פעוטה על מיטה מביטה למצלמה וברקע ילד בפסים שוכב (צילום: Weekend Images Inc., Istock)
לא כולם צריכים לדעת על הילדים שלכם הכל | צילום: Weekend Images Inc., Istock

פייסבוק עשה ועושה הרבה מאוד טוב לאנשים. זה מקום להתעדכן בכל מה שקורה עם החברים שלכם, להתעדכן בחדשות מהעולם, לגלות מה שמעניין, להעביר את הזמן במשחקים, להעלות תמונות ועוד ועוד. אי אפשר להתווכח עם העובדה שהאתר הזה מוצלח, אבל באיזה מחיר? ככל שעובר הזמן אנחנו מתרגלים לספק יותר ויותר מידע על עצמנו. דברים שלא היינו חושבים לספר בכלל לפני שלוש שנים בלבד, הפכו להיות שכיחים. זה מתחיל מהשם האמיתי שלכם ועובר לתמונות מאירועים שונים.

זה ממשיך משם לעדכון שוטף כמעט על המיקום שלכם ושיתוף של אנשים בתמונות של הילדים שלכם. נכון, לפייסבוק יש לא מעט מערכי אבטחה שנועדו לשמור שכל המידע הזה לא יגיע לידי זרים, אבל רוב האנשים לא יודעים להפעיל את המערכים האלו וגם כאשר הם פועלים, יש מספיק דרכים לעקוף אותם. אז איך אפשר להיזהר? הנה כמה דברים שאולי כדאי שלא תספרו לאף אחד.

1.    אתם ממש לא חייבים לספר לאף אחד שאתם לא בבית

אנחנו נהנים לשתף אנשים, וזה הפך להיות כל כך טבעי שברור לנו שאם אנחנו יוצאים מהבית אז נספר גם בפייסבוק. הבעיה היא שברגע שכתבתם שאתם יוצאים לפגישות בתל אביב ותחזרו מאוחר, אתם בעצם כותבים שהבית שלכם ריק וישמח לארח גנב או קבוצה של גנבים שאין להם תוכניות אחרות. 

התופעה הזו הופכת להיות חמורה יותר בטיול לזמן ארוך, בו יש המון צילומים שאתם רוצים להראות לחבר'ה. יש הרבה מאוד קסם במיידיות בה אפשר לשתף אנשים, אבל לא יקרה כלום אם תפרסמו את התמונות אחרי שתחזרו. גם לא יקרה כלום אם תספרו לכולם שהייתם בפגישות לאורך היום, אחרי שכבר הגעתם הביתה. למעשה ככה יהיה לכם גם יותר לכתוב כי תוכלו לספר לנו איך היה.

2.   אל תספרו איפה אתם גרים

זה לחלוטין משלים את הנושא הקודם. זה לא שקשה במיוחד לגלות כתובת היום, אבל אין סיבה שתעשו את העבודה בשביל הגנבים. הימנעו מלפרסם את הכתובת של הבית שלכם - גם כאשר אתם יוצרים אירוע. אם המוזמנים הם חברים שלכם אז הם יודעים איפה אתם גרים. אם הם אנשים שלא בטוח יודעים איפה אתם גרים, שלחו להם את הפרט הזה בפרטי (הרי במילא אתם מפציצים את כל המאשרים בעשרות הודעות מעיקות לגבי כל עדכון בקשר למסיבה).

פייסבוק עם רטייה (צילום: חדשות 2 - אילוסטרציה)
אין סיבה שתעשו את העבודה בשביל הגנבים | צילום: חדשות 2 - אילוסטרציה

 3.  אל תספרו לכולם כל דבר שעובר לכם בראש

אתם לא יודעים מי קורא את המידע שאתם כותבים. אתם רק חושבים שאתם יודעים. ברשימת החברים שלכם אתם מכניסים רק את מי שאתם מכירים, אבל להם יש חברים משלהם ואלו יכולים לראות חלק מהפעילויות של החברים שלכם. אם כתבתם משהו רע מאוד על אדם שאינו בין החברים שלכם, יש עדיין סיכוי שהוא יראה את זה דרך תגובה או פעולה של חבר משותף שיש לכם. אותו הדבר נכון לגבי דברים שאתם אומרים על הבוס שלכם, או אפילו על הממשלה. לא צריך ללכת רחוק - כתבתם שאתם בנהיגה ומשעמם לכם הרי שיש פה הוכחה לכך שהתעסקתם עם המכשיר בזמן הנהיגה. פשוט תודיעו לבית המשפט שאתם שולחים את הרישיון שלכם בדואר ותסגרו עניין.

4.    שימו לב אילו פרטים אתם מפרסמים ואיפה

באופן מודע, אתם כותבים את האימייל שלכם, מספר הטלפון שלכם ופרטים אחרים בפרופיל שלכם. אבל בהיסח הדעת אתם יכולים לכתוב למישהו את הטלפון שלכם בהודעה פתוחה. אז נכון, רק חברים יכולים לראות את הפרופיל שלכם, אבל את ההודעה הפומבית יכולים כולם לראות. לא חכם במיוחד. חברות טלמרקטינג עוקבות אחרי הדברים האלו. אנשים שמחפשים לבצע עוקץ עוקבים אחרי הדברים האלו. גם סתם אנשים ששנאתם בבית ספר עוקבים אחרי המידע הזה ועולים לעשות איתו משהו (כמו לצלצל ולהזמין את עצמם אליכם).

5.    לא כולם צריכים לדעת כל דבר על הילד שלכם

אין מה לעשות, אנחנו חיים בתקופה בה יש לנו מעט מאוד זמן “חופשי” (תרגום: זמן בו אנחנו יוצאים מהבית ולא מבלים מול פייסבוק). האפשרות להעלות תמונות של הילד מהלידה ועד שהוא זורק אתכם מהבית לבית אבות היא מפתה. היא גם מאפשרת לפדופילים ולעבריינים אחרים לדעת איך הילד שלכם נראה, ואיפה אתם מסתובבים איתו. בזמנו ניסו בש"ס להעביר את חוק צנזורת הרשת, בין השאר כדי לשמור על הילדים. הבעיה היא שהפדופילים לא נמצאים ברשת, הם נמצאים בעולם האמיתי שם הם יכולים לעשות נזק. אל תעשו את העבודה שלכם לקלה יותר.

תמונות של הילדים, השמות שלהם, הגן אליו החלטתם ללכת - כל אלו הם פרטי מידע שנותנים בהיסח הדעת (כמו בתשובה לשאלה "על איזה גן אתם ממליצים לילד בן שנה"). קל לשכוח שלא רק מי ששאל את השאלה רואה את הפרטים האלו. לא רק פדופילים מחפשים אותם, אלא גם אנשים מעיקים שרוצים למכור לכם דברים ואין דרך נוחה יותר ליצור קשר עם הורה, יותר מאשר דרך פרט מידע הקשור לילד שלו.

 6.    הימנעו מלתת פרטים שהם תשובה לשאלות שחזור ססמה

חלק ממנגנוני שחזור הססמה מבקשים פרטים כמו "מה היה בית הספר היסודי בו למדתם", או "מה שם המשפחה של אמכם לפני הנישואים". אלו פרטים שאתם מספקים בפייסבוק בצורה די גלויה. הטורקים לא צריכים היו למצוא קובץ של ססמאות באתר כלשהו (למרות שזה עשה להם עבודה קלה). מספיק שהיו עוברים על פייסבוק כדי לדלות משם את התשובות לשאלות שחזור הססמה, ומשם הדרך לכל החיים הדיגיטלים שלכם היא מהירה מאוד.

 לסיכום: היו ערניים לפרטים שאתם מעלים ומכניסים לפייסבוק. רגע של מחשבה לפני שלוחצים על post יכול להציל אתכם מהרבה מאוד עגמת נפש ממנה לא ניתן יהיה לצאת בקלות.

מערכת ההודעות החדשה של פייסבוק ואתם: מה בדיוק עומד לקרות?