הסמארטפון לומיה 925 של נוקיה (צילום: Nokia)
הילד היפה במשפחת לומיה "המכוערת". לומיה 925 | צילום: Nokia

 

נוקיה, בעבר השליטה הבלתי מעורערת על שוק הסלולר העולמי והישראלי, חוותה בשנים האחרונות צניחה חופשית בלי מצנח. היא החליפה אסטרטגיות בקצב של גרביים ובסופו של דבר נאלצה לבצע מהלך תמוה ולשים את כל הביצים בסל של מישהוא אחר - מיקרוסופט. כעת, כשלפי נתוני המכירות היא מתחילה להתאושש, מגיעים לישראל יותר ויותר מכשירים חדשים שלה. אחד מהם הוא לומיה 925, שדרוג קל למכשיר הדגל 920 שהושק כאן בתחילת השנה. אז מה יש בו ומה אין בו?

עיצוב וממשק: ווינדוס פון נשאר ווינדוס פון

כמכשיר שנועד להיות שיפור קל בלבד של מכשיר קיים, לומיה 925 לא מביא בשורות גדולות. השינוי המשמעותי ביותר בו הוא העיצוב החיצוני, שנפרד מגוף הפוליקרבונט של קודמיו לטובת פלסטיק רגיל בתוך מסגרת אלומיניום מלבנית. בזכות שינוי חומרי הגלם עבר המכשיר דיאטה רצינית והפך מהילד השמן בכיתה לדוגמן חטוב-גזרה ונוצץ שנמצא תמיד במרכז תשומת הלב. גם משקלו ירד בכ-40 גרם - הפרש דרמטי כשמדובר בסמארטפון.

עוד NEXTER בעמוד הפייסבוק שלנו 

על הגוף החדש משולבים אותם מרכיבים מהגוף הישן וכמעט באותו סדר: הצד הקדמי מכוסה ביריעת זכוכית מחוסמת שמאחוריה ממוקמים המסך, כפתורי המגע והאפרכסת. בצד ימין נמצאים כל הכפתורים הפיזיים - ווליום, כיבוי/הדלקה/נעילה/פתיחה וצילום, לפי הסדר מלמעלה למטה. בצד האחורי נמצאים המצלמה, המצוידת בעדשה חדשה ומשודרגת בעלת 5 אלמנטים (לעומת 4 ב-920), המבזק והרמקול שהועבר מהצד התחתון, כמו גם שורה של שלושה עיגולי מתכת חשופים. אלה משמשים לחיבור של רכיב טעינה אלחוטי המשולב בכיסוי מיוחד למכשיר המאפשר לטעון את המכשיר בהנחה על משטח בתקן "צ'י", ללא התעסקות בחוטים ותקעים (ב-920 הרכיב היה משולב בתוך המכשיר עצמו). בראש המכשיר ממוקמים חיבור האזניות וחיבור הטעינה, שהועבר גם הוא מהצד התחתון מסיבה לא מובנת אל המיקום החדש והמוזר, הגורם לכך שבזמן טעינה על המכשיר להיות מונח כאשר המשתמש צופה במסך הפוך.

גם עיצוב התוכנה של המכשיר זהה כמעט לחלוטין לקודמו. אחרי הכל, זו אחת מנקודות האפיון המרכזיות של Windows Phone - אחידות. ממשק האריחים החיים לא השתנה בין המכשירים והוא עדיין מעט חדגוני ומאוד ידידותי למשתמש. הוא עובד היטב, כרגיל, אינו מגמגם אבל גם חסר תכונות חשובות כגון מרכז התראות מסודר, שיגיע בשנה הבאה במסגרת עדכון התוכנה Windows Phone 8.1.

הסמארטפון לומיה 925 של נוקיה (צילום: Nokia)
המסך חד, חלק וחסכוני | צילום: Nokia

תצוגה וביצועים: יופי מלאכותי

אחד ההבדלים המעטים בין מכשיר זה לאחיו השמנמן הוא המסך. גודלו עדיין 4.5 אינצ', אך הטכנולוגיה הוחלפה מ-LCD ל-OLED. התוצאה מתבטאת בשני אופנים: ראשית, צבעים מוצגים אחרת על מסך ה-OLED. הם חדים יותר, בוהקים יותר אך גם נאמנים פחות למציאות ונוטים לגרום לתמונות ווידאו להיראות מלאכותיים מעט. דווקא באור שמש הם מחווירים לעומת הניגודיות הנפלאה של המסך הישן יותר. ההבדל השני בין המסכים הוא היכולת של החדש להפעיל רק חלק מהתצוגה תוך חיסכון ניכר בחשמל, מה שמאפשר שימוש בתכונת Glance Screen של נוקיה (הרחבה בפרק האפליקציות).

הביצועים של המעבד בעל שתי הליבות במהירות 1.5 גיגה-הרץ המסתתר במכשיר, באופן צפוי, מצוינים בדיוק כמו של כל מכשיר Windows Phone אחר. האנימציות חלקות, מעבר בין אפליקציות מתבצע במהירות וקשה מאוד למצוא מצב בו הטלפון יתקשה להגיב מיידית לכל פעולה של המשתמש. עם זאת, מי שרגיל לאייפון החדש ביותר או למכשירי הגלקסי האחרונים עלול למצוא את עצמו מחכה יותר זמן לעליית אפליקציות בהפעלה ראשונה או בחזרה אליהן בריבוי משימות לאחר השהיה ארוכה.

קול: הרמקול חוזר אחורה

השמע במכשיר הלומיה 925 עובד לא רע בכלל. שיחות ומוסיקה נשמעות מצוין בכל תנאי - דרך האפרכסת המובנית, אזניות החיבור ישיר או דיבורית בלוטות' ממוצעת. הרמקול המובנה גם הוא יחסית איכותי, אך מיקומו בחלק האחורי, יחד עם מבנה המכשיר, גורמים לבעיה: בעת שימוש ברמקול כאשר הטלפון מונח עם המסך כלפי מעלה, הרעידות של הפלסטיק מזיזות את המכשיר וגרמו לו ליפול מכמה שולחנות בניסויים שלנו.

מצלמה: לא עוד מצלמפון

כמכשיר דגל בסדרת הלומיה של נוקיה, גם זה, כמו קודמיו בתור וכמו יורשיו שכבר החלו להימכר בחו"ל, מתמקד בצילום. מאחורי עדשת קארל צייס האיכותית שלו, בעלת 6 אלמנטים, מסתתר מנגנון ייצוב תמונה המיועד לאפשר צילום יציב יותר של תמונות ווידאו, ללא מריחות ותוך לכידה של יותר אור.

התוצאות מצוינות. כמעט כל תמונה שצילמנו במכשיר יצאה ברורה וחדה, גם בצילום תוך כדי הליכה או נסיעה (לא כנהג!). הצבעים מצוינים, אם כי לפעמים קצת מוגזמים - במיוחד בתמונות שצולמו עם עזרת מבזק ה-LED, הגורם לסינוור כללי של התמונה לא פעם בשל רגישות העדשה.

מלכת הקרח  הפרח בגני  חתולים בצמרת  חוגגים 20 לקשת

אפליקציית הצילום עצמה התונה לבחירת המשתמש, כאשר ניתן לבחור בין האפליקציה המובנית במערכת של מיקרוסופט לבין Nokia Camera. השנייה מעניקה למשתמש שליטה מוגברת על כל מעפייני הצילום, החל מהמיזמן החשיפה ועד איזון הלובן, בנוסף לשלל תכונות מתקדמות כגון צילום עם פילטרים וצילום רצף תמונות מהירות שלאחר מכן ניתנות לאיחוד לתמונות מונפשות, תמונות בהן אנשים נמחקים לטובת מה שנמצא ברקע או תמונות בהן עצם בתנועה מופיע מספר פעמים על התמונה.

אפליקציות ותוכנה: כל מה שנוקיה יכולה להציע. כמעט

מלבד המצלמות המושקעות, מנסה נוקיה לבדל את מכשירי ה-Windows Phone שלה ממתחרים תוצרת סמסונג, HTC או היצרניות הסיניות וואווי ו-ZTE באמצעות שימוש (לרעה?) במחלקת התוכנה שלה, שבקרוב תהפוך לחברה נפרדת בשם Here. הדבר מתבטא באפליקציות בלעדיות כגון שירות המפות Here Maps, הנחשב לאחד האיכותיים בעולם ועליו מבוססות אפליקציות כמו ווייז, שירות הניווט Here Drive+ הכולל אפשרות להוריד את המפות של המדינה כולה למכשיר כדי לחסוך את הצורך להיות מחובר לאינטרנט הסלולרי במהלך הנהיגה, אפליקציית תכנון הנסיעות בתחבורה הציבורית Here Transit שאת הגעתה לשוק הישראלי חשפנו כאן לראשונה לפני כשבועיים ואפליקציית המציאות הרבודה Here City Lens המציגה עסקים קרובים על גבי תמונת שדה הראייה של מצלמת המכשיר בזמן אמת.

בנוסף לאפליקציות הרבות של חטיבת שירותי המיקום בנוקיה, מציעה החברה מספר אפליקציות נוספות שאין לאף אחד אחר, כאשר רובן עוסקות בתחום הצילום כפי שהוזכר בחלק העוסק במצלמה. בנוסף, כוללים מכשירי נוקיה את אפליקציית Glance Screen, המאפשרת להציג שעון והתראות על המסך כאשר המכשיר במצב המתנה. מטרת התכונה, שאינה מחליפה את מסך הנעילה הרגיל אלא נוספת אליו, הוא לחסוך למשתמש את הדלקת המסך בכל פעם שהוא רוצה לדעת מה השעה או האם ממתינות לו הודעות כלשהן. הצגת המידע הזה על גבי מסך כבוי בעזרת הפעלה של חלק קטן ממנו בלבד חוסך בסוללה ובזמן, מאחר והמכשיר יודע להציג את המסך רק בעת הוצאה מהכיס.

הבעיה מתחילה, כרגיל, כאשר מגיעים לעניי חנות האפליקציות: בין קרוב ל-200,000 האפליקציות המוצעות למשתמשי מיקרוסופט עדיין חסרות רבות, ורבות אחרות המוצעות חינם באנדרואיד ואף באייפון עולות כאן כסף. אז נכון שבחודש שעבר הגיעו ווייז ואינסטגרם, אך אפילו בהן מורגש הבדל אדיר בתכונות, שכאילו מפגרות אחרי האפליקציות למערכות ההפעלה האחרות בקרוב לשנה. כך שעדיין, הבחירה במכשיר המבוסס על המערכת של מיקרוסופט כרוכה בוויתור על תוספות רבות שאצל המתחרים נחשבות למובנות מאליהן.

חיי סוללה

כמו רוב מכשירי הסמארטפון בשוק כיום, לומיה 925 שורד יום עבודה וקצת יותר בשימוש סביר, כאשר שימוש קל יותר מגיע גם ליממה וחצי ושימוש כבד מסוגל לרוקן אותו בתוך פחות מיום עבודה.

סיכום ומסקנות

לומיה 925 הוא מכשיר טוב. אפילו טוב מאוד. את כל מה שהוא יודע לעשות הוא עושה בדיוק כמו שצריך, בלי להתלונן ובלי לעצבן. במחיר רשמי של 2,900 שקל בחנות של יורוקום והחל מ-2,350 בזאפ, הוא אפילו תחרותי למדי.

הבעיות היחידות העומדות בפניו הן הפוטנציאל הלא מנוצל של המערכת והעובדה שחודש אחריו נחת בישראל היורש, לומיה 1020, שכולל את כל היתרונות שלו (מלבד מחיר, על כך בסקירה שלו) ובנוסף מצלמה ברמה אחרת.

>> המצלמפון גלקסי S4 זום: למי הוא באמת מתאים?

לסקירות נוספות