן שמציעה החברה, מבשרת אפשרויות חדשות הן לבעלי עסקים והן לאנשים פרטיים. אולם לצד כל היתרונות הללו, מנקרת במוחנו שאלה. תגידו, אתם השתגעתם?

הרי לכאורה לפחות, כל אחד יוכל לצלם בחשאי מפתח של אדם אחר, זר לחלוטין, לקבל ישירות אליו את המפתח המשוכפל ולרוקן את ביתו מכל תכולתו. נכון שגם היום, נוהגים פורצים לשכפל מפתחות על ידי הטבעה שלהם בפלסטלינה ויצירת תבנית. אולם, עתה, השירות שמציעה החברה יכול להפוך את הסמארטפון שלכם לכלי פריצה, פשוט על ידי צילום זריז של צרור מפתחות תמים שמונח על השולחן לידכם.

מה יש לבעלי החברה להגיד על זה? ובכן, הם טוענים להגנתם, שגם בלי השירות שלהם – זה מסוכן להשאיר מפתחות ככה סתם, ללא השגחה. אנשים עלולים להטביע אותם בפלסטלינה או להשתמש במדי מפתחות מיוחדים. לטענתם, מישהו עם כוונות זדון, יעדיף את השיטות האלו על פני השירות שלהם, משום שהם מקבלים תשלום רק בכרטיס אשראי, כך שבמקרה של הונאה, הם יוכלו להעביר את הפרטים לרשויות; וסיבה שנייה, משום שהם מקפידים על צילום איכותי, משני הצדדים של המפתח. לכן, צילום אגבי שנעשה ללא ידיעה – לא יספק אותם.

אגב, בחברה מדגישים שזו עוד סיבה מדוע אינם מקבלים תשלום בביטקוין, שנחשב לאמצעי תשלום אנונימי יחסית. בנוסף, מדגישים בחברה שהם לא שומרים את כתובת המשלוח שלכם, ולכן לא ניתן יהיה לקשר מפתח משוכפל לכתובת מסויימת, ותמיד ניתן לתת ככתובת משלוח את מקום העבודה.

שרות דיגיטלי לשכפול מפתחות
KeyMe
לא היחידים

שירות מתחרה ל-Keys Duplicated הוא שירות KeyMe, שדומה במהותו, אבל שונה מאוד בחוויה שהוא מציע. בניגוד לשירות המקביל, השירות הוא למעשה מעין מנעולן וירטואלי, שמשכפל את המפתחות שלכם במכונה אוטומטית בסגנון מכונות השתייה והחטיפים המוכרות. כדי להשתמש בשירותי KeyMe, יש לגשת לאחד מהקיוסקים שלה, להכניס את המפתח לחריץ המיוחד, ובזמן שהמערכת סורקת את המפתח, לבחור את הדוגמה הרצויה למפתח מתוך מבחר דוגמאות.

בין הדוגמאות ניתן למצוא הדפסים של הסאבווי, הנסיכות של דיסני, ניו יורק ניקס או אפילו מפתח שהוא גם פותחן בקבוקים. עתה, לאחר העברת כרטיס האשראי, מופיעה אנימציה של מנעולן חביב שמכין את המפתח, כשבסופה מקבל המשתמש את המפתח המשוכפל.

גם כאן, החברה מציעה חשבון ענן מיוחד בו ניתן לשמור את כל המפתחות שלנו, כולל העיצובים שבחרנו ולגשת אליהם מכל מקום, כדי לשכפלם. כך למשל אם ננעלנו מחוץ לבית ללא מפתח, ניתן פשוט לגשת למכונה ולהדפיס מפתח נוסף, כשההזדהות נעשית בעזרת טביעת אצבע. לחילופין, ניתן לגשת לכל מנעולן ולהציג לו את פרטי המפתח כפי שהם מקוטלגים באפליקציה, מה שיספק לו את כל המידע הדרוש ליצירת עותק מושלם של המפתחץ

גם ב-KeyMe מודעים לסוגיית האבטחה ולכן הם מצהירים שאינם שומרים מידע אודות כתובת המגורים של המשתמשים שלהם, הם דורשים הרשמה לשירות במייל וטביעות אצבע עם כל גישה לקיוסק, כמו גם שירות התראות למייל על כל פעילות בחשבון.

 

הכתבה התפרסמה במקור ב-Geektime